Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Пак за еритропоетините

Пак за еритропоетините

Пациенти и лекари настояват за промени в позитивния лекарствен списък

Еритропоетините, които се използват за лечение на хронична бъбречна недостатъчност, да бъдат разделени в отделни групи на позитивния лекарствен списък – за това настояха на пресконференция специалисти нефролози и представители на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

Еритропоетините, както е известно, са кратко- и дългодействащи и представляват различни терапевтични подходи при лечението на анемия при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. Сега обаче дългодействащите и краткодействащите еритропоетини са в една и съща група в позитивния лекарствен списък. Знае се обаче, че според законовата уредба Националната здравноосигурителна каса може да заплаща на 100 % само най-евтиния медикамент в групата.

Съществува опасност при появата на пазара на биоподобни средства на краткодействащите еритропоетини или при намаляването на цените на краткодействащите еритропоетини всички пациенти да бъдат принудени да се лекуват само с краткодействащ еритропоетин.

Според болни и лекари подобна ситуация ще застраши здравето на над 1200 души, които в момента се лекуват с дългодействащи еритропоетини.

- Важно е да се разбере, че кратко– и дългодействащите еритропоетини не са взаимнозаменяеми и лекарят трябва да има възмножност да назначи индивидуално лечение на пациента в зависимост от медицинските показания. Дългодействащите еритропоетини се различават от обикновените краткодействащи, тъй като те са създадени с цел да се гарантира поддържането на стабилни нива на хемоглобина и червените кръвни клетки в организма на болния от хронична бъбречна недостатъчност. Честата промяна на тези нива води до увеличение на хоспитализацията и смъртността сред пациентите с тези заболявания, обясни проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в УБ „ Александровска”. Тази теза проф. Паскалев разви подробно и на страниците на вестник „Форум Медикус“ в бр. 26/2 юни т.г.

- Целта на тази пресконференция е ясно да се покаже на обществото и на пациентите, че има смисъл еритропоетините да бъдат разделени в отделни групи. Изписването на един медикамент от специалист нефролог е по медицински показания и ние не се ръководим от цената му. Пациентите имат нужда и от краткодействащите, и от дългодействащите еритропоетини в зависимост от различната сложност и степен на хроничното бъбречно заболяване, заяви доц. Борис Богов, началник на Клиниката по нефрология в УБ „Александровска”.

Лечението на 100% от пациентите само с краткодействащ еритропоетин ще бъде абсолютен прецедент в света, ако Комисията по цени и реимбурсиране не вземе решение еритропоетините да бъдат разделени в отделни групи. От август 2011 г. досега са подадени много писма и становища от Българското нефрологично дружество, националните консултанти по нефрология и диализа, експерти и пациентски организации за спешната необходимост от разделяне на еритропоетините в отделни групи, но решение на проблема няма.

- Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели е пациентска организация и за нас са важни благополучието и качественият живот на българския пациент с хронични заболявания. За нас няма значение коя е фирмата и как се казва лекарството – стига то да помага за лечението на българските пациенти, като най-важният фактор е то да бъде изписвано от наблюдаващите ни лекари според конкретното състояние на дадения пациент, коментира Иван Димитров – председател на Федерация „Български пациентски форум“ и секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели. По никакъв начин не подкрепяме и няма да подкрепим – сега и в бъдеще, смяната, подмяната или замяната на даден медикамент с друг по административни причини и по този начин да бъде компрометирано качественото лечение и да бъдат застрашени здравето и животът дори и на един български пациент, допълни г-н Димитров.

МЗ предлага на комисията да промени начина на образуване на референтната стойност на еритропоетините

Министерство на здравеопазването е предложило на  Комисията по цени и реимбурсиране да бъде извършена промяна в начина на образуване на референтната стойност в Позитивния лекарствен списък на лекарствените продукти (еритропоетини) за домашно лечение на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност.

Комисията по цени и реимбурсиране е изискала данни от Националната здравноосигурителна каса и към момента се изготвя фармакоикономически анализ. Изискани са и становища от водещи медицински специалисти в областта. Предстои Комисията да се произнесе по въпроса.

Комисията по цени и реимбурсиране е самостоятелен административен орган, който взема решения за включване, промяна или изключване на лекарствени продукти от Позитивния списък, включително и за начина на реферирането им. Комисията се произнася с индивидуални административни актове, които подлежат на административен и съдебен контрол.

Пресцентър на МЗ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.