Вие сте в: Начало // Всички публикации // Нова технология заменя липсващи черепни кости

Нова технология заменя липсващи черепни кости

Индивидиуалните 3D РЕЕК (polyetheretherketone) импланти заменят счупени или липсващи кости на черепа. Новата методика, която е все по-разпространена по света, но без аналог в България, вече се практикува в УБ „Св. Иван Рилски“ в столицата.

– Обикновено такива дефекти се получават при автомобилни катастрофи, височинни травми или тежка инфекция на черепната кост (например остиомиелит), която я „разяжда“, обяснява д-р Асен Хаджиянев, който въведе иновативната технология у нас. – Досега единствената алтернатива за тези пациенти беше покриването на дефекта с  плоска титаниева мрежа, която в някои случаи може да не приляга така точно, както  индивидуалния 3D РЕЕК имплант.

Изработката на индивидуален 3D  РЕЕК имплант, който да замести изцяло липсващата част от черепа, започва с  прецизна компютърна томография, с много срезове. На базата на образното изследване се изготвя компютърен модел на самия имплант, който съвпада напълно с границите и формата на дефекта, отпечатва се на 3D принтер и накрая се произвежда в специализирана лаборатория, а преди да стигне до пациента, минава през  процедура по дезинфекция.

– Тъй като всяка деформация на костта е различна, съответно и изделието също е индивидуално всеки път, което го прави много скъпо, изяснява д-р Хаджиянев, който е началник на сектор към Клиниката по неврохирургия. Това е и причината досега да са поставени такива индивидуални 3D импланти на трима пациенти на лечебното заведение.

За първия пациент – мъж на средна възраст с остиомиелит, цената на консуматива за операцията е над 25 000 лева, защото се е наложило неврохирурзите да заменят с имплант повече от половината череп. Мъжът е пострадал след мозъчен инсулт, когато за да спасят живота му, лекари от друга болница е трябвало да премахнат половината череп заради тежък мозъчен оток. След това те се опитали да върнат костта, но тя е била инфектирана.

Другият пациент, комуто е направена такава интервенция, е момче, пострадало при височинна травма. Качил се е на вагон, бил е ударен от високото напрежение по проводниците над влака, паднал от вагона и получил тежка контузия на черепа с раздробяване на черепната кост. Правен е опит за пластика чрез изграждане на нова кост, но за съжаление без успех. Затова и единствената алтернатива е била изработката на 3D имплант.

При всички лекувани ефектът е изключителен – не само козметичен, но и протективен. Освен че да се живее без част от черепа е изключително рисковано, проблемът има и социален аспект. Обикновено става въпрос за млади хора в активна възраст, които не могат пълноценно да си изпълняват задълженията, което води до загуба на работа и социална изолация.

За съжаление изработването на индивидуален 3D РЕЕК имплант е скъпо и не се реимбурсира от Националната здравноосигурителна каса. Това налага пациентите да се самофинансират или да използват допълните фондове за здравно осигуряване.

– Надяваме се в бъдеще тази методика да получи поне частично реимбурсиране, за да могат много хора с подобен проблем да се възползват от нея. Друга възможност за поевтиняване на такива продукти е те да се произвеждат и в нашата страна, надява се д-р Хаджиянев.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.