Вие сте в: Начало // Всички публикации, Личности // Д-р Георги Кръстев – уволнен и защитен

Д-р Георги Кръстев – уволнен и защитен

„Здравеопазването у нас е апокалипсис”. Според общински съветници от Пловдив за тази реплика е уволнен от пост управителят на ДКЦ-1 в града и председател на РЛК д-р Георги Кръстев.

Решението за уволнение е взето на 12 юли т.г. от общинския съвет, като предложението е внесъл ресорният зам.-кмет Розалин Петков ден преди заседанието. Предложението е прието с гласовете на 27 съветници, предимно от ГЕРБ. Срещу решението са се обявили съветници от БСП, ДСБ, ВМРО-НИЕ и Съюз за Пловдив.

Официалните мотиви на общинарите са неизпълнени предписания от предишни проверки и доставка на медикаменти и консумативи без сключени договори с фирми. На заседанието обаче доц. Петко Недев от ГЕРБ заявява в прав текст: „С д-р Кръстев не сме от един отбор. Не може човек, който е управител на общинско лечебно заведение, непрекъснато да критикува здравната политика на кабинета”.

Информацията и коментарите за уволнението провокираха реакции.  В защита на д-р Кръстев с декларации се обявиха от РЛК в Смолян, Столичната лекарска колегия. Официално становище разпространи и централното ръководство на БЛС, в което се казва „Българският лекарски съюз настоява да не се установява практика за отстраняване на медици, които изразяват различна позиция, но принципно отстояват интересите на работещите в системата на здравеопазване. Наказването на инакомислещите не е привилегия на утвърдените демокрации, още повече, когато се касае за изявени професионалисти.”

Срещу уволнението активно въстанаха и работещите в ДКЦ-1, които призоваха към протест. Те настояват за преразглеждане решението на ОбС и заявяват, че застават зад професионализма и качествата на своя управител, като смятат, че мотивите за решението са неоснователни, дори подплатени с политически привкус.

На 19 юли т.г. срещу спорното решение на общинския съвет в Пловдив  протестираха над 300 души – лекари, медицински сестри, пациенти. Те призоваха за преразглеждане на смятаното за политическо уволнение на д-р Г. Кръстев, защото фактите говорят, че управляваното от него ДКЦ-1 е с положителни финансови резултати. Сред участващите в протестните действия бяха д-р Пл. Радославов от ФСЗ към КНСБ, д-р Г. Ставракев, доц. Б. Китов и д-р К. Еленски от УС на БЛС, д-р А. Кехайов – президент на Югоизточноевропейския медицински форум, представители на други лечебни заведения в града, общински съветници, пациентски организации, много граждани.

Протестиращите излъчиха контактна група за среща със зам.-кмета  Р. Петков, след разговорите стана ясно, че предстои проблемът да бъде обсъден и с кмета на Пловдив. Тъй като приемат уволнението за политическо, протестиращите са изпратили писмо до Бойко Борисов – председател на политическа партия ГЕРБ.

Развръзката предстои.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.