Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // 50 години Медицински университет във Варна

50 години Медицински университет във Варна

От 29 септември до 9 октомври т.г. в морската ни столица повече от всякога се усещаше специалният дух на академизма и на познанието. Поводът също бе специален – честване на 50-годишнината от създаването на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна.

През тези десет юбилейни дни, посветени на празника на университета, се проведоха редица научни прояви с участието на водещи български и чуждестранни специалисти от различни медицински направления. Сред тях бяха ХIV конгрес на Българската асоциация по радиология, ХII национална конференция по колопроктология, IХ симпозиум по клинична анатомия, българо-немски симпозиум по мануална терапия, курс по научен мениджмънт за млади учени и докторанти, юбилейна студентска научна сесия, национален конгрес по лицево-челюстна хирургия. И още – ХII национален конгрес по физиологични науки, научна конференция на асоциация „Сърце-бял дроб“, както и VI международна езикова конференция.

По традиция бе организирана и сесия на носителите на титлата „доктор хонорис кауза“ на университета. Пленарната зала на община Варна трудно побра желаещите да изслушат интересните лекции. Проф. Михаел Байер запозна аудиторията с опита на кардиохирурзите от клиниката в Аугсбург, Германия, за транскатетърна имплантация на аортна клапа за аортна стеноза при високорискови пациенти. Д-р Петер Саладин от Швейцария коментира актуалния въпрос за здравната равнопоставеност. Проблемът „съзнание – тяло“ в съвременната невронаука от комуникационна и информационна перспектива бе акцент в лекцията на неврофизиолога проф. Джордж Аноянакис от медицинския университет „Аристотел“ в Солун, Гърция. Проф. Герхард Крейчи представи кратък преглед върху развитието на лекарствата. „Диагностика и лечение на конгениталните фистули в зоната на паротидната жлеза“ бе темата на доклада на проф. Апостол Стратиев. Заслужено всеки от лекторите бе награден с почетния плакет „50 години Медицински университет във Варна“, връчен от ректора проф. Анелия Клисарова.

Кулминацията на тържествата бе на 9 октомври т.г., когато в катедралния храм „Успение Богородично“ бе отслужен молебен за здраве, а след това в Двореца на културата и спорта се състоя юбилеен тържествен концерт. Официални гости на празника бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов, Данчо Симеонов – областен управител на Варна, и.д. кмет на община Варна Коста Базитов, варненският и великопреславски митрополит Кирил, ректори на Медицинския университет във Варна през годините, ректори на висши учебни заведения от България, декани на факултети, представители на научните среди от България и от Европа.

Както повелява традицията, тържеството започна с академично слово на ректора. В началото проф. Анелия Клисарова припомни древната мисъл „Каквото пожертваш, това ще получиш“ и подчерта, че 50-годишната история доказва как всички преподаватели, служители и студенти са пожертвали много от себе си. А днешният ден на университета доказва, че това не е било напразно. Ректорът подчерта, че за този половин век университетът е оставил трайна следа в историята и развитието на българската медицина. От паметното начало през далечната 1961 г. до днес висшето училище по медицина  продължава да се утвърждава като водеща здравна и образователна институция.

В словото си проф. Клисарова подчерта, че днес университетът има 4 факултета – по медицина, по дентална медицина, по фармация и по обществено здравеопазване, Медицински колеж и Департамент по чуждоезиково обучение. В тези структури са обучени над 30 хиляди студенти от 45 страни.

- Днес, когато отбелязваме 50-годишния юбилей на медицинския университет във Варна, спокойно можем да се гордеем, че вече половин век изпълняваме успешно поверената ни мисия в името на обществото – с вълнение заяви проф. Клисарова. Но изтъкна, че пътят към тази мисия е дълъг и трънлив, изпълнен с непрестанни битки. В края на своята реч ректорът пожела на всеки, който се е докоснал до университета във Варна, да остави сърцето си отворено за него.

По време на тържеството проф. Клисарова връчи на министър-председателя Бойко Борисов юбилейния почетен плакет на университета за подкрепата към академичната общност, както и за оказаната помощ на Клиниката по детска онкохематология и на центъра за наркозависими деца във Варна.

- Университетът е гордост за българското образование и за българската медицина – подчерта премиерът и съобщи, че правителството е взело решение да предложи на президента проф. Анелия Клисарова да бъде наградена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен.

- През тези 50 години Варненският медицински университет се превърна в символ на качеството – подчерта министърът на образованието проф. Сергей Игнатов, който също бе награден с юбилеен плакет. За заслуги към университета високото отличие получиха Лютви Местан, доц. Даниел Вълчев, проф. Дамян Дамянов, доц. Георги Маринов (ректор в МУ, Варна, от 1987 до 1990 г.), проф. Димитър Камбуров (ректор в МУ, Варна, от 1990 до 1999 г.), проф. Темелко Темелков (ректор в МУ, Варна, от 1999 до 2004 г.), проф. Радослав Гайдарски, д-р Евгени Желев, Коста Базитов.

Празник във Факултета по дентална медицина

Хипократова клетва положи първият випуск

50-годишният юбилей на МУ във Варна съвпадна с още едно празнично събитие за учебното заведение – промоцията на първия випуск на Факултета по дентална медицина. Академичното тържество бе проведено на 8 октомври т.г. във Фестивалния и конгресен център в морската столица. Празничният ден развълнува не само дипломантите и техните семейства, но и цялото академично ръководство на университета и екипа на Факултета по дентална медицина, които през изминалите 6 години неуморно са градили авторитета на новата учебна структура.

Тържествената промоция бе открита от първия декан на факултета доц. Васил Свещаров (2006 – 2010 г.), който подчерта, че всеки студент от випуск’2011 е своеобразен създател на учебното звено. Ректорът на университета проф. Анелия Клисарова подчерта, че в книгата на половинвековната история на университета с гордост ще бъде отбелязано дипломирането на денталните лекари от випуск’2011.

- Факултетът по дентална медицина е нов и млад, но вие, дипломантите, сами се убедихте, че предлагаме най-модерното и иновативното в областта на денталната медицина не само у нас, но и на европейско ниво – заяви проф. Клисарова. Тя изрази надежда новозавършилите дентални лекари да потърсят реализация в България и им пожела да се борят за постигане на мечтаните резултати и у нас.

По традиция първи дипломата си получи отличникът на випуска д-р Илияна Атанасова. Заради успех 6:00 тя бе удостоена и с наградата на университета „Златен Хипократ“. Младата дентална лекарка получи парични награди от община Варна и от университета, свидетелство за членство в Българския зъболекарски съюз, както и много предметни награди. С разбираемо вълнение д-р Атанасова изказа безкрайна благодарност към всички преподаватели и служители на университета, както и към семейството си.

Варна – София

Светлана КОСТАДИНОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.