Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Изграждат информационна система за нуждите на медицинската експертиза

Изграждат информационна система за нуждите на медицинската експертиза

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов на специална пресконференция на 18 ноември т.г.

Стойността на проекта е 798 хил. лв., като финансирането ще бъде осъществено по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

С изграждането на информационната система от МЗ очакват да бъде повишен контролът в сферата на медицинската експертиза и да бъде улеснено проследяването на документите на пациентите, които са кандидатствали в ТЕЛК. Очаква се също така да бъде реализиран по-ефективен контрол върху финансовите ресурси, които изразходва НЗОК за медицински прегледи при освидетелстване в ТЕЛК.

- В сферата на медицинската експертиза е налице значителен поток от документи, които са свързани с безсмислено разкарване на пациенти, дублиране на администрацията, усложняване на процеса, коментира министър Константинов. По думите му реализацията на проекта ще помогне да бъдат избегнати тези проблеми, като ще бъдат спестени и средства.

Предвижда се изграждането на системата да бъде завършено до края на 2012 г., като в нея ще бъдат интегрирани Регионалните картотеки за медицинска експертиза, НЕЛК, ТЕЛК. По този начин ще бъде осъществена връзка между данните на всички структури и ще се създаде централизиран регистър на гражданите, преминали за освидетелстване.

По време на пресконференцията стана ясно още, че успоредно с изграждането на регистъра ще бъдат обучени 360 лекари и 250 немедицински лица от системата на медицинската експертиза.

- Пациентите ще имат възможност да наблюдават през интернет докъде е стигнало придвижването на документите им за медицинска експертиза, обясни директорът на НЕЛК д-р Кънчо Райчев. Той допълни, че системата ще бъде свързана със системите на НОИ, НЗОК, МТСП и др.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.