Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Факултетът инвестира близо 3 млн. лева в Университетската болница

Факултетът инвестира близо 3 млн. лева в Университетската болница

Доц. Мая Гълъбова – декан на Медицинския факултет в Стара Загора, специално за „Форум Медикус”

Ще започна с факта, че ако човек живее в Югоизточна България и детето му има проблеми, може да си спести пътуването до София, а да посети Детската клиника на Университетската болница при Медицинския факултет в нашия град. Клиниката е оборудвана с нов, модерен електрокардиограф и от близо година с апарата преглежда д-р Румен Маринов, един от двамата водещи български специалисти в тази област. Той работи в Трета градска болница в столицата, а два пъти месечно преглежда пациенти до 18 години и в Стара Загора. От началото на годината са спасени 50 деца с малформации на сърцето. Десет от тях вече са оперирани в столицата, сочи статистиката на Медицинския факултет.

Ще продължа с информацията, че през последните две години инвестирахме над 3 млн. лева в нова апаратура, като с това увеличихме лечебно-диагностичните възможности на болницата, която има пациенти от цяла Югоизточна България. Ще уточня, че обновяването на клиниките бе включено в програмата ми при изборите за декан на факултета.

Вече разполагаме с торакоскоп, който е втори подобен апарат в нашата страна, като първият е във ВМА.

В Клиниката по ендокринология действа ехограф, който дава възможност за вземане и изследване на биопсии от щитовидната жлеза. Ехографът разширява възможностите за изследвания и отговаря за стандартите на европейска клиника и университетска болница.

Хирурзите от болницата вече ще имат възможност за точно и прецизно откриване на метастази при наличие на тумори и други болести благодарение на ехографа за оперативна диагностика, като това е първият подобен апарат в региона.

Разширяват се възможностите за диагностика и в Клиниката по неврология, за където закупихме цветен доплеров сонограф последно поколение. Той дава възможност за една сериозна диагностика на мозъчно-съдовите болести, както и за установяване на последствията от инсулт при даден пациент.

От една година Очна клиника разполага с уникална апаратура – дигитален тонометър, комбиниран А-ехограф и пахиметър. Трите апарата са първите и единствени засега в Южна България. Обогатени са възможностите и на медиците в клиника по УНГ.

Медицинският факултет  в Стара Загора инвестира част от държавната субсидия за тази и миналата година в нова апаратура с цел увеличаване на възможностите и за лекарите, и за пациентите от Южна България.

Интересът към Медицинския факултет нараства. През тази година се обучават 1000 студенти в четири специалности – медицина, специалисти по здравни грижи – сестри и акушерки, управление на здравните грижи, социални дейности. Броят на хабилитираните лица от 30 за две години нарасна на 55.

Всички наши специалности са с добра и много добра акредитация. Защитени са 15 научни шифъра, което гарантира научна дейност във факултета за следващите 6 години. Факултетът е представил още 8 научни шифъра за акредитация.

В ход е сертифицирането на 10 научни и диагностични лаборатории, което трябва да приключи до началото на 2011 г.

В Университетската болница работят много сериозни и търсени специалисти, които могат да подпомогнат регионалната болница на Стара Загора и затова аз съм „за” обединението на университетската болница с областната. Оставането на две държавни болници може да бъде само в полза на статуквото, на няколко специалисти, които искат да бъдат единствени, но това няма да бъде добре за пациентите, защото те ще бъдат лишени от възможността за по-добра апаратура и, разбира се,  за консултации с висококвалифицираните специалисти, които работят в университетската клиника.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.