Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Ваксините – надеждно оръжие срещу пневмококовите инфекции

Ваксините – надеждно оръжие срещу пневмококовите инфекции

Всяка година в света близо 1 млн. деца умират от пневмококови заболявания – водеща причина за смърт в детска възраст. Според проучвания на СЗО около 500 хил. от тези инфекции могат да бъдат предотвратени чрез прилагането на ваксина. Данните бяха представени на пресконференция, организирана от НЦЗПБ и Българското сдружение по иновативна медицина, на 20 юни т.г.

България е сред страните, които бележат успех в борбата с опасните инфекции. Доказателство за това е фактът, че през 2011 г. у нас не е регистриран нито един случай на пневмококов менингит, стана ясно от изказването на проф. Мира Кожухарова – национален консултант по епидемиология. По думите й добрите резултати се дължат на включването на пневмококовата ваксина в задължителния имунизационен календар през 2010 година.

Специален гост на пресконференцията бе президентът на Международното дружество по инфекциозни болести проф. Кийт Клугман, който коментира съвременните тенденции в контрола над пневмококовите инфекции. Данните сочат, че от тези болести през 1990 г. в развиващите се страни на всеки 100 хил. деца 120 са починали преди навършат да 5-годишна възраст.

-Добрата новина е, че рискът намалява и очакванията са до 2015 г. този показател да спадне до 85 на 100 хил. деца, коментира експертът. Той припомни, че една от целите за хилядолетието пред СЗО е смъртните случаи от пневмококови инфекции да бъдат ограничени до 38 на 100 хил. деца.

Като възможност за реализация на тази цел бе посочено включването на пневмококовите конюгатни ваксини в националните имунизационни програми на различните държави. Стана ясно обаче, че ваксините не са еднакви по състав и затова всяка страна трябва да установи кои са най-често срещаните щамове, причинители на тежки заболявания.

- В световен мащаб се наблюдава промяна на епидемиологията на пневмококовите инфекции, като те все по-често се причиняват от щамове, които се отличават с повишена резистентност, обясни проф. Клугман. Като пример бе посочен щамът 19А, на който се дължат около 25 % от тежките инвазивни пневмококови заболявания – менингит и пневмония например. Поради този факт все повече държави включват в имунизационните си календари нова 13-валентна пневмококова конюгатна ваксина, която осигурява значително по-широко покритие и защита. Все пак бе подчертано, че прилаганата в България 10-валентна ваксина също е подходяща и дава добри резултати.

Експертът препоръча промяна в схемата на имунизациите у нас с цел постигане на по-добър икономически ефект. Както е известно, в момента децата в България се ваксинират 4 пъти – 3 пъти през първата година след раждането на детето и 1 път през втората. Опитът на страни като Великобритания, Холандия, Франция и Норвегия показва, че броят на имунизациите може да бъде редуциран до 3 – 2 през първата година и 1 през втората.

В заключение проф. Клугман подчерта, че ваксината е абсолютно безопасна и масовото й приложение е единственият начин за справяне с пневмококовите инфекции.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.