Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Болниците – оазис в ледените дни

Болниците – оазис в ледените дни

Изминалата седмица бе белязана с кризисни ситуации, предизвикани от тежката зима, из цялата страна. В Хасковска и Кърджалийска област бе обявено бедствено положение заради обилните валежи от дъжд и сняг, които предизвикаха наводнения в градове и села. Скъсаната стена на язовир „Иваново“ отне живота на 8 души и остави стотици жители на с. Бисер без дом. Наводненията в Свиленград наложиха евакуацията на над 70 семейства. В Североизточна България пък силните ветрове предизвикаха навявания, които затвориха пътищата в областите Русе, Силистра, Разград. Хиляди хора останаха откъснати от света, а някои от тях – далеч от необходимите им медицински грижи. Как бе осигурявана медицинска помощ в усложнената зимна обстановка научихме от ръководители на болници и здравни експерти от кризисните райони, с които разговаряхме на 7 и 8 февруари т.г.

Д-р Динчо Генев – управител на Общинската болница в Харманли:

Справихме се адекватно

- Болницата в Харманли изцяло пое засегнатите от наводнението в село Бисер. Линейките на болницата и на спешна помощ извозваха пострадалите до болницата. Целият екип на лечебното заведение бе повикан на работа. Една част от персонала посрещаха болните в спешна помощ, други – в отделенията. Бяха прегледани над 40 пострадали, като около 20 от тях бяха хоспитализирани. Някои бяха в много тежко шоково състояние, бяха измръзнали и мокри от студа и ледената вода. Нямаше хора с множество травми и начупвания. Естествено при някои от пациентите се бяха изострили хронични заболявания (хронична сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето). Само един пострадал в бедствието пожарникар със счупена ръка бе пратен в родния си град Стара Загора за лечение в ортопедията, след като му бе направена рентгенова снимка в нашата болница. В момента в болницата са останали около 5 души, които са в добро състояние.

Болницата пое удара по приемане на пострадалите и успя изцяло да се справи със създалата се ситуация. Искам да благодаря на целия екип, както и на населението на града, което бе готово веднага да помага, независимо че и част от Харманли бе наводнена. В болницата бяха донесени одеяла, вода, дрехи за пострадалите.

След инцидента разговарях с председателите на регионалните колегии в Пловдив, Велико Търново, Хасково, както и с още няколко други колегии, които изразиха готовност да ни окажат помощ, да изпратят екипи на място. Лекарите от цялата страна показаха съпричастност към трагедията.

Такива моменти показват, че са неоснователни обвиненията към общинските болници. Говори се много, че тази или онази болница „не става за нищо”. Но на всички трябва да стане ясно, че у нас имаме нужда от всяка една съществуваща болница. В един момент по време на трагедията се оказа, че пътят за Хасково е непроходим и реално не можеше да се достигне до нито една друга болница, освен до тази в Харманли. Реално болницата беше най-адекватно реагиралата структура в региона. Екипите на местната пожарна  бяха на място веднага, но те не разполагат нито с лодки, нито с неопренови костюми, за да могат да помогнат. Бих казал, че цареше един, меко казано, хаос в намесата на държавните власти по отношение на Гражданска защита, пожарна и т.н. Сега се имитира голяма дейност, обяснява се колко адекватно е реагирано. Да, сега всичко е пооправено – направени са пропусквателни пунктове, осигурена е храна, но някак си отново всичко е като след дъжд качулка.

Д-р Димитър Ермов – управител на Общинската болница в Свиленград

Необходима е съпричастност

- До момента нямаме приети пациенти с измръзвания. Болницата продължава да работи нормално и да обслужва населението в региона. Лечебното заведение се отоплява на газ, разполагаме с лекарства, както и с достатъчно лекари и екипи. В случай на необходимост сме готови да реагираме адекватно.

Проблем са нарушените комуникации, което много сериозно затруднява придвижването на линейките извън Свиленград. Разбира се, с колегите от спешната помощ поддържаме непрекъсната връзка и сме в готовност да се отзовем при нужда.

По сериозен е проблемът за хората, чиито жилища бяха залети от река Марица и няма къде да отидат. Дори снощи (6 февруари) разкрихме още легла и настанихме 12 възрастни хора.

В такива страшни ситуации като настоящата е необходимо да проявяваме повече съпричастност и да си помагаме.

Доц. Жени Стайкова – директор на Регионалната здравна инспекция в Кърджали:

Предприели сме нужните мерки

- На 6 февруари т.г. със заповед на областния управител на Кърджали Иванка Таушанова бе обявено бедствено положение, предизвикано от обилните валежи от дъжд и сняг. Ден преди това бяха наводнени приземните етажи на Регионалната здравна инспекция, както и на болниците в Момчилград, Ардино и Крумовград. Отводняването приключи още същия ден. Въпреки кризисната обстановка лечебните заведения в Кърджали функционират нормално – обезпечени са с топлоенергия и разполагат с необходимия ресурс от медикаменти, консумативи и кислород. Обслужването на болните на хемодиализа се извършва по график. Към настоящия момент няма лечебни заведения без електрозахранване.

Предприехме редица мерки по медицинското осигуряване на населението при усложнената обстановка. В лечебни заведения в областта са въведени в действие плановете за защита при бедствия в частта им „Защита при наводнения” и „Защита при снегонавявания, поледици и обледявания”. В ЦСМП са приведени в действие всички екипи за спешна медицинска помощ – общо седем, от които две реанимационно-евакуационни групи, съответно в Кърджали и Крумовград. Областната болница в Кърджали организира пет специализирани медицински екипа – хирургичен, травматологичен, анестезиологичен, офталмологичен и оториноларингологичен, които са в готовност за работа. В лечебното заведение е създадена и необходимата организация за временна хоспитализация на пациентите на хемодиализа от областта, като за целта са отделени 26 болнични легла. РЗИ разполага с два противоепидемични екипа с високопроходими автомобили за осъществяване на непрекъснат контрол на питейната вода в тясно взаимодействие с представители „В и К” в Кърджали по населени места. Издали сме предписание до управителя на „В и К” за извършване на постоянна и ефективна дезинфекция на водата с обеззаразяващи препарати в необходимата концентрация за постигане изискванията за нейните качества съгласно Наредба №9/2001 г.  Изпратили сме писма до кметовете на общини и населени места за предприемане на незабавни мерки за уведомяване на населението за качествата на водата, подавана за питейно-битови цели, както и при необходимост – осигуряване на вода с водоноски. До всички общопрактикуващи лекари в областта сме изпратили предписания да се извършва своевременна диагностика, регистрация и хоспитализация на всички съмнителни  за стомашно-чревни заболявания. РЗИ следи за състоянието в лечебните заведения в областта и предоставя подробна информация на всеки кръгъл час на областния управител и в Министерството на здравеопазването.

Бих казала, че правим всичко необходимо за овладяване на бедственото положение, като засега няма рискова ситуация.

Д-р Даниела Костадинова – директор на Областната болница в Силистра:

Работим в синхрон

- Сложната зимна обстановка затвори всички пътища в област Силистра. Виелиците в района бяха толкова силни, че полза от почистването на пътищата нямаше.

На 7 февруари през нощта 23-годишна родилка от село Средище, община Кайнарджа, бе блокирана в селото заради преспите, бурния вятър и ниските температури. Усложненото състояние на родилката и необходимостта от оперативна намеса изискваше бързото й транспортиране до областната болница. За целта бе използвана тежка верижна машина. Около час след полунощ началникът на АГ отделението д-р Георги Костов в екип с д-р Тихомир Иванов и с анестезиолога д-р Атанас Янков, както и акушерката Пенева оперираха майката и помогнаха на нейното момченце да дойде на бял свят. Всичко завърши благополучно.

Другият ни основен проблем при тази кризисна ситуация са пациентите на хемодиализа. Всяка зима в болницата осигуряваме легла за тях, но докато пътищата са отворени, те категорично отказват да останат. Не съществува законова разпоредба, с която да ги задължим да бъдат в лечебното заведение. Така, когато пътищата бъдат затворени, възниква проблемът, повтарящ се всяка година, как да бъдат транспортирани до болницата. В момента очакваме да бъдат докарани пациентите от Дулово и Тутракан, а после и от другите общини на областта. Направили сме промени в графика на пациентите от Силистра. В създалата се ситуация динамично ще адаптираме графика спрямо това кой кога идва, но всички ще бъдат диализирани.

Освен това изписаните пациенти не могат да си тръгнат и са в болницата, а пък тези, които трябва да постъпят планово, не могат да дойдат.

Надяваме се времето да се успокои, за да можем да влезем в график, но обстановката наистина е много тежка. Работим в синхрон с останалите институции, дано и времето да ни помогне.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.