Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Противопоказания за естетични процедури при кожни заболявания

Противопоказания за естетични процедури при кожни заболявания

Прилагането на естетични процедури в дерматологията става все по-разпространено. В повечето случаи противопоказанията за естетични процедури включват системните заболявания на пациента. Рисковете при пациенти с дерматологични проблеми най-често не се споменават или са неясно формулирани. Отговорност на дерматолога е да направи точна преценка и да посочи рисковете за различните естетични процедури при конкретното кожно заболяване. Другият аспект на проблема е свързан със самите естетични процедури. Голяма част от тях са въведени в последните години  и все още липсва цялостна информация за страничните им ефекти. Необходими са достатъчна база данни и строга научна преценка на резултатите, за да можем да препоръчаме естетична процедура при пациент с дерматологично заболяване.

Противопоказанията за прилагане на естетични процедури при кожни заболявания се разделят в няколко групи:

1. Кожни заболявания, при които е забранено прилагането на естетични процедури.

2. Кожни заболявания, при които са противопоказани само някои естетични процедури.

3. Кожни заболявания, при които във всеки отделен случай трябва да се прецени съотношението полза/риск.

Кожни заболявания, при които не могат да се прилагат естетични процедури

Основно противопоказание за прилагане на естетична процедура е наличие на остра кожна инфекция – бактериална, вирусна или микотична. При диагноза Herpes simplex, Herpes zoster, Impetigo, Intertrigo, Folliculitis, Tinea cutis терапевтичното поведение трябва да бъде следното:

1. Пълно излекуване на съответната инфекция.

2. Антивирусна  и/или  антибактериална профилактика при процедури като лазерен пилинг, фраксел, дермабразио, дълбок химически пилинг (преди, по време и след процедурата).

При лазерно подмладяване (независимо дали се използва фраксел или по-дълбок лазерен пилинг) антивирусна профилактика се прави независимо от личната анамнеза за херпесна инфекция. Противохерпесният медикамент се включва 24 часа преди процедурата. Най-честите профилактични схеми включват: Famciclovir 250 mg 2 пъти дн., Acyclovir 400 mg 3 х дн., Valacyclovir 500 mg 2 х дн в продължение на 5-10 дни. Проучванията показват, че при липса на антихерпесна терапия повечето пациенти развиват херпес симплекс до 1 седмица след лазерния пилинг на лицето.

Кожни заболявания, при които са противопоказани само някои естетични процедури

Основни заболявания в тази група са розацея, папуло-пустулозно акне, витилиго, лупус еритематозус, склеродермия. При тези диагнози трябва да се въздържаме от прилагане на микродермабразио, химически и лазарен пилинг.

Кожни заболявания, при които във всеки отделен случай трябва да се прецени съотношението полза/риск

В тази група влизат заболяванията псориазис и витилиго, при които най-често се наблюдава феноменът на Кьобнер. Проучванията в тази област сочат генетично обусловена способност на кожата да реагира на различните дразнители. Ето защо при пациенти с псориазис и/или витилиго трябва да се снеме подробна лична анамнеза в тази посока, тъй като отключването на Кьобнер феномен е строго индивидуално.

Предлагаме следните правила при пациенти с псориазис и/или  витилиго, които искат да се подложат на естетични процедури.

При псориазис:

·           пациентът да е с ремисия на основното кожно заболяване поне от 1 месец;

·           пациентът да няма лична анамнеза за развитие на Кьобнер феномен от механични или химични дразнители;

·           пациентът да няма фамилна анамнеза за псориазис и Кьобнер феномен;

·           в случаите на прилагане на лазерна процедура да не се използва висока мощност и енергийна плътност.

При витилиго:

 • липса на нови витилигинозни лезии в последните 6 месеца;
 • липса на лична анамнеза за Кьобнер феномен;
 • липса на фамилна анамнеза за витилиго и/или Кьобнер феномен;
 • липса на други системни заболявания (хипертиреоидизъм, мултиплен автоимунен синдром);
 • липса на засягане на големи площи от тялото;
 • да не се използва висока мощност и енергийна плътност.

При извършване на лазерна епилация пациентът трябва да бъде предупреден, че космите във витилигинозните участъци няма да се повлияят.

Много сложен е въпросът  за прилагане на лазерни и IPL процедури при пациенти с фотодерматози.  На първо място е необходимо да има точна информация за светлинния спектър, който индуцира или агравира конкретната фотодерматоза. На второ място – нужна е същата информация и за спектъра на лазерния или  IPL апарат, който ще бъде използван при конкретната естетична процедура. Освен дължината на вълната трябва да преценим и интензивността, и времето на експозиция на отделните процедури. Например добре известен факт е, че УВ-лъчите (360-400nm) могат да отключат и/или агравират кожните промени при лупус еритематозус, но лъчи с дължина на вълната във видимия и инфрачервения спектър не би трябвало да имат някакво влияние върху протичането на заболяването и могат да се използват при  пациентите за отстраняване на телеангиектазии или нежелано окосмяване (страничен ефект от кортикостероидната терапия). Нашите предложения за естетични процедури при лупус еритематозус са:

 • заболяването трябва да бъде в неактивна фаза;
 • да се направи първо „тест-участък” и да се изчака реакцията;
 • когато целта е премахване на телеангиектазиите, най-добре се повлияват по-новите изменения;
 • резултатите са по-добри при пациенти, по-млади от 35 години;
 • да не се третират устни, скалп, вежди.

При прилагане на естетични процедури винаги трябва да се обръща внимание на възможността за поява на алергични реакции. Това особено важи за пациенти с атопичен дерматит, алергичен контактен дерматит, уртикария и ангиоедем.

Повечето естетични процедури са относително сигурни по отношение на поява на алергични реакции. В редки случаи са описвани алергии към някои от съставките на химичните пилинги, но основно правило е, че пациентът предварително трябва да бъде със снета анамнеза в насока алергични реакции.  Например химичен пилинг като Йеснер пилинг и салицилов пилинг не бива да се прилаги при пациенти, алергични към аспирин, а всеки пациент предварително трябва да бъде попитан за такава алергия. Свръхчувствителност към колагенови филъри се отчита в 1-3% от пациентите. Тестуване е необходимо само ако се инжектират говежди или свински колагени. При използване на колаген, произведен чрез химичен синтез в лаборатории, алергологични реакции не се описват и съответно не са необходими кожни тестове. Като изключително редки странични ефекти от инжектиране на колагенови филъри се докладват появи на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, лупус или полимиозит.

Поява на свръхчувствителност след инжектиране на  хиалуронова киселина има само в единични случаи. Повечето автори препоръчват при съмнение за алергия към хиалуронова киселина да се направи интрадермално тестуване на предмишницата с 0,1мл от филъра.

Алергични реакции към ботулиновия токсин са описвани изключително рядко. Всъщност това са реакции не към самия токсин, а към албумина или бензиловия алкохол, който служи за консервант.

Най-сериозно противопоказание за провеждане на естетични процедури е т.нар. дисморфофобия или body dysmorphic disorder. Дисморфофобия е вид психическо заболяване, при което болните са вманиачени от външния си вид. Повечето от тях смятат, че имат истински дефекти, свързани с външния им вид, и непрекъснато се подлагат на естетични процедури. Статистиката показва, че 31% се обръщат към дерматолозите и пластичните хирурзи основно за микродермабразио и филъри. Причините за развитие на дисморфофобия не са докрай известни. Някои учени я обясняват с понижени нива на серотонина в мозъка, което води до развитие на депресивни състояния. Други залагат на наследствения фактор и обясняват дисморфофобията с фамилна обремененост по отношение на възприемането на външния вид. И все пак, най-честата и най-вероятната причина за този вид мания е конкретна житейска ситуация. Пациентите с дисморфофобия трябва категорично да бъдат отклонявани от по-нататъшно провеждане на естетични процедури и да се насочват за консултация с психолог.

Доц. Жана КАЗАНДЖИЕВА, Д-р Бан Малик КАМУНА, Клиника по кожни и венерически болести в УБ „Александровска“

1 Отговор to " Противопоказания за естетични процедури при кожни заболявания "

 1. Кати казва:

  Здравейте, при автоимунен тиреоидит може ли да се постави хиалурона киселина?

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.