Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Болестта на Крон е трудна за лечение и поведение

Болестта на Крон е трудна за лечение и поведение

Болестта на Крон е описана за пръв път през 1931 г. почти едновременно в САЩ и в Германия.

Става дума за рядко, тежко и хронично заболяване, което не подлежи на окончателно излекуване и след като бъде диагностицирано, изисква лечение и поддържане през целия живот. Официално е известно като Ileitis terminalis – засяга терминалната част на илиума или мястото, където тънкото черво се влива в дебелото черво. Много скоро след като е открита, се установява, че болестта поразява целия храносмилателен тракт – от устата до ануса. Процесът обаче не е континуерен. Това означава, че не е задължително да бъде обхваната цялата дължина на дебелото или на тънкото черво, както е при тоталните форми на улцерозен колит, а може да става дума за скач. Най-често е поразено тънкото черво, но в много случаи са налице т. нар. дистални форми, при които е засегната крайната част на дебелото черво.

Данните показват, че тази патология е по-разпространена в страните от Западна Европа, Скандинавския полуостров и САЩ. Много по-малка е честотата в Азия, Африка, България.

Работя в областта на гастроентерологията повече от 40 години и през този период сме преминали през различни етапи на разбирането за болестта на Крон. Първоначално се смяташе, че става дума за автоимунно заболяване. Впоследствие се заговори за инфекциозно заболяване – като причини бяха посочвани паратуберкулозни бактерии, както и други инфекции с вируси. С развитието на молекулярната биология и генетиката стана възможно разкриването на патогенезата и на механизмите на възникването на редица болести. Един от големите успехи бе именно разкриването на патогенезата на болестта на Крон. Доказано бе, че при съответните пациенти е налице недостиг на дефанзивни молекули в лигавицата на червата. В резултат на това собствената бактериална флора прониква в стената на червото, предизвиква имунна реакция, след което следва стимулиране на цяла група възпалителни цитокини. Наблюдава се при предразположени хора с дефект в т. нар. NOD/CARD гени.

На практика съвременното схващане е, че заболяването не е типично имунно или автоимунно, но във възникването си то се инициира при генетично предразположени индивиди, които не могат да предпазят организма от собствената му бактериална флора, което инициира Т-клетъчен имунен отговор. От това пък следват активиране на възпалителните цитокини и възпаление на лигавицата. Науката разделя болестта на Крон на две големи форми. Неусложнената протича само с лигавични промени, докато при усложнения тип възникват стенози и фистули.

Едно от големите предизвикателства е диагностиката на заболяването. Изясняването също е много трудно, защото липсват типични лабораторни, биохимични или имунологични маркери.

Важно е общопрактикуващите лекари и останалите колеги да знаят, че при наличието на хронична диария, която продължава един, два или три месеца, трябва да се мисли за болест на Крон. Впоследствие чрез ендоскопско изследване се откриват възпалителни промени. Най-типични са: т. нар. афтозни язви, разположени по дължината на червото; лигавица, която е гранулирана, като образът в дебелото черво горе-долу отговаря на тежка форма на портална гастропатия. Установяването на грануломи, на язви или на стенози в лигавицата е доказателство за болестта на Крон.

С развитието на молекулярнобиологичната терапия, която навлиза както в онкологията, така и в гастроентерологията, в момента се синтезират редица лекарства, нови молекули, молекулярнобиологични препарати, които използваме при пациенти с болестта на Крон. Класическото лечение включва 5-аминосалицилова киселина, Metronidazolе, комбинация от антибиотици. Това е т. нар. класически и стар подход. Съвременните схващания са, че даже и при пресните форми е необходимо терапията да започне направо с молекулярно-биологичните медикаменти – антитумор некрозис фактор( Remicade) и хуманизиран антитумор некрозис фактор, както и с други нови препарати, които непрекъснато се появяват на фармацевтичния пазар. Целта е да бъде прекъсната веригата, която действа при активирането на собствените цитокини и реализира възпалението в чревната система.

На този етап лечението с молекулярнобиологичните препарати се заплаща напълно от НЗОК само при усложнени и неотговарящи на терапия пациенти. Съществуват т. нар. индекси за активност, най-известен от които е този с 350 точки – въз основа на ред кръвни, ендоскопски и клинични показатели, се диагностицира заболяването. Член съм на комисията към НЗОК, която преглежда протоколите и отпуска препаратите.

Патогенезата на заболяването бе изяснена едва преди 5-6 години, поради което областта е много актуална и непрекъснато се синтезират нови препарати. Почти всички български университетски центрове участват в международни проучвания по изпитване на различни молекули, които в близко бъдеще се очаква да влязат като стандарт на лечение при болестта на Крон. На практика в тези структури не съществуват никакви проблеми по отношение на диагностиката.

Лечението е изключително трудно и неблагодарно. Пак подчертавам, че не става дума за излекуване, а за доживотно поддържане на тези пациенти. В този аспект възникват множество въпроси. Ясно е, че мощните молекулярнобиологични медикаменти не могат да бъдат приемани постоянно. При отделните болни заболяването протича като хронично-рецидивиращо, а при други – като персистиращо. При едни оплакванията персистират постоянно, а други пациенти влизат в ремисия. При неусложнената форма, когато болният започне да влиза в ремисия, се провежда поддържаща терапия, като постепенно се спира лечението. Процесът може да продължи година, след което пациентът влиза в ремисия.

Болните с усложнения подлежат на оперативно лечение. За разлика от улцерозния колит целта на хирургичното лечение при Крон е да се провеждат операции, които да бъдат максимално щадящи, при стенозиращи форми, при фистули. Ако се налага резекция, тя не бива да бъде голяма по обем, защото след това заболяването рецидивира. В случаите, при които са налице стенози, ако е възможно, трябва да бъде осъществено само надрязване и разширяване на стенозата, без да се правят резекции.

Заболяването обаче е и системно, като понякога протича със засягане на други органи – възникват очни, чернодробни и други усложнения. Няма висока склонност към развитие на карцином, както е при улцерозния колит например. Но като цяло е трудно за лечение и поведение. За съжаление може да се каже, че у нас рядко се мисли за болестта на Крон. Общопрактикуващите лекари трябва да запомнят две болести, когато е налице хронична диария – СПИН и болестта на Крон. Затова пациентите трябва да бъдат насочвани към специализираните центрове, където да бъдат диспансеризирани, наблюдавани и лекувани по-нататък.

Проф. Константин Чернев

43 Отговори to " Болестта на Крон е трудна за лечение и поведение "

 1. петко николов казва:

  Професоре, сина ми е болен от крон ,диагностиран и лекуван в ИСУЛ. Предписаните лекарства от вече четири години са САЛОФАЛК и ИМУРАН.Винаги е в дискомфорт.
  от 1 год. увеличава очно налягане и го лекуват за глеукома,като специалистите твърдят, че е предизвакано от КРОНА.Има и други съпътващи оплаквания!
  Нуждая се от помощ./от преглед /,за актуализиранена на диагноза .Предварително благодаря!

 2. zoya ilieva казва:

  Saprugat mi e s okolo 20sm debelo 4ervo vsledstvie na nqkolko operacii.Parvona4alno nikoi ot lekarite ne znae6e koq e pri4inata za krav v izprajneniqta. Sled 5 kurtaja polu4i peritonit i togava ediniqt ot operira6tite go lekari mi kaza ,4e sa mu otkrili bolestta na Hook.Sled operaciite mnogo trudno se zahrani. Izpisaha go ot bolnicata kato skelet, polujiv. Be6e otslabnal s 30kg. Nqkolko meseca sled tova na nqkoi ot lekuva6tite go lekari mu hrumna da zanesem material v Sofiq za izsledvane. Zanesohme i vednaga kazaha,s u4udvane:“Ama kak e vazmojno da go obarkat tolkova mnogo. Qsno e,4e tova e bolest na Kron“.Ottogava izmina edna godina. Vzema Salofalk, no dnes za parvi pat go zabolq otnovo, tozi pat stomaha.Strahuva se da otide na lekar i az ne znam kakvo da pravq. Upla6eni sme mnogo.Kajete, prof. Chernev, kakvo da pravim. Ne citiram imena na bolnica i lekari dose6tate se za6to.

 3. имам го почти 12 години преди влизах в ремисия последните 2 посоянно съм на кортизон говори се за програми но и за тях не съм оптимист питам какво да правя и до кога ще издържат останалите органи благодаря предварително

 4. Кремена казва:

  Добър ден, бих искала да попитам мъжът ми от няколко години е на Имуран, сега решихме да си имаме дете, но нещата не стават, това се дължи на действието на Имурана явно. Въпросът ми е всъщност възможно ли е да имаме наше дете и колко време след спирането му ще може да се случи това?

 5. Анита казва:

  Здравейте! От 7 г. съм диагностицирана с Болест на Крон. Първоначално бях на терапия с кортикостероиди с цел да се овладее болестта. Бих казала, че подейства, но за съжаление се оказа нетрайно лечение. След няколко хоспитализации успях да вляза в ремисия, която последно се задържа за ок 2 г. При мен болестта е придружена с анемия, болки и възпаления в ставите като страничен ефект. В момента съм на поддържаща терапия със Салофалк и Имуран. От множеството консултации разбрах, че не е желателно да се планира бременост, докато пациента е на Имуран и болестта е активна. При мен се получи успешно, след като влязох в ремисия и бях спряла Имурана от 6 м. Нямах никакви проблеми по време на бремеността, въпреки песимистичните прогнози на лекуващите лекари относно развитието й и изхода (бях само на Салофалк) през цялото време. Но след раждането болестта се активира отново и сега пак съм на Имуран (повече от 12 м вече). Това във връзка с поста на госпожата по-горе. Периодично чета статии по темата и се информирам относно новите методи на лечение. Предимно от чужди източници, т.к. материалите на български по тази тема са крайно ограничени. За това считам, че всяка информация по темата от български специалисти е добре дошла и ценна за пациентите и общо-практикуващите лекари. В този ред на мисли, искам да попитам доколко ефективно е лечението със стволови клетки при това заболяване? Четох, че има клинични опити и резултати в тази посока, но каква е ситуацията и опита на българските специалисти в тази посока? Вие участвали ли сте в подобни тестове? Благодаря!

 6. Има така наречено биологично лечение с препарат „хюмира“, за който вече двама души ми казват, че след прилагането му са много добре! Сега и съпругът ми, който е с Крон от 18 години кандидатства за одобрение по програмата! Надеждата ни е голяма!

 7. valentina mixailova казва:

  Господин Професоре възможно ли е от болеста на Крон да се увредят бъбреците до толкова че да спрът да работят и като се вастанови функционирането им човека може ли да се въстанонови и да живее нэкак ако трябва и да е на лекарства и диети

 8. Георги казва:

  Zdraveite az sam ot 4godini s bolesta kron.praven sam operatsia v GARTSIA. sled koeto vzimam solofak no mnogo mnogo ne mi pomagat. Kakto posochi gospojata po gore ima injektsiq koqto se kazva HUMIRA mnogo e efikasna a, si q biq ot 3 godini i se chodq sega kato iskam da se prebera veche v BALGARIAkakvo shte stava sas men cheta statiite. Imurana po silno lekarstvo li e ot SOLOFAK. STRAX ME E DA SE PREBERA V BALGARIA.

 9. мария казва:

  моля , да обясните до колко е ефектвно лечението със стволови клетки ,и да ли става въпрос за излекуване или временно излизане от кризата .

 10. rainova казва:

  Здравейте, бих искала да споделя с вас , че мой познат проведе едногодишно лечение при наш професор , който му помогна да се справи с тази тежка и коварна болест ,благодарение на една хранителна добавка.
  Не е редно тук да пиша имена , но не губете кураж , лечение има , просто трябва да се хване на време и стриктно да започне лечение.Ако някой желае да ме пише , оставям мейл vsv2303@abv.bg

 11. Аз страдам от 5г.от тази болест.От год.не съм добре.Искам да помоля г-жа Райнова да напише коя е хранителната добавка.Била съм на Хумира и 2год.бях много добре.

 12. Един приятел беше болен от болестта на Крон но се за 6-7 месеца се излекува сега е като нов човек. Които желае може да се обади на № 0888504442 и ще му кажа как може да се излекува и той но не става бързо поне 6-9 месеца се пият хранителни добавки .cobra_ltd@abv.bg

 13. Гергана казва:

  Здравейте казвам се Гергана сега съм на 22 години.Преди 20 години имах проблем с дебелото черво в продължение на 20 години нямах никаква представа че това ще се появи пак. Бях на 21 когато започнаха болките в корема беше ужасно испаднах е будна кома мъжът ми се уплаши беше срашно и в момента съм с торбата на стомаха и след 4 дена ще разбера дали ще имам операцията защото след престой 2 месеца болница под сиситеми и лекарства станах 120 килограма. Аз съм в Дания и съм много доволна от лекарите ако не бяха те сега нямаше да съм жива….

 14. gergana казва:

  ako nqkoi se interesuva kak sa mi pomognali neka pishe na e-mail angelowa.gerii.rahman@gmail.com

 15. Запознайте се с тещата нова методика ЗРХТ при Крон.Обстойно е представена в три последователни статии .Резултатите са изключително добри.

 16. От 1973г. съм диагностизиран с Крон.През годините съм се лекувал Хасково и Пловдив.През 2001г постъпих на лечение в ИСУЛ.В МНОГО тежко състоянйе.Лекуваха ме три седмици.Във 2002 и 2003г отново по три седмици бях в ИСУЛ.Впоседствие в 2006г бях включен в програма отново в ИСУЛ.Сега да не чуе дявола се чувствам добре.С огромна благодарност към грижите на Доц.Хилда Кадиян,д-рНаков,д-р Пейчев.

 17. В http://www.technochim-bg.com във вече 5 статии хронологично се проследява експерименталната методика „ЗРХТ при Крон“.Началото и е от 22.02.2016г. Без да обиждам,когото и да било,вижте, как трябва да се подава иновативна информация за лечението на това коварно заболяване.Резултатите до настоящия момент са изключително добри!!!

 18. Браво г-н Анатоли Стоянов.Прочетох вашата експериментална методика“3РХТ“ и съм впечатлена от метод и резултати, дано се укаже успешна до край! И сега възникват въпроси-Как да се свържем с вас при необходимост? Прилагате ли го вече на пациенти или е още в разработка?

 19. Мария казва:

  аз имах сестра която също беше болна от Крон за съжаление нико неможа да помогне и тази зима си отиде млада

 20. радо казва:

  Здрвейте ! На 31г и съм болен от Бехтерев от 5 години,но преди 2 години ми откриха и болест на крон след перитонит и ми беше изрязано част от тънкото и част от дебелото черво.Сега след 2 години пак имам остри болки в дясната част но не съм в БГ,ходих нa лекар приеха ме и само с антибиотици малко ме излекуваха.Искам да попитам кой лекар може да ми препоръчате съгасен съм на всичко,знам че няма да се излекувам 100% но немога да ходя на работа и да живея нормален живот.. тези мой болести за автоимуни и мисля че би трябвало да имат връзка.От Русенеския край съм,не употребявам алкохол или цигари не разбирам как постояно съм болен от болести който са предрасположени примерно пишачи или де да знам..

 21. Анатоли Стоянов казва:

  Относно ЗРХТ при болект на Крон и УК – терапията значително разшири обхвата си -публикувани 11 поредни статии- даващи развитието на ЗРХТ. На 29-30 август е контролната колоноскопия и хистология на А.Д – първият приложил ЗРХТ в пълен вид,която ще потвърди излекуването на А.Д от Крон .Сравнителните резултати ще бъдат публикувани.

 22. Съболезнования на Мария… Относно Крон – публикуваха се резултатите от контролата /след шест месеца ЗРХТ/ на А.Д – пълно,100% излекуван от Крон !! Статия № 12 – http://www.technochim-bg.com ,раздел новости/разработки/.

 23. Сина ми е на 16г.През 2014г.му откриха болест на Крон.Известно време имаше ефект кортизоновата терапия,но,за съжаление вече не му помага.В момента пак сме в болница,и доктора ни предлага да започнем терапия с Хюмира.Моля ви,кажете ми,имате ли познати,които са се лекували с това биолечение?И какви са страничните ефекти?

 24. Уважаема г-жо Костадинова,
  Запознайте се със ЗРХТ.Ще разберете сама,дали да подлагате момчето на терапия с Хюмира.Не искаме да влияеме на решението ви. Пожелаваме ви успех в лечението !!

 25. Г-жо Костадинова,
  тъжно е,когато отново чета пидмото ви.Ще си позволяв да дам становището си – стандартните терапии за Крон и УК са само симптоматични.Подтискането на имунната система само ще притъпи симптомите,но в никакъв случай няма да излекува и милиметър от поразените чревни участъци.Запознайте се със ЗРХТ

 26. IVANOV казва:

  Zdraveite g-n Stoianov saprugata mi beshe operirana naskoro poradi tejka forma na KRON sega ni predstoi lechenie i veroiatno priemane na razlichni medikamenti , otnosno 3PXT kak da se svarjem s vas za da provedem razgovor ili da poiasnite v detaili kak pomaga vaprosniat produkt ….

 27. Жанета казва:

  При всеки коментар г-н Анатоли Стоянов ви дава сайта си http://www.technochim-bg.com в който можете да се запознаете със ЗРХТ и резултатите от прилагането и на пациенти с болест на Крон и УК,а вие всички интересуващите само питате как можете да установите контакт с него.Толкова е лесно…В http://www.technochim-bg.com в раздел контакти са записани телефонните номера и e-mail адреса за кореспонденция с него.А за тези,които подробно искат да се запознаят със ЗРХТ(защитно-регенеративна хранителна терапия)и успешното и прилагане при пациенти с Болест на Крон и УК да разгледат раздел новости в този сайт.Там в последователни статии се описва състоянието на болните в целия период на лечение със ЗРХТ. Резултатите са толкова вдъхновяващи,че ни дават вярата,че в живота се случват и чудеса.Но зад тези чудеса стоят знанията и всеотдайния труд на такива хора,като г-н Анатоли Стоянов.

 28. Raptor казва:

  Тази есен е открито лекарство за лечение на болест на Крон, което гарантира 100% успеваемост. Казва се СТЕЛАРА. Нямам много информация за него нито съм пробвал, но ако някой знае нещо повече нека да сподели.

 29. Анатоли Стоянов казва:

  Отговор на Raptor – Бих се радвал,ако наистина имаше едно единствено „вълшебно хапче“, което да излекува Крон .От позицията си на човек разработил терапията ЗРХТ,както и вече наистина излекуван от Крон / лицето А.Д/, ще изкажа мнението си,че това е невъзможно .Да ,възможно е да се открие и друг метод и терапия освен ЗРХТ,но във всички случай това отново ще мнококомпонентна система работеща в поне в пет посоки – противовъзпалителна,регенеративна,антибактериална,антиулкусна, имуномоделираща.Стелара може да бъде само компонент на една наистина сериозна терапия.Съвсем скоро ще подем информация и за предстоящото излекуване на Б.Б- от четири месеца прилагащ ЗРХТ. Отговор на г-н Иванов – просто влезте в сайта ни.

 30. Там ще намерите пълно описание на протичането на терапията,както информация за новоприелите ЗРХТ. Но все пак да продължа по подробно относно Стелара – тя е имуносупресор.Това е достатъчно,за да кажем,че е НЕПРИЛОЖИМА при ЗРХТ.Да оставим цената и – около 7000 лв за опаковка,тя си е имуносупресор – както всички останали.Никога няма да излекува или регенерира и 1 мм от поразените чревни участъци.

 31. За интересуващите се от ЗРХТ – в момента активно приели ЗРХТ -от Крон и УК, са 5 човека.Публикувана е нова наша информационна статия Болест на Крон и УК -част № 14 .

 32. Мери казва:

  Здравейте болни от болестта на Крон и роднини на болните. Диагностицирана съм с Крон от 2007 година. Получавала съм кризи, които са билк контролирани и спирани с кортикостероиди и салофалк, буденофашк и т.н. По природа съм си бунтарка и никога не съм си пила хапчетата след възстановяване от кризите. С течение на годините разбрах, че се чувствам най-добре, когато спазвам стриктно диета. От години не си пия хапчетата, пазя диета, и последните ми две криЗи се получиха защото прекалих с алкохола. От една година се лекувам с хомеопатия и хранителен режим и се чувствам много добре !! Преди около 2 месеца излезе една книга на д-р Наташа Кемпъл – диетата ГАПС. Прочетох я и започнах да я прилагам и се чувствам още по-добре !! Препоръчвам я на всеки, който страда от тази болест !! На 10.01.2017 г. в предаването при Гала, даваха една дама, която е била в много тежко състояние, с деуги думи била е на ръба, лекарите са я объркали още повече с диети и тежки антибиотици, и с прилагането на тази диета се е възстановила напълно и се чувства много добре. Личното ми мнение е, че тези лекарства, които трябва да се „пият цял живот“ не само са вредни, но и не помагат дори и за минималното излекуване, по какъвто и било начин на болестта, само потискат симптомите. Запозната съм и с режима на господин Анатоли Стоянов и следя статийте му с интерес и също бих го препоръчала. От личният си опит мога да ви кажа с цялата си сериозност, че трябяа да сте по оптимистични, да се САМОобразовате повече и да търсите варианти за лечение, които най-съвпадат на начина ви на живот и на мирогледа ви. Има достатъчно книги, статии и прочие от където могат най-малкото да се опитват нови неща до постигането на някакъв баланс. Винаги съм вярвала, че човешкият организъм е способен да се излекува без намесата на толкова тежки, вредни и безсмислени лекарства, стига да си достатъчно търпелив и неуморим да търсиш и да пробваш. Аз съм от Варна. Ако някой смята, че мога по някакъв начин да помогна, телефонът ми е 0896/816981.
  Държа да отбележа, че лечението и наблюдението, които са ми провеждани, са от най-добрите доценти във Варна, на които съм много благодарна за всичката грижа и внимание. Горе главите хора, не губете надежда ! Да сте здрави, силни и успех с болестта.
  Мери.

 33. Отговор – Спрямо настоящия момент ЗРХТ е излекувала 4- ма от крон и 2- ма от УК. Предстоящи – спрямо 30.09.2017 още трима – 2 – ма от УК и 1 от Крон. Относно диетата -да ,тя е неотменна част -независимо каква е терапията.Но при ЗРХТ тя постепенно нараства по вид и количество,като след финализирането /и евентуалната профилактика/ ограничения няма към никакъв вид храна.ЗРХТ не цели баланс и поносимост,както и ремисия -цели тотално, пълно излекуване и възстановяване на увредените тъкани.

 34. Мариана Йорданова казва:

  Здравейте ,аз съм Мариана,имам приятелка ,която е болна от тази коварна болест.Оперирана е два пъти в Пловдив,но операцията не и се затваря,непрекъснато е с някакви торбички,за една година има 4 операции,и става все по-зле.Моля,някой,да ми сподели кои са най-добрите специалисти в България и в коя болница.Моля ако някой може да ми каже нека ме потърси на тел.0888733813.Благодаря предварително,знам ,че има добри хора и ще ми се обадят,защото вярвам в доброто.

 35. тотю казва:

  от терапията на г-н Стоянов(ЗРХТ ), много хора се опариха!!! Моя приятелка с крон беше пробвала неговото лечение и изгоря с много пари! Беше ми споделила, че има и други недоволни. Не се доверявайте сляпо на разни знахари и народни лечители които ви обещават здраве, особенно когато искат много пари! Тя сега е на Хумира и е много добре. Чувства се напълно здрава. Някой който е бил или е на това лечение(Хумира) може ли да каже ако веднъж се спре, в последствие дали може да се започне отново?

 36. Анатоли Стоянов казва:

  Тотю – Не пишете глупости и необезверявайте хората. Jова ,че ние сме прекъснали терапията на общо 4 човека си има своите причини – неспазване на приемите по вид и време,непровеждане на контролите. За това сме им спряли терапията.Вижте последните статии – излекуваните са вече 11 човека.В момента на терапия ЗРХТ са 30 чевека.Който се интересува,може чрез нас да се свърже както с излекуваните,така и водещите терапията в момента.Всичко е абсолютно подробно дадено в Раздел „разработки“ – http://www.technochim-bg.com

 37. а защо няма нито един коментар от излекуваните така казано….те би трябвало да са в еуфория…от всички прочетени статий и форуми не видях едно изказване на излекуван…би трябвало точно те да коментират и обсъждат терапията

 38. Леми казва:

  Анатоли Стоянов – приблизително за какви пари става дума ? С хухк съм.

 39. Подновяваме информацията относно ЗРХТ – до момента /виж статиите ни в сайта -раздел „Разработки“/ излекуваните чрез ЗРХТ/от Крон и Улцерозен колит/ вече са 15 .

 40. Мария казва:

  Здравейте, от Варна съм опитах се да се свържа с Мери, но телефона е закрит. Моля, ако някой има нейни координати или тя самата види този пост да ми пише тук. Благодаря.

 41. Здравейте Инж Стоянов!От скоро съм със диагноза болест на Крон!Бих искала да се свържа с вас!Моля!

 42. Мисля че направих грешка при изписването на e.mail адреса!

 43. admin казва:

  E-mail adress: stoyanov@technochim-bg.com

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.