Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Мост между младостта и опита

Мост между младостта и опита

В края на миналата година у нас бе учредена Българската асоциация на младите уролози, която обединява специализанти, докторанти и уролози с до 5-годишен стаж.

За задачите и перспективите пред новата организация специално за „Форум Медикус“ разказва председателят д-р Васил Василев – уролог от УБ „Александровска“.

- Основната цел на асоциацията е да подпомага професионалното развитие на специализиращите и на младите уролози в страната, като в същото време допринася за повишаване на качеството на урологичната дейност в България. Идеята бе родена от чужд опит, тъй като подобни структури съществуват и в други държави. Към Европейската асоциация по урология например също е изградена организация на младите уролози.

При нас могат да членуват специализанти, докторанти и уролози със стаж до 5 години от придобиване на специалност, като няма възрастово ограничение. В момента колегите в страната, които отговарят на тези условия, са около 80 души. Нашите членове са 72 души, което е доказателство, че идеята се възприема добре.

Един от приоритетите ни е да създадем контакти със сходни организации в чужбина и да улесним колаборацията на младите лекари – по-лесно да специализират, да участват в конгреси и в други научни събития. Наред с това много държим на продължителното медицинско образование. Мога да заявя, че за краткото време, за което съществуваме, успяхме да свършим доста работа. Така например между 6 и 8 април т. г. в Хисаря организирахме първата среща на асоциацията, която бе посветена на доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ). Под формата на кратки интерактивни лекции и дискусии присъстващите бяха запознати с най-модерните подходи в диагностиката и лечението на ДПХ. Сред лекторите се открояваха имената на такива изявени специалисти като проф. Петър Панчев, доц. Марин Георгиев, доц. Красимир Янев, доц. Петър Симеонов и др. По време на срещата бяха демонстрирани нови оперативни техники, заснети в Клиниката по урология в УБ „Александровска“, като през цялото време лекторите обясняваха какво се случва. Защото съществуват някои специфични стъпки и моменти, които няма как да бъдат прочетени в учебниците, а е по-добре да бъдат „видяни“ на живо. Наред с това младите колеги на място имаха възможност да се докоснат до най-модерната апаратура, като възможностите й бяха демонстрирани от опитните специалисти. Става дума за ендоскопски методи, които са много фини, трудни за работа чисто хирургически и доста сложни за управление. Това е скъпа техника, а както е известно, не всички лечебни заведения разполагат с финансовите възможности да я закупят.

Мога да твърдя, че форумът бе изключително полезен за присъстващите. Идеята е подобни научни събития да се утвърдят като традиция, а в тях да участват известни специалисти, които да изнасят тематични лекции. Така младите уролози ще могат да се запознават с новостите в специалността. Защото все пак става дума за обучаващи се хора. По този начин се стремим да повишим нивото и в същото време да ги стимулираме непрекъснато да се доказват.

Младият уролог, специализант или докторант е лекар, който тепърва навлиза в професията. Целта ни е да създадем усещане за общност, а в същото време да осъществим връзката с опитните уролози. Защото нашите чисто научни потребности са различни от потребностите на един вече опитен утвърден специалист с дългогодишна практика. Неслучайно такива дружества съществуват и в други държави.

На срещата в Хисаря например част от презентациите бяха изнесени от млади хора, което е добра възможност те да натрупат опит в изявите си пред публика и да придобият увереност.

Искам да подчертая, че ние сме секция към Българското урологично дружество. Работим заедно и без тяхната подкрепа не бихме могли да се справим. Например, за да поканим чуждестранен лектор на нашите събития, са необходими средства. Докато на по-опитните родни уролози можем да разчитаме винаги. Смятам, че това е изключително полезно за навлизащите в специалността, защото достъпът им до големите научни събития е доста затруднен. Неслучайно представителите на УС на Българското урологично дружество са почетни членове на асоциацията.

Разбира се, възнамеряваме в бъдеще да организираме още подобни срещи на различни теми – например курсове по ендоскопска урология. Проблемът е, че всичко това е обвързано с финансиране и изисква много сериозна подготовка. Членският внос е едва 15 лв. на година, което е крайно недостатъчно. За срещата в Хисаря бяхме подпомогнати от няколко фармацевтични компании, но все пак и техният бюджет е ограничен. Наред с това организацията пада изцяло върху нас, за което отделяме от личното си време. Много разчитаме и на нашия интернет сайт http://bayu.uroweb.bg/. Там ще публикуваме презентациите, както и информация за предстоящите научни събития в страната и в чужбина.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.