Вие сте в: Начало // Всички публикации // Женски образи

Женски образи

Преди 10 години за първи път пред ценители и любители на изобразителното изкуство акад. Чавдар Славов представи избрани творби от внушителната си графична колекция, която обхваща над 200 произведения на графици – от творци, превърнали се в класици, до съвременни художници.
Изложбата „Женски образи“ бе открита в галерия „Васка Емануилова“ в присъствието на пъстро общество – именити графици, художници, куратори и критици се смесиха с представители на академичната и клиничната лекарска гилдия, на журналисти. В пролетния мартенски ден колекционерът бе избрал да представи конкретна част от сбирката си – творби, пресъздаващи образа на жената като муза, модел, изкусителка, пазителка, майка. В творбите се усеща и превръща в чувство разбирането за вечност в художествения образ на жената.
В експозицията са включени около 40 творби, изпълнени в различни техники на графичното изкуство – гравюра, литография, офорт, акватинта, мецотинта, суха игла, сериграфия. Сред представените автори са творци от различни поколения – Златка Дъбова, Карл Йорданов, Румен Скорчев, Иван Ненов, Светлин Русев, Светозар Бенчев, Иван Нинов, Нина Ковачева, Борислав Стоев, Захари Каменов, Андрей Даниел, Димо Колибаров, Владимир Чукич, Александър Денков, Димитър Казаков – Нерон и др. Показани са произведения и на по-млади графици.
Повече от 40 години акад. Славов е посветен на страстта си към „терапия чрез художествени образи“. Определя себе си като „ценител на изкуството“ и е приел за мисия популяризирането на българското графично изкуство чрез изложби, каталози, срещи в различни градове на страната, както и по света.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.