Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Колективният трудов договор не се състоя

Колективният трудов договор не се състоя

Внесено в последния момент предложение с изисквания на работодателите стана причина колективният трудов договор в здравеопазването да не бъде подписан на 10 юли т. г., както бе анонсирано предварително.

Няколко дни по-рано представители на синдикати и работодатели в здравеопазването обявиха, че са постигнали съгласие по основните предложения – повишаване на началните основни заплати в болниците с между 10 и 12% за лекарите специалисти и с 20% – за медицинските сестри. Така стартовото възнаграждение на започващ работа лекар щеше да скочи от 580 на 700 лв., а на медицинска сестра – от 440 на 540 лева. Предложенията трябваше да влязат в сила от 1 юли т. г.

Вместо на „формално“ подписване на договора обаче дошлите да отразят събитието журналисти станаха свидетели на бурен диалог между председателя на ФСЗ към КНСБ д-р Иван Кокалов и председателя на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров.

Препъникамъкът бе предложение на работодателската организация, в което се казва, че увеличението ще стане факт само ако бъде гарантирана финансовата стабилност на болниците – търговски дружества. Според д-р Кокалов текстът е нов, а не само редакционен, внесен е в последния момент и синдикатите не са подготвени.

Д-р Димитров обясни, че работодателите са се съгласили с предвиденото увеличение на възнагражденията и дори са приели идея за още едно повишение с 10% през 2013.

- Новото изискване се налага поради факта, че приходите на лечебните заведения са от т. нар. прогнозни бюджети, а клиничните пътеки са недофинансирани, аргументира се болничният мениджър.

- Синдикатите не могат да гарантират финансова стабилност и поради тази причина не могат да подпишат договора, коментира д-р Кокалов. Според него добавеният текст не означава нищо и не става ясно кой ще гарантира финансовата стабилност – парламентът, здравното министерство, мениджърите на болниците.

В отговор д-р Димитров заяви, че мениджърите са с вързани ръце заради прогнозните бюджети. Той припомни, че синдикатите имат представители в надзора на НЗОК и поиска премахване на тази система на финансиране. Според представителя на работодателите предвидените в договора увеличения на практика са постигнати в две трети от лечебните заведения, но подчерта тежкото състояние на общинските болнични структури.

Не по-малко изненадана от журналистите изглеждаше и министър Десислава Атанасова. Тя заяви, че МЗ е изпълнило всички свои ангажименти и очаква от страните по договора да направят необходимото преговорите да завършат успешно.

Ден по-късно, на 11 юли т. г., по време на заседание на правителството становище по проблема изрази и финансовият министър Симеон Дянков, който обяви, че няма проблем да бъдат повишени основните заплати на медицинския персонал. По думите му това може да стане чрез намаляване на допълнителното заплащане, което в момента се разпределя всеки месец като добавка към заплатата на работещите в здравеопазването.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.