Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // МЗ за цените на клиничните пътеки

МЗ за цените на клиничните пътеки

На 1 декември т.г. пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Ст. Константинов съобщи, че цените на 15% от клиничните пътеки ще бъдат намалени, докато повечето ще бъдат увеличени.

- Това е причината да не се притеснявам за бъдещи протести на лекарското съсловие, каза министърът. Той уточни, че значително увеличение ще има в цените на лъчетерапевтичните пътеки, при които се използва линеен ускорител. Министърът уточни, че това е модерна и скъпа терапия, чието приложение не бива да генерира загуби.

По-късно от пресцентъра на МЗ съобщиха, че през 2011 г. се предвижда увеличение в цените на 189 от общо 298 клинични пътеки. Средната цена на клинична пътека ще се вдигне от 618 на 654 лв. Увеличени ще бъдат пътеките: за лечение на бъбречни заболявания – с над 20%; за интензивни грижи – с 62%; за хематологични заболявания – със 136%. 65 пътеки ще запазят цените си от тази година. При едва 44 цените ще намалеят, като сред тях са най-вече кардиохирургични дейности, където сумите от години са доста завишени, според съобщението на МЗ. С около 1% ще спаднат цените на кардиологичните пътеки, а с 5% – за кардиохирургичните. Окончателните стойности ще станат факт след анализ в Консултативния съвет за обсъждане на остойностяването и заплащането на медицинската помощ.

ФМ

1 Отговор to " МЗ за цените на клиничните пътеки "

  1. пепо казва:

    Намалили кардиопътеките с 5%, а, какво ще кажете? Бълха ги ухапала, а разкарват пациенти по селата с транспорт за още пари!!!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.