Вие сте в: Начало // Всички публикации // Останахме верни на принципите

Останахме верни на принципите

Слово на главния редактор Дарина Стоева

Добър вечер и добре дошли на всички приятели на медицинския вестник. Специален поздрав за официалните гости, откраднали време във водовъртежа на своите задачи. Добра среща на приятелите, авторите и поддръжниците – на представителите на тогавашния Профсъюз на здравните работници, на социалната медицина, на общественото здраве. Привет на всички колеги, свързали част от живота си с работата във „Форум Медикус“ и „Здравен фронт“.

През тази седмица, богата на събития в сферата на медицината и здравеопазването, когато във въздуха витае тигровия комар на едно недоверие, редакционният екип на „Форум Медикус“ за 25-и път показва своята обединителна сила, като събира на едно място хора, пристрастни към миналото и днешния ден на здравната система. И еднакво загрижени за бъдещето. От името на екипа – Снежана, Светлана, Стойчо, Диксен, Маша, Тамара, пожелания за приятна вечер на територията на словото, на терена на духа.

Ще започна с една снимка от брой първи на вестник „Здравен фронт“ от далечната 1976 година. На първа страница се усмихват акушерки от АГ-отделението на Районната болница във Велики Преслав. Сред тях е и моята майка – старша акушерката Гинка Йорданова. Открих тази снимка дни след като тя тихо си отиде от този свят, заедно със значка „Отличник на МЗ“. Но започвам с тази страница не само поради сантиментални причини. Този брой, издаден 30 години след началото и 40 години преди нашата среща, откроява някои ярки черти, които са в основата на 70-годишната традиция. Става дума за това, че редакторите, репортерите, фоторепортерите, кореспондентите и дописниците и тогава, и досега достигат до всяка точка на България, където се извършва медицинска дейност. Националният обхват е една от силните страни на професионалния медицински вестник. Още по-важно е да се открои фактът, че и днес в много от домовете на медицински и здравни специалисти от различни поколения лежи някъде прибран брой на „Здравен фронт“, съхранил спомен, статия, снимка, идея. Защото в своя 70-годишен път вестникът реално е писал неподправената, истинската история на българската медицина и здравеопазване.

Както вече е известно, брой първи на вестник „Здравен фронт“ излиза на 1 май 1945 година. В уводната първомайска статия, с характерния за времето език са очертани основните задачи пред здравеопазването, които ние днес наричаме приоритети. Но това не променя същността им: общественото здраве във всичките му аспекти с акцент върху хигиената и храните; детската смъртност и безопасността на ражданията; как са организирани и какво харчат болниците; какви точно са ангажиментите на участъковите лекари /днес наречени семейни/; каква е разликата между спешна и неотложна помощ /отговорът не е докрай ясен и досега/; каква е подходящата система за специализация и обучение на лекарите. И така нататък. От онова време и до днес тези теми са част от информационния и аналитичния облик на специализирания медицински вестник. От онова време и до днес изданието е в ритъм и с главоломното развитие на медицинската наука и практика на предела на два века. Няма научно откритие, апаратурно обновяване, техническо усъвършенстване, терапевтична новост, които да не присъстват в броевете през годините. Няма личност от славното време, когато са „се наливали основите“, та до сега, която да не е присъствала със своя позиция, становище, мнение. Историографът може да проследи по пожълтелите страници как асистентите стават доценти и професори, как израстват медицинските сестри, как се утвърждават главните лекари и завеждащите отделения – писана история, уникално обобщение.

Непременно ми се иска да разкажа и как през юни 1990 г. екипът на „Здравен фронт“ показа своето лице на /както днес е модерно да се говори/ обществено ангажирана медия. В бедната, студена и гладна 1990 година вестникът организира голям благотворителен концерт по повод на деня на детето – с чуждестранни изпълнители, с прохождащи български групи, на стадион „Васил Левски“, като бяхме поканили деца от тогава наричаните домове за сираци. Така едно малко издание с професионален облик показа какво означава съпричастие, хуманно поведение в действие.

Вестник „Форум Медикус“ се роди през август 1990 година. Премахнахме фронтовете, но останахме верни на принципите. „Форум Медикус“ стана първото издание, което изписа понятието здравно осигуряване, обясни що е мениджмънт, разказа за моделите на организация на здравеопазването в различни страни. „Форум Медикус“ е първото издание, което отрази възстановяването на Българския лекарски съюз, публикува устава за обсъждане, написа как се ражда федерацията на синдикатите в здравеопазването, проследи по-късно изработването на законите за съсловните организации на лекарите, на стоматолозите, на професионалистите по здравни грижи. Ето затова ние обичаме вестникарската хартия – днес всеки, който си приписва какво ли не, може да отвори страниците и да прочете истината за онези бурни и ентусиазирани години. Но времената не бяха само такива. В редакцията още се пази пожълтяла папка с анонимни писма, отричания на приноса или възхваляване на измислени ценности на една или друга личност от съсловието. Не сме ги публикували. Затова днес смятам, че едно от постиженията на екипа на професионалния медицински вестник в онези години е, че не се увлече по жълтото, по клюката, по клеветата. Както мнозина приятели казват – останахме малко скучни. Но пък честни – това само по себе си е постижение за времето, в което тиражирахме нашите разбирания.

Какво е „Форум Медикус“ днес? Независимо дали ще бъдат наричаните задачи или приоритети, проекти или формати, темите са същите: нови диагностични и терапевтични постижения, специализация на кадрите, медицинско образование във всичките му аспекти, организация и управление на здравеопазването. И неизменно присъствие на българските медицински учени, изследователи, лекари, професионалисти по здравни грижи, мениджъри, управленци – чрез статии, интервюта, очерци, размисли те са част от облика на изданието. Най-важната част – защото те движат българската медицина и българското здравеопазване напред. Така писаната история продължава…

Когато говори за развитието на българската офталмология акад. Петя Василева използва метафора, като казва: „Стъпили сме на раменете на великани“. Великани може и да звучи малко силно, отнесено към хората, които са създавали вестника, които са го списвали, формирали са авторитета на професионалното издание. Ние – следващото поколение журналисти, можем само да потвърдим, че помним и знаем техните уроци – да работим честно и професионално. Както и да уважаваме великата професия на Лечителя – с главно Л.

Точно за да изтъкнем труда и постиженията на българските лекари в едно твърде бездуховно време, през 1991 година учредихме уникалната награда на вестника „Медик на годината“. През изминалите 25 години се появиха и много други класации, много други отличия за българските медици. И в това няма нищо лошо, защото всеки лекар, независимо какво и къде практикува, заслужава признание, заслужава своя звезден миг. Носители на наградата на вестника „Медик на годината“ са светли личности от историята и настоящето на нашата медицина, оставили трайни следи, създали школи, посветили работата си на напредъка на българското здравеопазване. Още по-интересно е да се изтъкне, че през годините на тържествата за медик на годината присъстваха и присъстват много и интересни личности, лекари, мениджъри и организатори на здравеопазването, учени, преподаватели, специализанти, студенти медици – от различни специалности, от различни градове и медицински университети. Не е случайно, че още преди години проф. Начо Начев пръв заговори за необичайната обединителна роля на едно специализирано издание – да събира заедно професионалисти от всички нива и сфери на медицината. Така тържествата „Медик на годината“ станаха неизменна част от 70-годишна традиция на вестника. Защото пренасят във времето ценностите, с които започнах – уважение към силата на словото, вярност към истината, честност и достоверност към фактите, дълбоко разбиране за стойностните неща от живота.

Тържеството отшумява. Екипът пак запретва ръкави по подготовката на следващия брой. Добра среща, уважаеми читатели!

Юбилейното тържество

очаквано се превърна в празник на ценностите на журналистиката, в среща на приятели, съмишленици и последователи, в проява с трайни следи в историята на медицинската книжнина у нас. Присъстваха официални представители на институциите, свързани с медицината и здравеопазването, на висшите училища по медицина, на професионални, съсловни и синдикални организации, видни лекари от различни научни медицински дружества, ръководители на лечебни заведения от цялата страна, ветерани от Министерството на здравеопазването и Профсъюза на здравните работници, журналисти от вестника от различни поколения, партньори от фармацевтичния бизнес и от компании за медицинска техника и апаратура, здравни репортери. В обстановка на непринуденост и добронамереност си стиснаха ръце учители и ученици в медицинското майсторство, преподаватели прегърнаха свои студенти, приятели си спомниха славни времена, колеги споделиха съкровени преживявания. Така 70-годишният юбилей на професионалния медицински вестник стана своеобразен мост между минало и настояще, между днешния ден и бъдещето както на изданието, така и на българската традиция в медицината и здравеопазването.

Редакционният екип на вестник „Форум Медикус“ получи поздравителен адрес от президента на Република България Росен Плевнелиев, който изтъква: “Вече седемдесет години съществуването и развитието на вестник „Форум Медикус“ осигуряват достъп до качествена информация на хиляди медицински специалисти, които се грижат пряко за здравето на гражданите, както и за развитието на научната дейност и на образованието в сферата на медицината“.

Министър-председателят Бойко Борисов в своя поздравителен адрес пожелава на екипа много късмет, здраве, щастие. Той пише: „Вярвам, че дългогодишната история на изданието е доказателство не само за професионализма на работещите в него, но и за необходимостта от специализирана трибуна, на която аудиторията да има доверие…Сигурен съм, че с разработването на теми по актуалните промени в сферата на здравеопазването допринасяте по още един начин да бъдат широко обсъждани важните и необходими стъпки за реформиране на сектора“.

Д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване в 43-ото Народно събрание, лично поздрави журналистите от вестника и гостите на тържеството. Тя изтъкна значимостта на традицията в медицинската журналистика, спомни си за влиянието на „Здравен фронт“, обеща политиците да направят необходимото за по-нататъшно утвърждаване на ценностите на медицинската наука в практиката на българското здравеопазване.

В поздравителен адрес министърът на здравеопазването д-р Петър Москов приветства екипа на „Форум Медикус“ и изтъква: „Бих искал да изразя своята подкрепа към вашата отговорна работа, като пожелавам много здраве и професионално дълголетие“.

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов в поздравителния си адрес подчертава: „Неоспорима е ролята на интелигентния професионален вестник за достигане на посланията на НЗОК до всеки лекар в лечебните заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ. Без преследване на сензации вие успявате да спечелите аудиторията и да правите журналистика – обществото е уморено от скандали и има нужда от истината, поднесена ненатрапчиво и адекватно“.

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров емоционално приветства организаторите и гостите на юбилейното честване, като специално обобщи: „С калейдоскопа от аналитични материали, интервюта с изявени специалисти в различни направления на медицинската наука и практика, с атрактивните си материали вестникът е еталон за модерна медия. Инициативата „Медик на годината“ се превърна в символ на хуманността и изведе на преден план в обществото авторитета на българския лекар и значението на неговата мисия“.

Деканът на Факултета по обществено здраве проф. Цекомир Воденичаров в поздравителния си адрес приветства „енергичния и отдаден на работата си екип“ и открои: „Етимологията на думата форум има латински корен и означава главния градски площад, център на обществения живот. Именно това е и мисията на „Форум Медикус“ – да събира, да провокира и да коментира интересуващите медицинската общественост теми, да бъде трибуна за експертната мисъл по актуалните здравно политически проблеми“.

Проф. Огнян Хаджийски – зам.-председател на Българския лекарски съюз, прочете приветствие с пожелания за творческо дълголетие: „Нека на вашите страници винаги намират място животът, проблемите и професионалните интереси на българската медицина, на представителите на най-голямото съсловие на лекарите в страната“.

Милка Василева – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в поздравителния адрес до редакцията отправи пожелание: “Продължавайте все така професионално да пишете по изключително важните проблеми, свързани с опазване здравето и живота на българските граждани, с постиженията в нашата и световната медицина, както и проблемите, с които всекидневно се сблъскват изпълнителите на медицинска помощ“.

Зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването Слава Златанова прочете обръщение към екипа на „Форум Медикус“ с пожелания за кураж, воля и постоянство за постигане на целите, като акцентира върху факта, че „във ваше лице федерацията има достоен партньор и приятел“.

„В дни на реформи и предизвикателства в здравеопазването редакционният екип е важен коректив на процесите в сектора, на който ние вярваме и ще продължаваме да подкрепяме“ – това се казва в поздравителния адрес на Българския фармацевтичен съюз с председател проф. Илко Гетов.

Доц. Костадин Ангелов – изп. директор на УБ „Александровска“, в своето обръщение за юбилея подчертава „дългогодишното приятелство и партньорство, които ни свързват“. И акцентира, че „през годините винаги сте били еталон за точност и адекватност в отразяването на всички проблеми, новини и личности в медицината, доказвайки своя журналистически професионализъм, обективност и позитивизъм“.

Президентът на Югоизточноевропейския медицински форум д-р Андрей Кехайов и генералният секретар на организацията проф. Стилианос Антипас лично поздравиха гостите на честването и журналистите от „Форум Медикус“, като бе изтъкната международната роля на изданието за сближаване на лекарите от балканските страни, от голямото семейство на ЮЕМФ с акцент върху значението на професионалното партньорство като двигател на процесите за подобряване на здравните системи на всяка и на всички страни от региона.

По време на юбилейното тържество бяха получени поздравителни адреси от д-р Цвета Авджиева – кмет на район „Младост“ в София, от ръководство на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали, от ръководството на Специализираната болница по белодробни болести в Троян, от директора на РЗИ в Смолян, от ръководството на УБ „Майчин дом“, от автори, партньори и приятели на вестника.

Професионално признание

Специален гост на празника бе председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, която лично приветства екипа на „Форум Медикус“ като обобщи: „Професионалният опит, компетентността и постоянството, високите цели на журналистите, както и подкрепата на техните сътрудници и читатели са гаранция за значимата роля на вестника в българската журналистика и в българското здравеопазване. Ние се гордеем с вашето дело“.

Г-жа Тодорова връчи на екипа на „Форум Медикус“ специален плакет на Съюза на журналистите, присъден за „70-годишнината и за принос в обновителните процеси в българското здравеопазване“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.