Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Конфликтите в УБ „Св. Иван Рилски“

Конфликтите в УБ „Св. Иван Рилски“

Хронологията на проблема вече е известна. Широко огласени бяха аргументи и контрааргументи, тези и антитези. На бял свят излязоха данни за камери, за търгове, за шестцифрени заплати, за финансови и користни интереси. Лекарите отново „пълнят“ страниците на вестниците и емисиите на електронните медии. Изнесените данни всъщност така впечатлиха обществеността, че истината за конфликта остана встрани. А истината е, че екипът на една клиника не желае повече мениджъра на болницата си. Но пък другите екипи го желаят…Хората обаче не запомниха това, а явно и скришом си повтарят кой какво е наблюдавал , кой какво е получавал.

Съмнително е доколко публичността ще допринесе за изясняване на аргументите и постигане на баланс на интересите. Не само защото медиите не решават конфликтите. Не само защото съдбата на мениджъра се определя не на улицата, а в кабинета на министъра на здравеопазването. Всъщност е съмнително и доколко една смяна може да повлияе върху специализираните екипи, които правят модерна медицина, но в условията на българското здравеопазване.

Защо споменаваме условията? Защото уж пазарната ни здравна система обърка в нееднородна смес и осигурителните вноски, и избора на екип, и доплащането за консумативи – днес в една болница се доплаща за упойка, а в друга болните си поръчват храната като в ресторант. Днес висят ценоразписи навсякъде и самото им „присъствие“ отрича същността на избрания солидарен модел. Днес не „парите следват пациента“, а стойността на клиничната пътека преследва и болния, и лекаря.

Защо споменаваме условията? Защото от години се говори за конфликта болница vs търговско дружество, но нищо не се променя. Защото цяло десетилетие се поставя въпросът ректорите да управляват университетските болници, но нищо не се променя. Защото ни омръзна да коментираме стойностите на клиничните пътеки /особено в сферата на високите технологии, каквато е неврохирургията/, но нито стойностите, нито начинът на разпределение на приходите са претърпели промяна. Защото отдавна се знае как се правят конкурсите за директори на болници с принципал министерството, но всички си мълчим и нищо не се променя. Всички коментират как само в едно правителство бяха сменени трима министри на здравеопазването, но никой не огласява колко мениджъри на болници бяха сменени при техните кратки престои на „Св. Неделя“ 5. Защото претръпнахме, защото оставихме търговският статут да властва в здравеопазването.

Това, разбира се, е едната страна.

А другата е дълбокото недоумение не може ли този тип конфликти да се решават вътре в системата, в съсловието, в лечебните заведения? Защо хора, които сутрин едновременно обличат белите си престилки, не намират пътища за диалог и само субективни ли са причините? Във време, когато лекарите са обект на огромен натиск и потърпевши от силен обществен негативизъм, огласяването на сблъсъци като този не помага никому. И конфликтите остават. Днес в УБ „Св. Иван Рилски“, утре в други лечебни заведения.

Днес условията в българското здравеопазване са Гордиев възел от конфликти. Трябва да се реже рязко и дълбоко. Но кой и кога?

Дарина СТОЕВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.