Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Нови възможности за образна диагностика

Нови възможности за образна диагностика

Едно от най-модерните отделения по образна диагностика у нас бе официално открито на 13 декември т.г в УБ „Св. Иван Рилски”. Сред официалните гости бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на здравеопазването д-р Ст. Константинов, управителят на НЗОК д-р Нели Нешева, представители на БЛС.

Отделението по образна диагностика в лечебното заведение е единственото в страната, което разполага с пълен набор от необходимата съвременна апаратура за образна диагностика – дигитален рентгеноскопичен графичен апарат, компютърен томограф, магнитен резонанс, ангиограф. Звеното е напълно ремонтирано за по-малко от година.

Ядреномагнитният резонанс в отделението е от най-висок клас. Апаратурата разполага с модерен софтуер, който позволява провеждане на високоспециализирани изследвания на централната нервна система, органите и структурите в абдомена. Възможността за провеждане на функционален магнитен резонанс и трактография извежда диагностиката на ново функционално ниво извън стандартните анатомични изследвания. Апаратът е оборудван с автоматичен инжектор, който позволява максимално точно изпълняване на контрастните изследвания.

Най-новата придобивка в отделението е единствената у нас бипланова ангиографска система на стойност 3 млн. лв. Апаратурата осигурява възможност за диагностика и ранно неоперативно лечение на исхемичен мозъчен инсулт чрез извършването на тромболиза на място, както и на всички съдови заболявания на мозъка и гръбначния стълб. Биплановата ангиографска система покрива всички изисквания за интервенционална неврорентгенологична дейност. Манипулацията спестява голяма част от отворените рутинни неврохирургични операции при аневризми и артерио-венозни малформации. Директорът на болницата д-р Дечо Дечев обясни, че на този етап пациентите, които ще бъдат лекувани с модерната техника, сами ще трябва да заплатят консумативите, тъй като здравноосигурителната каса не поема този разход. Цената на консуматива зависи от проблема на болния и варира от 2 до 15 хил. лв., информира мениджърът. Премиерът съобщи, че е възложил задача на лекарите да уточнят точно колко болни се нуждаят от скъпо струващото изследване, за да могат да бъдат планирани средства за тази дейност. Стана ясно, че на този етап с апаратурата ще оперират чуждестранни специалисти, но в най-скоро време ще бъдат обучени и лекари от лечебното заведение.

Д-р Дечев каза още, че премиерът е поел ангажимент да бъде дадено разрешение за реализиране на проект, разработен от екипа на болницата преди 8 месеца, за закупуване на кибернож от външен инвеститор и инсталирането му в помещение на лечебното заведение. Мениджърът обясни, че киберножът е най-съвременният апарат за неоперативно лечение на тумори. Според него тази апаратура ще бъде максимално ефективна именно в болница „Св. Иван Рилски”, тъй като там са налице всички необходими условия – квалифициран персонал и големи възможности за образна диагностика. Никъде у нас няма подобна техника, а десетки български граждани ползват такава високоспециализирана медицинска услуга в други страни. През тази година МЗ е финансирало подобно лечение за 30 български граждани. Д-р Дечев информира, че реализирането на проекта ще намали цената на услугата. Той уточни, че потенциалните инвеститори предлагат с 40% по-ниска цена в сравнение с тази в Турция.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.