Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Скрининг за бъбречни заболявания сред децата

Скрининг за бъбречни заболявания сред децата

Бъбречните заболявания при деца често започват без клинична изява и не винаги се манифестират с температура или болка. В много случаи те убягват от окото и на загрижения родител, и на медицинския персонал. Това е причината екип от специалисти от Клиниката по детска нефрология и диализа към Специализираната болница по детски болести да реши да организира проучване за скритата бъбречна заболяемост при деца у нас. Дълго време обаче в клиниката не разполагат с необходимия инструментариум за провеждането на подобен скрининг.

В края на октомври т.г. идеята на детските нефролози се реализира на практика, съобщи за „Форум Медикус” доц. Анелия Буева – началник на клиниката. Там вече разполагат с модерен монитор за следене на кръвното налягане и портативен ултразвуков апарат (дарен от кампанията „Българската Коледа преди повече от 2 години), необходими за осъществяване на изследвания на място в детските градини и училищата. В рамките на скрининга лекари от клиниката по предварително определен списък посещават детски градини и училища и изследват децата. Засега са включени само заведения от София, но най-вероятно през пролетта на 2011 г. кампанията ще се пренесе и в други градове. Доц. Буева уточни, че родителите са уведомени за скрининговата кампания и са дали своето информирано съгласие техните деца да бъдат изследвани.

Скринингът включва неинвазивни манипулации – изследване на урина с тест-лентичка за 12 показателя, ултразвук на отделителната система, измерване на артериално налягане, тегло и ръст.

Доц. Буева коментира, че често бъбречната недостатъчност при деца се диагностицира случайно, когато детето се консултира с лекар и изследва по повод на затлъстяване, главоболие или високо артериално налягане. Според детския нефролог родителите все още не обръщат достатъчно внимание на рискови фактори за бъбречни заболявания – голям прием на течности, често уриниране, нисък ръст, лекостепенна анемия, и приемат тези отклонения за нормални.

Доц. Буева съобщи, че досега в скрининговата кампания са участвали над 300 деца, а до края на годината ще бъдат изследвани още 100. Резултатите от кампанията ще дадат представа за разпространението на скритите бъбречни аномалии в детска възраст, както и възможност за ранно диагностициране на патологични изменения. Доц. Буева информира още, че първите данни от скрининга ще бъдат обобщени и представени по време на проявите по повод Световния бъбречен ден през март 2011 г.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.