Вие сте в: Начало // Всички публикации // 24 октомври – -Международен ден за борба със затлъстяването

24 октомври – -Международен ден за борба със затлъстяването

Около 525 млн. души по света страдат от затлъстяване, а над 1,5 млрд. са хората с наднормено тегло. Резултатите от изследвания сочат, че в рамките на ЕС засегнатите са близо 200 млн. души, като за лечението им се изразходват около 7% от средствата за здраве. Още по-тревожно звучи фактът, че през последните 10-15 години хората със затлъстяване на Стария континент са се увеличили с 30%.

България не прави изключение от тъжната статистика, като страната ни се нарежда на пето място по хора със свръхтегло в Европа, а българските деца заемат шесто място в тази класация. Проучване на НЦООЗ показва, че през тази година близо една трета от първокласниците у нас са с наднормено тегло.

Данните бяха оповестени на специална пресконференция по повод на Международния ден за борба със затлъстяването – 24 октомври. Основните акценти в тазгодишната кампания са поставени върху затлъстяването в детска възраст и възможностите за оперативно решение на проблема.

- Увеличаването на честотата на затлъстяване води и до епидемия от захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и преждевременна смърт, подчерта доц. Светослав Ханджиев – председател на Българската асоциация за изследване и лечение на затлъстяването и съпътстващите заболявания (BASORD). Специалистът съобщи, че асоциацията е съорганизатор на 5-годишна национална програма за превенция и лечение на детското затлъстяване, която е част от общоевропейски научен проект. Предвижда се да бъдат обхванати над 10 хил. деца в училищна възраст, техните родители и учители, които да бъдат обучавани на здравословен начин на живот – хранене, двигателен режим и т.н. Програмата ще стартира в края на тази година с безплатни прегледи и антропометрични измервания при децата.

Доц. Ханджиев акцентира и върху приложението на бариатричната хирургия, като един от модерните подходи в борбата със затлъстяването.

- Става дума за съвременни оперативни техники, които се прилагат при тежки форми на затлъстяване – при пациенти с индекс на телесната маса над 40 или над 35, ако е налице повишен сърдечно-съдов и метаболитен риск, посочи специалистът. По думите му обаче, в сравнение с други европейски държави България все още изостава при въвеждането и прилагането на методите на бариатричната хирургия.

- При този вид хирургия са налице сериозни предимства и значителен икономически ефект, потвърди д-р Петър Керемедчиев – изпълнителен директор на болница „Доверие”, където методите се прилагат в пълен обем. Той се аргументира с данни от развитите европейски страни, според които възвръщаемостта на вложените средства достига до 87% след втората година от операцията.

Специалистите подчертаха необходимостта от организационни промени, които да направят този вид лечение по-достъпно за нуждаещите се, като например въвеждането на клинична пътека. В момента пациентите заплащат пълната стойност на интервенциите, като цената варира между 3 и 7 хил. лв. в зависимост от сложността.

На пресконференцията стана ясно още, че между 27 и 31 октомври т.г., в рамките на инициативата „Алея на здравето”, ще бъдат извършвани безплатни антропометрични изследвания и консултации. По време на кампанията ще бъдат демонстрирани и нови диетични продукти за профилактика и лечение на заболяването.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.