Вие сте в: Начало // Всички публикации // Знаещи, можещи – готови за професионална изява

Знаещи, можещи – готови за професионална изява

Рекорден брой млади лекари – 62,5%, желаят се реализират в България. Това сочат резултати от анкета сред завършващите от випуск’2023 на Медицинския факултет към Медицинския университет в София. За първи път от повече от 10 години насам процентът на желаещите да останат и да работят в България е толкова висок (например при випуск’2022 желаещите да се реализират у нас са 50%).
Като аргумент за своя избор младите лекари посочват на първо място националното самосъзнание, на второ – семейството и приятелите, на трето – моралното задължение към родината. 87,11% искат да работят в болнични заведения и само 8,99% – като общопрактикуващи лекари. На научна кариера биха се отдали 2,73% от завършващите. Продължава да намалява и да бъде много нисък процентът на желаещите да работят като търговски представители на фирми за лекарства (0,78%).
Мотивите на тези, които искат да заминат (37,5%), са: по-високо заплащане в чужбина (25,66%); по-добра организация на здравната система (19,97%). С около 2% расте броят на младите лекари, които смятат, че развитието на кадрите в здравната ни система става трудно (16,86%) и посочват, че заради това ще напуснат България. Амбициите им са на-
сочени предимно към европейски държави (71,95%). С по около 2% при всеки ви-
пуск за последните три години намалява интересът за работа в САЩ (за настоящия процентите са 8,85).
Анестезиология и интензивно лече-
ние – това е специалността, заела първо място (12,22%) в предпочитанията на абсолвентите. На второ и трето място се нареждат хирургия (9,97%) и акушерство и гинекология (9,36%). Кардиология предпочитат 8,39% от анкетираните. Педиатрията, която за предишния випуск беше водеща, сега се нарежда на четвърто място с 6,75% желаещи да работят с деца. Значително е намалял интересът към вътрешни болести (3,86%), ендокринология (1,93%) и образна диагностика (2,57%) – и при трите специалности спадът е с около 6% в сравнение с анкети от минали години. Спешната медицина продължава да бъде на последно място в класацията за желани специалности от младите лекари (0,64%). Най-висок е процентът на абсолвентите, които са отговорили, че още не са решили какво ще изберат (16,9%).
Расте положителната оценка за нивото на образованието в Медицинския факултет. На въпрос дали биха го препоръчали като място за обучение 76,86% отговарят с „да”.
Випуск’2023 включва 596 абсолвенти – 239 български и 357 чуждестранни студенти от 31 държави.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.