Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // 15 години Център за спешна медицинска помощ в Софийска област

15 години Център за спешна медицинска помощ в Софийска област

За историята петнадесет години са просто един миг. Не бива да се забравя обаче, че историята се пише от хора и често пъти един миг оставя отпечатък върху хиляди човешки съдби. Това най-добре знаят работещите в системата за спешна медицинска помощ. Затова и екипът на Центъра за Софийска област има право да чества тази на пръв поглед малка годишнина.

Празникът бе отбелязан с изискана церемония в заседателната зала на УБ „Св. Анна“ на 15 ноември т. г. и бе уважен от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, от председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, от депутати, представители на БЛС, директори на областни центрове за спешна помощ от страната, директори на лечебни заведения, бивши и настоящи кадри на центъра и др.

Началото е поставено през 1997 г. след реформи в системата но бързата и неотложна помощ. По това време структурата е изградена от административно-стопански сектор, спешно отделение и 12 филиала. След промените от 2007 г. спешното отделение преминава към УБ „Св. Анна“, като са закрити спешните звена към филиалите. В началото на 2008 г. е създадена Районна координационна централа, която приема спешните повиквания от територията на областта. Целта е да бъде подобрена координацията между екипите, както и да бъде съкратено времето за реакция. Връзките между РКЦ и филиалите са тройно подсигурени – чрез мобилен оператор, стационарни телефони и гласов модул. През септември същата година е създаден и последният за момента филиал в Драгоман. Днес центърът активно работи с лечебните заведения от региона, с различните институции и се е утвърдил като незаменима част от системата на здравеопазване в региона.

Доказват го фактите. Центърът обслужва жителите на 284 населени места в 22 общини, като покрива територия от над 7000 кв. км. През областта преминават два от европейските международни коридори – автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, както и някои първокласни пътища – Видин-Мездра-Ботевград, Калотина-София, Подбалканският път. Дейността се осигурява от 32 медицински екипа – 13 стационарни и 19 мобилни. Денонощно тези екипи отговарят на нуждите от спешна медицинска помощ на 250 хил. души или малко над 3,4% от населението на страната. Откакто се осъществява дейността, в центъра се наблюдава плавно повишение на натовареността. Така например през последните 10 години броят на повикванията е нараснал от 18 до почти 20 хиляди, а успоредно с това се увеличава и броят на обслужените лица – от 43 хил. до 64 хил. души годишно. За периода на съществуване екипите са оказали помощ на над 950 хил. пациенти. Всяка година санитарните автомобили на центъра изминават почти 1 млн. км. Простата аритметика показва, че за последните 15 години линейките са изминали разстояние, равно на обиколката на Земното кълбо по 390.

- Благодаря на служителите на центъра за тяхната всеотдайност към нашата отговорна работа и вярвам, че заедно ще вървим напред, обърна се в кратко емоционално слово директорът д-р Юрий Торнев.

Постигнатите до момента успехи в ЦСМП в Софийска област бяха подчертани и от министър Атанасова. По думите й резултатите биха били немислими без наличието на висококвалифицирани и всеотдайни специалисти, които въпреки съществуващите трудности в системата на спешната помощ достойно изпълняват хуманните си задължения.

- Вашето работно всекидневие в редица случаи ви поставя на разделителната линия между живота и смъртта, между надеждата и отчаянието, каза още министърът. Тя връчи почетни отличия на работещи в структурата за приноса им към развитието на спешната помощ и за постижения на международни състезания. Наградени бяха д-р Петко Петков, д-р Полина Русева, д-р Людмила Спасова и шофьорът Васил Василев.

- Надявам се, че с общи усилия ще успеем да направим работата в спешна помощ по-привлекателна за лекарите и да решим проблема с недостига на кадри, заяви д-р Д. Дариткова. Тя връчи почетни плакети на бивши директори на центъра д-р Георги Гелев и д-р Ваньо Шарков.

Присъстващите бяха поздравени и от заместник-областният управител на София Росица Иванова, която отличи с почетни грамоти и плакети д-р Юрий Торнев и служители от центъра.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.