Вие сте в: Начало // Всички публикации, Научно-приложни статии // Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс

Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс

СБР – НК филиал Хисаря

Програма за дезинтоксикация чрез комплексна рехабилитация с цел пречистване на организма от натрупани токсини и цялостен релакс

Цели на програмата

- Премахване на натрупани токсини и възстановяване на нормалния живот.

- Ранна диагностика на обменни, чернодробни заболявания и заболявания на отделителната система – преглед от лекар интернист и физиотерапевт, преценка на рехабилитационен потенциал.

- Определяне на индивидуална рехабилитационна програма.

Същност на програмата

Детоксикацията и пречистването са основен момент в постигането на оптимално здраве, повече енергия, жизненост и повишен имунитет. Само чистото тяло е способно да усвоява витамините и минералите максимално.

Програмата е насочена към възстановяване дейността на храносмилателния тракт до степен да функционира оптимално, да разгражда и усвоява хранителните вещества. Подпомага се организмът сам да се изчисти от токсините, подобрява се работата на тънките и дебелите черва, постига се добро храносмилане. Стимулира се имунитетът, намаляват стомашните газове, подуването и проблемите в горната част на стомашно-чревния тракт. Създава условия за редовното изхождане, за поддържане на нормални нива на холестерола, нормално състояние на черния дроб.

Обект на въздействие е и отделянето на токсини чрез белите дробове, превенция на проблемите, свързани с тютюнопушене и приемане на психоактивни вещества.

В основата на лечебния ефект от програмата е хранителниятрежим. Целта е да стимулира естествените оздравителни и очистителни процеси в организма . Ако няма някакви специфични заболявания, в по-голямата част от времето режимът представлява разтоварваща диета със зеленчуци,плодове, ниско калорични меса.

Индикации

1. Функционални заболявания на стомаха, дуоденума и червата

2. Хронични гастрити, дуоденити и гастродуоденити

3. Язва на стомаха и дуоденума

4. Дискинезии на жлъчен мехур

5. Хронични хепатити

6. Хронична обстипация

7. Функционални заболявания на отделителната система

8. Хронични белодробни заболявания

9. Натрупване на тежки метали в организма поради вредни условия на труд

Противопоказания:. всички заболявания в остър стадий; кръвоизливи от различно естество; злокачествени заболявания; тежки психични заболявания; всички форми на туберкулоза.

Диагностичен подход

Точното изясняване на здравословното състояние е в основата на индивидуалните препоръки, необходими за прилагане на програмата. За оценка на терапевтичния ефект във филиала се осъществяват разнообразни изследвания, които осигуряват възможност за провеждане на програмата без всякакъв риск.

Лабораторни кръвни изследвания – на всички пациенти в началото и на 10-я ден от престоя се изследва кръв по следните показатели: хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, тромбоцити, LY%, MID%, GR%, MCV, MCH, MCHC, RDW, MPV, Pct, PDW, СУЕ, холестерол, HDL, LDL, VLDL, триглицериди, глюкоза, креатинин, ГГТ, общ билирубин, общ белтък, пикочна киселина. При нужда се правят и допълнителни кръвни изследвания.

Ехография на коремни органичерен дроб, жлъчен мехур, панкреас, далак, бъбреци, надбъбречни жлези, пикочен мехур, простата при мъжете, матка и яйчници при жените. Изследването се провежда на всички постъпващи пациенти в началото, на 10-я ден от програмата.

Електрокардиография (ЕКГ) – провежда се на всички пациенти при постъпването и в хода на лечението при необходимост.

Всекидневен лекарски контрол върху физическото и емоционално състояние с измерване на артериално налягане, тегло и пулс, чрез ехографски прегледи и отчитане на клинико-лабораторни показатели при постъпване и изписване.

Процедури: фитнес – ежедневно; сауна; масажи; тангентор; минерална вана с ароматни масла и соли; музико- и ароматерапия; физиотерапия – електро- и светлолечение; луголечение – доказано е противовъзпалителното, вазодилатиращото, антибиотичното и миорелаксиращото действие на лугата. Тя има много добър стимулиращ ефект, като се използва предимно под формата на компреси с температура 36 – 39 градуса за 20 минути; използва се електрофореза с галваничен ток; лечебна гимнастика – организирана физическа активност с общоукрепваща и специализиранагимнастика; разходки сред природата; туризъм – климато- и теренолечение.

Очаквани резултати при двукратен престой годишно: максимална елиминация на натрупани токсини; премахване на болковия синдром; подобряване на функцията на жлезите с външна и вътрешна секреция; подобряване на функциите на всички органи и системи, елиминиращи токсините от организма; подобряване на качеството на живот; подобряване на самочувствието; ранно откриване и лечение на обменните заболявания със социална значимост.

Необходими документи при постъпване: епикриза от предишни заболявания; документи от проведени изследвания или лечение.

За справки и заявки:

Директор – 0337 6 20 44; 0882 80 55 34

Регистратура – 0337 6 25 72; 0882 80 55 23

СБР – НК филиал Баните, Смолянско

Балнеолечение, физикална терапия и комплексна рехабилитация при интоксикации със соли на олово и други тежки метали

Застрашен контингент – работещи в производството на метално олово, в акумулаторното производство, в букволеенето, полиграфията, в производството на пластмаси, миниум, оловно стъкло и други, където оловото прониква през дихателния, през пероралния път или през увредената кожа.

Медицинска рехабилитация

- Възстановяване на двигателната активност на засегнатите крайници вследствие на енцефалополиневритния синдром – пареза или парализа на периферни нерви.

- Профилактика и рехабилитацияна астено-вегетативния синдром поради нарушена двигателна активност на крайниците, коремната и седалищната мускулатура, нарушено равновесие и координация, главоболие и безсъние.

- Преодоляване на стомашно-чревния и хепатореналния синдром поради чести възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт и дегенеративни процеси в черния дроб и бъбреците.

- Борба с анемичния синдром, възникващ при тежка и средно тежка форма на хронични оловни интоксикации.

Социална рехабилитация

- Връщане към дейностите на всекидневния живот, социализация, създаване на сигурност, че заболяванията са лечими.

Организиране на свободното време, съчетаване на лечебната програма с развлечения: занимания на открито, музикотерапия, организиране на екскурзии до атрактивни исторически и религиозни местности в околността.

Подходящи процедури при отравяне с олово и соли на други тежки метали

- При полиневритните явления с пареза или парализа на периферни нерви:

1. Балнеолечение

а/ външно – 36-37Сº, 10-15 мин, 12-15 бр. на курс лечение

б/ питейно – 20мл/ кг, 3-4 приема дневно

2. Електрофореза с нивалин

3. Електростимулация

4. Подводна гимнастика

5. Кинезитерапия на базата на мануално мускулното тестуване

6. Релаксиращи, класически и рефлекторни масажи

- При преобладаване на астено-вегетативния синдром:

1. Балнеолечение

а/ външно – хвойнови вани -36-37Сº, 10-15 мин, 12-15 бр. на курс лечение

б/ питейно – 20мл/ кг, 3 – 4 приема дневно

2. Галванична яка по Щербак -с калций и бром

3. Кинезитерапия

4. Масажна яка

5. Електростимулация

6. Подвижни игри след първата седмица

7. Хигиенно-диетичен режим – богат на плодове и зеленчуци

- При преобладаване на стомашно-чревните и хепатореналните явления:

1. Хигиенно-диетичен режим – с посменно приложение на

подкиселяващи и алкализиращи храни

2. Балнеолечение

а/ външно -36-37Сº, 10-15 мин, 12-15 бр. на курс лечение

б/ питейно – 20мл/ кг, 3-4 приема дневно

3. Термотерапия – сауна, парафин, луга, солукс, инфраруж и др., особено в областта на черния дроб, бъбреците и стомаха

4. Микровълнова терапия – радар, УВЧ – поле

- При преобладаване на анемичния синдром:

1. Общи ултравиолетови облъчвания

2. Хигиенно-диетичен режим – с много плодове и зеленчуци

3. Балнеолечение

а/ външно – хвойнови вани -36-37Сº, 10-15 мин, 12-15 бр. на курс лечение

б/ питейно – 20мл/ кг, 3-4 приема дневно

4. Медикаментозна терапия

5. Аналитична гимнастика

Противопоказания: остри оловни интоксикации; тежка форма на хронични оловни интоксикации; сърдечна декомпенсация; артериална хипертония – ІІ и ІІІ степен; остър миокардит; напреднала атеросклероза; епилепсия; болни с тежки инфекциозни заболявания; болни с доказани злокачествени заболявания.

Препоръчително е двукратно лечение в СБР–НК, филиал Баните през годината с продължителност 15 дни.

Необходими документи при постъпване /КЗУ/: направление от личен лекар или специалист – бланка тип 119; епикриза от МБАЛ, а при липса на такава може и етапна епикриза от личен лекар с пълно описание на лабораторните и инструменталните изследвания.

За справки и заявки:

Директор – 03025/ 2343

Регистратура – 03025/2257

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.