Вие сте в: Начало // Всички публикации // Диагноза, предикация, прогноза

Диагноза, предикация, прогноза

Като част от проект за подобряване на качеството на онкологичната диагностика в България, в сътрудничеството с фирма „Хроно” (официален представител на RocheDiagnostics, Швейцария), в Клиниката по патология е в действие съвременна лабораторна диагностична апаратура VentanaBenchmarkULTRA.

Инсталирането и работата в УСБАЛО дават възможност болницата да се нареди по диагностични възможности в група от водещи в света медицински научноизследователски центрове за борба с рака:MayoClinic, JohnsHopkinsHospital, Memorial Sloan-KetteringCancerCenterи др.

Модерната апаратура, действаща за пръв път в България, позволява терапията при всеки болен да бъде индивидуализирана в максимална степен и служи за мониторинг на таргетни терапии в лечението на рак на млечна жлеза, на бял дроб, на малигнен меланом, както и на други социалнозначими онкологични заболявания.

Автоматизираната система за тъканна диагностика VentanaBenchmarkUltra в УСБАЛО оптимизира работните процеси, което води до нарастване на дневната производителност, възпроизводимост на резултатите, намаляване на времето, необходимо за обработка на пробите и за подаване на готовия резултат.

На представянето на системата за тъканна диагностика ръководителят на Клиниката по патология д-р Свитлана Бачурска развълнувана обясни:

- Преди 7 години, когато специализирах в болницата в Балтимор, видях този тип апарати и те ми се сториха космически. Никога не съм вярвала, че и в България ще имаме такова перфектно оборудване. Но мечтата ми стана реалност. Чрез новата апаратура пациентите ще бъдат изследвани така, както се прави в реномираните световни клиники. Апаратът дава възможност за тъканна диагностика за определяне на вида на тумора, което е изключително важно. Това се отнася и за пациенти в напреднал стадий, при които трябва да определим къде е огнището. Маркерите, с които апаратурата работи, са много – можем да открием и игла в купа сено. Апаратурата изследва и предиктивни маркери за определяне коя терапия е най-подходяща за заболяването на конкретния пациент. Системата дава възможност чрез ин ситу хибридизация да изследваме HER 2. Това е важно, като се има предвид, че над 1000 пациентки с карцином на гърдата се оперират в болницата годишно. За тях са важни са както HER-статусът, така и хормоналният статус, които са определящи за терапевтичното поведение.

Системата е компютърно моделирана, зададени са протоколи за всяко изследване, не може да се пропуснат стъпки. Тъй като става дума каква да бъде терапията, нямаме право на нито един процент грешки.

Ще подчертая, че патологията не е тясна специалност, тя е динамична, развива се непрекъснато, трябва много да се чете, да се учат новостите. Работата с тази апаратура ме вълнува – става бързо, на качествено ниво, протоколите са точни и ясни. Никога не забравям, че зад всяко „стъкло“, което изследваме, стоят нечия съдба, нечии мечти, нечии надежди.

Директорът на УСБАЛО д-р Стефан Константинов подчерта:

- Известно е, че у нас патологията е дефицитна специалност, което е голям проблем. Откакто д-р Бачурска работи в болницата, нещата се раздвижиха, четирима лекари кандидатстваха за мястото за специализант, а и лекари със специалност желаят да практикуват в болницата. Това показва, че в клиниката е налице желание за развитие. Известно е също така, че лечението на туморите все повече се персонализира, а новата апаратура дава точно такива възможности  – помага да разберем на кое лекарство туморът ще отговори, каква е прогнозата. Ще подчертая още, че новата технология води и до положителни финансови ефекти. За пациентите на болницата изследванията са безплатни. Възможни са консултации на външни пациенти – или чрез договор със съответното лечебно заведение, или чрез заплащане от застраховател и др. Ще бъде разширена и работата с фирми, чиито лекарства се прилагат в лечебния процес. Целта при осигуряването на толкова модерна апаратура е да направим услугата все по-добра и да повишим нивото на диагностиката в сферата на онкологичните болести.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.