Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Предизвикателството сезонен грип

Предизвикателството сезонен грип

Коментира акад. Ангел Гълъбов

Сезонният грип у нас обикновено идва в навечерието на Новата година и най-често през януари и февруари. Две години обаче страната ни бе подмината от сезонната грипна вълна на грипния вирус A(Н3N2). През тази година очакваме причинител на заболяването да бъде новият грипен щам А(H3N2), наречен Perth. Пандемичният вирус A(H1N1), който стигна миналата година и до нашата страна и засегна много хора, също може отново да дойде. Най-заплашени от този щам са децата, които не са боледували от него. Ето защо и той е включен в новата противогрипна ваксина.

Противогрипната ваксина за сезон 2010/2011 е срещу три грипни щама – пандемичния грипен вирус A(H1N1), новия А(H3N2), т.нар. Perth, както и грипен вирус от тип В Brisbane. Щамът H1N1, появил се при хората през април м.г. в Мексико, бе първият пандемичен вирус за ХХІ век. Вирусът засегна предимно млади хора, при които очевидно имунната система е реагирала доста бурно. Съществуваха подозрения, че първият пандемичен вирус в новия век ще бъде H5N1, но за щастие той не стана човешки, а си остана по птиците. При т.нар. птичи грип смъртността достигна до 60%. Новият вирус Perth, който вече атакува Южното полукълбо, е изолиран за пръв път в едноименния австралийски град и е наследник на H3N2 Brisbanе.

Ваксината за пандемичния грип, разпространена през миналата година, също ще бъде валидна през този сезон, но само срещу грипен вирус H1N1. Ето защо не трябва да съжаляваме за закупените и неизползвани от МЗ ваксини срещу пандемичния вирус.

Известно ми е, че вече и у нас е внесена новата трикомпонентна ваксина на една от фирмите производители. За съжаление българите не се имунизират. Едва около 4% от населението ползва ваксина срещу сезонния грип. Ваксините се препоръчват за всички хора, но изключително важни са за рисковия контингент за сезонен грип – болни с хронични сърдечно-съдови, респираторни и ендокринни заболявания.

Сезонният грип е сериозно заболяване и причината за това е особеността в патогенезата му. Заразяването се осъществява по въздушно-капков път. Грипният вирус е много прилепчив, а инкубационният период е само един-два дни. Вирусът се размножава в белите дробове. Началото най-често е внезапно. Първите симптоми на заболяването са втрисане и вдигане на температура, болки в мускулите, силно главоболие и отпадналост. Имунната система реагира активно на вируса и причинява т.нар. оксидативен стрес, който изпреварва проявите на заболяването в дихателните пътища. Кашлицата, в началото суха, се появява вече към втория-третия ден. Вирусът може да причини още хрема и гърлобол, както и разстройство, гадене, повръщане.

Оксидативният стрес се среща и при други заболявания, но е много характерен за грипа. Той води до увреждане на малките съдове – артериоли и капиляри, вследствие на което могат да се получат поражения в сърцето, средното ухо, централната нервна система, жлезите с вътрешна секреция, бъбреците, стомаха (дори да се получат малки язвички).

Грипният вирус заедно с постоянно обитаващите дихателната система бактерии, сред които най-опасни са пневмококите и хемофилус инфлуенца, могат да причинят не само вирусни бронхопневмонии, но и вирусно-бактериални инфекции. Тези чести усложнения при възрастните хора понякога са причина за смърт. В подобна ситуация е изключително важна ролята на общопрактикуващия лекар, който добре познава пациентите си, техните хронични заболявания. Семейният лекар трябва да прецени в кой момент да включи в лечението антибиотик, ако се наложи. Тук трябва да отбележа, че приемът на антибиотик в началото на грипното заболяване е груба грешка.

Често сезонният грип при хората трае дълго. Някои болни прекарват грипа „на крака”, но това не е правилно – заболелите трябва да си останат вкъщи, за да не заразяват другите.

Лечение

При заболелите, преминали инкубационния период на вируса, веднага трябва да се започне лечение с химиотерапевтик. Има данни, че новият H3N2 е чувствителен към oseltamivir и zanimivir. Все още не разполагам с информация каква е чувствителността на вируса към rimantadine. Химиотерапията трябва да започне възможно най-рано – в първите дни от заболяването. Лечението води до по-леко протичане или спиране на заболяването. Поради голямата заразност на вируса при вълна с нов щам контактните със заболял са автоматично заразени. Ето защо е препоръчително близките на болния да вземат химиопрепарат в малки дози, за да се спре вирусът в инкубационния период. Същото се отнася и за всички, които желаят, но естествено след консултация с общопрактикуващия лекар.

Важно място в терапията на грипа заемат и субстанциите срещу оксидативния стрес. Най-добрите антиоксиданти са витамин Е и витамин С. Болните от сезонен грип, които вече са преминали пубертета, трябва да приемат витамин Е 100 mg. Както е известно, витамин Е влияе на някои от функциите, които се развиват по време на пубертета. Витамин С трябва да се прилага в големи дози, а не за профилактика. Здравият организъм има нужда от 60 mg витамин С дневно, докато при грип трябва да се приема 500 mg, а според някои и 1 g. Освен това двата витамина взаимно усилват действието си.

Следващият компонент от лечебната схема е продукт, който да стимулира имунната система. Подходящ за тази цел е Esberitox N, който съдържа ехинацея, бял кедър и диво индиго. И трите компонента стимулират имунната система. Освен това при включването и на антибиотик продуктът действа срещу някои странични ефекти на антибиотичното лечение.

Четвъртият елемент в терапията на грипа са симптоматичните средства – основно антипиретици. Както вече отбелязах, по преценка на общопрактикуващия лекар в необходимия момент трябва да бъде включен и антибиотик.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.