Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Нова апаратура в Националната кардиологична болница

Нова апаратура в Националната кардиологична болница

Звеното по детска сърдечна хирургия в Националната кардиологична болница разполага с два нови апарата от около месец, съобщи за в. „Форум Медикус” д-р Стоян Лазаров – началник на Отделение „Хирургия на вродените сърдечни малформации” в лечебното заведение.

Единият от апаратите представлява система за екстракорпорална мембранна оксигенация и позволява при част от сложните операции пациентът да остане на спомагателно кръвообращение за по-дълъг период от време. В ръководеното от д-р Лазаров звено такива са между 30 и 50% от всички интервенции. Апаратът се използва тогава, когато машината „изкуствено сърце – бял дроб” трябва да бъде изключена, но сърцето и/или белият дроб на пациента не функционират достатъчно добре и трябва да бъдат заместени с апарат. Системата за екстракорпорална мембранна оксигенация може да работи по време на престоя на пациента в реанимацията, докато той се стабилизира и органите възстановят своите функции. Апаратът струва около 70 хил. евро, но клиниката го е получила за 22 хил. евро, тъй като фирмата производител е направила частично дарение на лечебното заведение.

За да функционира апаратът за екстракорпорална мембранна оксигенация, е необходим специален тип оксигенатор, който струва около 2500 лв. и е два пъти по-скъп, отколкото стандартния. Д-р Лазаров изрази надежда, че в бъдеще ще разполагат със средства за осигуряване на скъпия консуматив.

Другият апарат – т.нар. „изкуствено сърце – бял дроб”, е дарен от болница в Лондон. Подобна техника в зависимост от конфигурацията струва между 180 и 200 хил. евро. Апаратът за кратко е използван в Англия, но от болницата са решили да го подарят на Националната кардиологична болница. Д-р Лазаров подчерта, че спонсори са „покрили” и разходите по проверка на апарата от оторизирана фирма.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.