Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Промени в Устава на БЛС няма да има

Промени в Устава на БЛС няма да има

Това решиха делегатите по време на 52-рия извънреден събор на съсловната организация, който се проведе между 15 и 17 април т.г. в Равда.

Както предварително бе оповестено, предложението на управителния съвет предвиждаше преобразуването на БЛС в лекарска камара, където национално представени организации на лекарите да бъдат включени като подструктури на БЛС. В мотивите към предложението бе посочено, че промяната ще позволи да бъдат създадени реално действащи Комисия по правилата за добра медицинска практика и Комисия за продължаващо медицинско обучение

- В момента лекарският съюз се намира на кръстопът – промените, които се предлагат от управляващите, са връщане към добре позната и неработеща схема, коментира д-р Цветан Райчинов. Той подчерта необходимостта съсловната организация сама да определя правилата за добра медицинска практика, както и да отговаря за обучението и поддържането на квалификацията на лекарите в страната.

По време на дебатите обаче делегатите не можаха да постигнат съгласие кои подструктури да бъдат включени като колективни членове в БЛС, а според някои изказвания част от предлаганите текстове противоречат на Закона за съсловната организация на лекарите.

Тези аргументи принудиха д-р Райчинов да оттегли предложенията за промяна в устава.

Участниците във форума взеха решение БЛС да изгради Дома на българския лекар. За целта бе създадена 9-членна комисия, която да избере най-подходящия вариант за финансиране на строежа. Сред дискутираните възможности бе търсенето на външен инвеститор или замяна на земята в центъра на столицата с вече изградена сграда.

Въпросът за т.нар. „лекарски грешки” бе друга от обсъжданите теми. Решено бе да бъдат създадени една централна и 6 областни експертни лекарски комисии, които да проверяват случаите в досъдебна фаза. Медицински анализатори в болниците пък ще обобщават всички трудни случаи с допуснати грешки, а данните ще бъдат изпращани до БЛС и оповестявани чрез национален регистър.

Присъстващите получиха възможност да изслушат и да зададат въпроси на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Очаквано интересът бе насочен към въвеждане на диагностично свързаните групи и фиксираните бюджети за болниците.

В изказването си д-р Константинов подчерта необходимостта от промяна в модела на финансиране на лечебните заведения, като посочи, че това ще позволи пациентите да бъдат лекувани адекватно и ще намали броя на ненужните хоспитализации. За пореден път министърът подчерта, че фиксираните бюджети са разумно решение единствено в краткосрочен план. В заключение той поиска от делегатите подкрепа в осъществяването на реформите.

По време на събора за почетен председател на БЛС бе избран д-р Димитър Игнатов.

ФМ

1 Отговор to " Промени в Устава на БЛС няма да има "

  1. хинов казва:

    защо не дойде представител на БЛС в общинската болница Котел и обследва зощо не са потърсили откраднатите от д-р Желев 500 000 лв и че болницата ни фалира заради този мръсен крадец

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.