Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // COVID-19 носи риск за мъжките репродуктивни способности

COVID-19 носи риск за мъжките репродуктивни способности

Ново проучване посочва, че 25% от мъжете, преболедували COVID-19, са със занижени параметри на семенната течност (Oligozoospermia, Cryptozoospermia или Azoospermia). Недостатък на това изследване е, че в него са включени мъже без подобни изследвания преди да се заразят с вируса. Данните са обобщени от екипа на  андрологичния и семинологичния екип на Медицинския комплекс „Д-р Щерев“.
Аналогично на други вирусни инфекции, SARS-CoV-2 вирусът би могъл да окаже въздействие върху репродукцията при мъжа. Високата температура и вторичните инфекции също биха могли да доведат до понижени параметри на еякулата. Отклонения от нормалното състояние може да се отчетат както по време на самото боледуване, така и в периода след възстановяване. Лечението на заболели чрез глюкокортикоиди, интерферони и антибиотични препарати доказано повлиява негативно процеса на обра-зуване на сперматозоиди – сперматогенеза.
Установено е, че SARS-CoV вирусите имат въздействие върху хормоналната секреция. Промяната в нивата на тесто-стерон, LH, както и адреналин повлияват не само процеса на сперматогенеза, но засягат и потентността при мъжа. Отчита се и негативна зависимост между тежестта, с която протича заболяването, и отклоненията на хормоналните нива от нормалните им стойности.
Във връзка с разработените ваксини срещу COVID-19 възниква и необходимостта за сериозно и задълбочено обследване на техния ефект. От една страна, ползите им в борбата за овладяване на заразата, а от друга – тяхната безопасност и възможните нежелани реакции.
Анализираните към момента научни данни показват, че прилагането на mRNA  ваксини не оказва негативно влияние върху параметрите на семенната течност спрямо проведените преди ваксинация изследвания при мъжете.
В световен мащаб специалистите в областта на човешката репродукция се обединяват около тезата, че боледуването и лечението на COVID-19 при мъже би могло да има значително по-сериозно въздействие върху способността им за възпроизводство, отколкото ваксинацията.
Все повече данни, доказващи ползата от ваксинацията срещу COVID-19, са публикувани в научната литература. В частност детайлното изучаване и установяване на взаимовръзките между  SARS-CoV-2 и фертилитета би дало насоки за адекватна и навременна намеса на репродуктивните специалисти при репродуктивни неудачи при пациенти, преболедували COVID-19.
Данните са съгласувани с доц. Таня Милачич – ръководител на инвитро лабораторията и андрологичния сектор на Медицинския комплекс „Д-р Щерев“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.