Вие сте в: Начало // Всички публикации // Седмица за европейските мъже

Седмица за европейските мъже

Разбирането за здравето на простатата е тревожно ниско сред мъжете над 50 години – това сочи анкета, инициирана от Европейската асоциация по урология и огласена по повод на урологичната седмица – 23-27 септември т.г. Анкетата изследва познанията за простатата сред 3010 мъже над 50 години от Великобритания, Германия и Франция. Данните сочат, че един от четирима мъже (26%) над 50 години може точно да определи основната функция на простатната жлеза.

Анкетата разкрива разнообразно по вид неразбиране за ролята и функцията на простатата. Само 38% от респондентите приемат, че увеличението на жлезата е здравен проблем. А само 17% от анкетираните знаят, че симптомите на долните пикочни пътища не са „нещо нормално“ за възрастта. Като коментира тези данни, проф. Хейн Ван Попел – помощник генерален секретар на ЕАУ, обяснява:

– Резултатите са тревожни, особено защото анкетираните мъже са от възрастовата група, най-много засегната от простатни проблеми – карцином или аденом на жлезата. Честотата на тези заболявания и отражението им върху медицинската практика стават все по-видими сред застаряващото мъжко население. Задача на лекарите е да информират мъжете, за да търсят те консултация и лечение винаги, когато е необходимо.

На въпрос от анкетата „С кого бихте поговорили при възникнали проблеми с уринирането?“ 61% от запитаните посочват своя общопрактикуващ лекар. Числата варират – такъв отговор дават 67% от анкетираните във Франция, 66% – от Великобритания и само 50% от анкетираните от Германия. Всеки четвърти от респондентите отговаря, че ще се обърне към Google, за да намери информация за своите симптоми.

Интересен е и фактът, че само 13% от анкетираните смятат да споделят своя простатен проблем със семейния си партньор.

Съществуват различни терапевтични подходи при увеличена простата, които включват медикаменти, хирургична намеса през уретрата, лазерна терапия, диета, инжекции. Половината от респондентите предпочитат да познават опциите за различни подходи, но 38% предпочитат лекарят да им предложи една терапевтична опция. По-младите мъже (50-55) и мъжете от Германия са по-склонни да се доверят на решение между няколко подхода, предложени от лекаря им.

Проф. Ван Попел обобщава: „Всеки пациент е различен, но заедно със специалиста уролог би трябвало да стигнат до информирано решение за оптималното лечение. При толкова лечебни възможности, които днес съществуват – медикаменти, минималноинвазивни подходи, хирургична намеса, мъжете с оплаквания трябва да търсят помощ, защото има всички условия за решение на проблема им.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.