Вие сте в: Начало // Всички публикации // Висока оценка за Отделението по фтизиатрия

Висока оценка за Отделението по фтизиатрия

Д-р Сьорен Тибо от Дания, консултант на „Комитет Зелена светлина – Европа“ (Green Light Committee) посети на 3 ноември т.г. Отделението по фтизиатрия към лечебното заведение.

Визитата бе част от поредната мониторинг мисия на Световната здравна организация и комитета за оценка на контрола върху мултирезистентната туберкулоза – М/XDR-ТВ в България. Основните цели на мисията са свързани с оценка на Националния план за отговор на заболяването и оценка на действащите проекти  за контрол на М/XDR-TB, подкрепени от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Очакванията към д-р Тибо са големи, тъй като комитетът „Зелена светлина“ осигурява лекарства за мултирезистентна туберкулоза за Европа.

Д-р Тибо посети Отделението по фтизиатрия, където беше посрещнат от д-р Веселин Давчев и доц. Владимир Ходжев. На срещата присъстваха и държавните експерти към Дирекцията на донорските програми на МЗ доц. Донка Стефанова и д-р Мария Замфирова. Д-р Давчев запозна гостите с епидемиологичните показатели и развитието на контрола на туберкулозата в Пловдив и областта и подчерта, че отделението е резултат на обединените усилия и взаимодействието между местната и държавната власт. Доц. обърна внимание на повишените диагностични и лечебни възможности на отделението в резултат на разпологането му в структурата на най-голямото университетско многопрофилно здравно заведение на Балканите. Ситуирането на Отделението по фтизиатрия в близост до Инфекциозния блок дава възможност за пълно обхващане на случаите с туберкулоза, СПИН и хепатит.

В отделението се лекуват 40 болни от туберкулоза. В кабинетите за контрол на туберкулозата се провежда амбулаторното лечение след изписване от стационара. Извършва се и директно наблюдавано лечение на един пациент с мултирезистентна туберкулоза /MDR/ и един с особено опасна резистентна на повечето противотуберкулозни средства туберкулоза /XDR/. Д-р Тибо се срещна с болния, запозна се в детайли с неговото състояние и лечение и обеща съдействие за набавяне на два нови противотуберкулозни препарата.

Гостът отбеляза, че е силно впечатлен от новата структура, която функционира от месец март тази година. Той постави изключително висока оценка на създадените условия за лечение на пациентите и мерките за безопасност на персонала, като заяви, че това е едно от най-добрите отделения от този тип, които е виждал в Европа.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.