Вие сте в: Начало // Всички публикации // Как да подобрим здравето чрез виртуалната среда?

Как да подобрим здравето чрез виртуалната среда?

Цифровите технологии бързо променят начина, по който се разработват здравните по-литики. Бързо развиващите се онлайн технологии, които позволяват на потребителите да се потопят във виртуалната реалност още по-дълбоко, не трябва да насърчават заседналия начин на живот и нездравословните навици.
Във връзка с това СЗО/Европа проучва възможности за насърчаване на здравословен начин на живот в контекста на новите цифрови медии и развлекателни формати, като се основава на нормите и мерките, приети в държавите членки.

Дълбоко мрежово „гмуркане“ – рискове?

Интернет, какъвто го познаваме, включително браузърите и социалните мрежи, се транс-
формира в различна цифрова екосистема, позната на технологичните ентусиасти като Web 3.0. Дигиталните компании вече инвестират в разработването на нови технологии, които ще позволят на хората да се потопят в т. нар. „метавселена“ – масово разширена виртуална реалност, която е комбинация от социални мрежи и масивна онлайн видеоигра.
- От здравна гледна точка ние разглеждаме това като предизвикателство. Ако хората прекарват повече време он-
лайн, свързвайки се с метавселената чрез различни устройства, това може да доведе до по-ниски нива на физическа активност и да предостави на рекламодателите повече възможности за популяризиране на нездравословни продукти като нездравословна храна, тютюн или алкохол, казва д-р Кремъл Викрамасингхе, и.д. ръководител на СЗО/Европа за превенция и контрол на незаразните заболявания.
На този ранен етап, когато заинтересованите страни все още разработват това виртуално пространство, експертите по обществено здравеопазване и политиците трябва ясно да идентифицират необходимите стратегии за насърчаване на здравето и да ги вградят в цифрови екосистеми.
Наскоро СЗО организира поредица от събития и публикува информационна брошура, озаглавена „Борба с неинфекциозните заболявания с дигитални решения“, която представя редица примери за това как дигиталните здравни подходи се използват от службата на СЗО.
Движението за създаване на здравословна дигитална екосистема вече се разкри във виртуалната среда. Джейкъб, млад ентусиаст на видеоигри от Обединеното кралство, сподели своите мисли по този въпрос със СЗО, очертавайки визията си за насърчаване на здравословното хранене в контекста на индустрията за онлайн игри.
- Видеоигрите са средата, в която съм израснал. Играя толкова много, откакто се помня. И от момента, в който се заинтересувах от видеоигрите, бях непрекъснато бомбардиран с реклами за нездравословна храна, казва Джейкъб. Подобно на социалните мрежи, популярните онлайн видеоигри позволяват реклама на нездравословни храни, която е насочена към деца и тийнейджъри, и е вградена директно в игровата среда.
Регулирането на подобни рекламни техники продължава да бъде изпълнено с определени трудности. Поради тази причина Джейкъб стана един от лидерите на благотворителната организация „Bite Back 2030“ („Back 2030“), която акцентира върху необходимостта от подобряване на храненето на децата в училищна възраст.

Създайте по-здравословна метавселена

Дигиталната реклама е глобален бизнес с милиарди щатски долари приходи. Социалните медии предоставят големи възможности на търговските компании да популяризират нездравословни продукти във виртуална среда, тъй като в много страни от региона това пространство е законно сива зона без ясни правила за рекламиране.
В допълнение, цифровите формати могат ефективно да маскират реклами за тютюневи изделия, нездравословна хра-
на или алкохолни напитки, като ги трансформират в публикувани от потребителите съобщения, мемове, новини или ги вграждат в различни развлекателни формати.
- За да имат по-голямо въздействие, правителствата и политиците трябва да отправят обединен призив за големи онлайн платформи, които са с огромно влияние върху живота на хората във виртуална среда. Тези платформи могат да променят начина, по който се справят с широк спектър от здравни теми, за да създадат в крайна сметка по-здравословна екосистема в европейския регион на СЗО, каза Тобин Ирланд, консултант от службата за NCDs на СЗО, по време на конференцията Digital4NCD, проведена през декември 2021 г. в Москва.

Възможности за нови мерки и норми

Нездравословните хранителни навици и диети, както и липсата на физическа активност са важни рискови фактори за незаразни заболявания, като сърдечно-съдови болести, диабет и рак.
Незаразните болести са най-големите убийци. Те причиняват повече от 80% от преждевременните смъртни случаи. Хората, живеещи с тях, също са изложени на по-висок риск от неблагоприятни резултати от инфекция с COVID-19.
СЗО приканва държавите да предприемат проактивни действия в съответствие с Европейската работна програма 2020–2025, която има за цел да работи заедно за подобряване на здравето.
Източник: СЗО/Европа

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.