Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Европейски здравни проекти – Същност и очаквания

Европейски здравни проекти – Същност и очаквания

От 150 на 40 дни ще бъде намален срокът в листата на чакащите за лъчетерапия в онкологичната болница в София благодарение на инвестицията в модерен лъчетерапевтичен център, която ще се осъществи по Оперативна програма „Регионално развитие”. Това съобщи доц. Веселина Първанова – началник на Клиниката по лъчелечение в СБАЛО, по време на информационна среща, на която бяха обявени търговете за апаратура и строителство по Средносрочната рамкова инвестиционна програма за финансиране на сектор „Здравеопазване“ по Оперативна програма „Регионално развитие”. Доц. Първанова допълни, че с новите линейни ускорители повече пациенти ще получават достъп до качествено лечение. Капацитетът на лечебното звено ще бъде увеличен от 2500 на 4000 пациенти. Лъчетерапия ще може да се прилага и при локализации, които досега не са били третирани с този метод у нас – рак на хранопровода, рак на стомаха и рак на панкреаса. С линеен ускорител ще бъде оборудвана и университетската болница във Варна, което ще подобри равнопоставеността на пациентите от цялата страна и достъпа им до модерна терапия.

Националният консултант по образна диагностика доц. Васил Хаджидеков коментира, че с осигурената по проекта апаратура ще се гарантира по-ранна диагноза на раковите заболявания, което ще рефлектира както върху преживяемостта, така и върху качеството на живот на пациентите. Освен това, според доц. Хаджидеков, разпределението на апаратурата към много болници ще доведе до мотивация на повече млади лекари из цялата страна да специализират и да работят у нас.

Зам.-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова припомни, че по средносрочната рамкова инвестиционна програма в сектор „Здравеопазване” са предвидени 148 млн. лв. за финансиране на 13 болници, които ще бъдат оборудвани с апаратура за ранна диагностика на онкологични заболявания. Това са областните болници в Русе, Монтана, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив и Плевен, както и университетските Александровска, СБАЛО, УБ „Св. Марина” във Варна. Средства ще получат и 8 дома за медико-социални грижи за деца. Други 140 млн. лв. ще бъдат инвестирани в общински лечебни заведения. Средства за апаратура ще получат 10 комплексни онкологични центъра в София, Враца, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Русе, Шумен, Велико Търново, Благоевград и Бургас. Девет болници (в Лом, Казанлък, Самоков, гр. Гоце Делчев, Свищов, Балчик, Велинград, Карлово и гр. Сандански) ще получат финансиране за подобряване на ефективността в управлението. А инвестиция в други 7 лечебни заведения (в Бяла, гр. Омуртаг, Етрополе, Свиленград, Тетевен, Разлог и Тутракан) е предвидена за преструктуриране в болници за долекуване. Д. Димитрова съобщи, че на 24 февруари т.г. са стартирали обществените поръчки за закупуване на апаратура за лечебните заведения, както и за избор на регионални екипи в рамките на програмата. Още в първия ден над 50 кандидати са закупили тръжна процедура. Ето защо от здравното ведомство смятат, че са осигурили необходимата конкурентна среда и възможност за участие в търга на повече доставчици. Обяснено бе, че национални консултанти и представители на СЗО са участвали в изготвянето на спецификациите за апаратурата.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.