Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Депутатите отхвърлиха проект на министъра

Депутатите отхвърлиха проект на министъра

за промени в Закона за лечебните заведения. Това стана на заседание на Комисията по здравеопазване на 19 януари т.г.

Във внесения от Министерския съвет законопроект е записано:

- лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ ще имат право да осъществяват първична доболнична помощ;

-  въвежда се изискване за минимален брой легла в болниците – 60 за многопрофилните и 30 за специализираните;

-  НЗОК ще има право да избира с кои болници да сключва договор;

-  въвежда се максимален брой лечебни заведения по области, с които осигурителната институция може да сключи договор.

Предложенията включват още: закриване на центровете за кожно-венерически заболявания; разкриване на дневни стационари; ограничаване на правото на началниците на лаборатории в лечебно заведение да ръководят самостоятелна медико-диагностична лаборатория и др.

По време на дискусията депутатите от опозицията разкритикуваха остро по-голямата част от предвидените в законопроекта промени.

Д-р Нигяр Сахлим припомни решение на Административния съд, което веднъж вече е отменило изискването за минимален брой легла в болниците. Тя определи фиксирането на максимален брой болници като курс към унищожение на по-малките структури.

Подобно бе становището и на колегата й д-р Хасан Адемов. По думите му с този законопроект управляващите „поставят каруцата пред коня“.

- Три месеца преди края на годината трябваше да внесете доклад за здравето на нацията, на базата на който да бъдат очертани проблемните области в здравеопазването, подчерта д-р Адемов. Той изрази несъгласие и с ограничаването на правото на началниците на лаборатории в лечебно заведение да ръководят самостоятелна медико-диагностична лаборатория.

- Оттук нататък няма да намерите нито един началник за лаборатория, което ще попречи на лечебните заведения да сключват договори с НЗОК, допълни народният представител.

От ДПС се обявиха категорично и против ликвидацията на центровете за кожно-венерически заболявания, като припомниха, че по този начин се отменят текстове, които са приети преди една година в същия закон.

Учудване от част от предложенията изрази и д-р Ваньо Шарков. По думите му смесването на първичната и специализираната доболнична помощ ще доведе до ограничаване на правото на избор на пациентите. Той не пропусна да коментира и въпроса за въвеждане минимален брой легла в лечебните заведения.

- Караме болниците да увеличат броя на леглата, а после те ще отчитат по-слаби показатели – какъв е смисълът на това нещо, попита д-р Шарков.

Изненадващо слаба подкрепа за законопроекта показаха народните представители от управляващата партия. Единствено д-р Пламен Цеков взе отношение, но дори и той призна, че е необходимо част от текстовете да бъдат прецизирани.

В становище на БЛС по законопроекта също се отхвърлят основни тези и най-вече предложението за определяне на максималния брой болници, с които НЗОК да сключва договор.

- Регулация има навсякъде, но тя не е еднолична, коментира председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. По думите му приемането на текста представлява крачка към корупционно законодателство.

В отговор на направените изказвания министър Константинов заяви, че идеята на здравната карта не е намаляване броя на болниците, а окрупняването им и предоставянето на качествени услуги. Според него нови лечебни заведения се появяват в големите градове, където има струпване на много хора и пациентите могат да се селектират.

- В тази форма законът, който дефинира в кои области да има сериозни ограничителни мерки, ще спаси общинското здравеопазване, коментира министърът. По думите му текстът за броя на леглата в лечебните заведения е бил отменен от съда, защото не е бил записан в закон.

Той допълни, че ако е бил министър по времето, когато е замислено преструктурирането на кожните диспансери, още тогава е щял да предложи тяхното премахване.

- Това не означава, че унищожаваме грижата за болните с дерматологични проблеми – центровете спокойно могат да „минат“ към многопрофилните болници като отделения, обясни д-р Константинов.

В крайна сметка след близо двучасово обсъждане Комисията по здравеопазване отхвърли законопроекта с 9 гласа „за“, 4 „против” и 5 „въздържал се“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.