Вие сте в: Начало // Всички публикации // 25 години Федерация на синдикатите в здравеопазването

25 години Федерация на синдикатите в здравеопазването

За да отбележи юбилея, Федерацията на синдикатите в здравеопазването организира тържество, където наред с активните представители на синдиката от цялата страна бяха поканени официални лица, както и личности с принос за развитието на федерацията през годините. Д-р Иван Кокалов – председател на ФСЗ и вицепрезидент на КНСБ, поздрави участниците и представи накратко историята и развитието на организацията. Той подчерта, че ФСЗ е най-голямата синдикална организация в здравеопазването в България, защото е защитник на ценности и изразител на общественото мнение в борбата за справедливост и солидарност. Федерацията, създадена през март 1990 г., извоюва авторитет като гарант за ползотворен социален диалог, създаде име на надежден партньор на институциите в процесите на реформиране на здравната система и очертаването на стратегическите цели на здравната политика у нас. Днес във ФСЗ членуват 328 организации, които представляват 17 533 специалисти от страната, а действащи са 295 подписани колективни трудови договори.

Д-р Кокалов подчерта още, че ФСЗ постепенно се утвърди като достоен партньор в Интернационала на публичните услуги и в Европейската федерация на работещите в сферата на обслужването, което е нова стъпка в развитието на синдикализма.

На тържеството бяха произнесени слова за поздрав и оценка за 25-годишните усилия на федерацията за подпомагане на работещите в здравната система, за анализ на случващото се в процесите на реформа, за активност в отстояване на правата на медицинските специалисти. Приветствия бяха поднесени от ръководството на БЧК, от Министерството на труда и социалната политика, от Българския лекарски съюз, от Сдружението на общините в България, от КРИБ, от представители на синдикални организации в КНСБ, от много приятели и партньори.

Редакционният екип на вестник „Форум Медикус“ също получи специален юбилеен плакет за дългогодишно ползотворно партньорство, за обективно и пълно отразяване дейността на ФСЗ през 25-те години на растеж на синдикалната организация.

В отговор главният редактор на вестника Д. Стоева заяви:

Уважаеми синдикалисти, скъпи приятели,

Редакционният екип на вестник „Форум Медикус“ искрено и сърдечно ви поздравява по повод на годишнината на Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Страниците на вестника сочат, че сме първото издание, съобщило за раждането на новия трудов съюз на здравните специалисти още на 17 март 1990 г.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването израсна в трудното време на прехода. Стана носител на надеждите за повече демократичност, на въжделенията за повече равноправие, на идеите за повече достойнство на професионалистите от здравната сфера, характерни за 90-те години. По-важно е обаче, че с времето синдикализмът и непрестанната битка за трудови права не избледняха, а се развиха в мащабна програма за защита, солидарност, единство. Развитието на обществените процеси през новия век, политическите промени и европейската интеграция определиха ново, различно и изключително сериозно място на федерацията както в полето на здравеопазването с всички характерни постижения и нерешени проблеми, така и в сферата на синдикалните инициативи на национално и международно ниво.

Още по-важно е да се отбележи, че Федерацията на синдикатите в здравеопазването израсна като значим партньор на европейските синдикални и професионални структури, обединени от големите задачи да пазят трудовите права на европейските граждани в една трудна и динамично променяща се среда.

Всичко това, разбира се, не би било възможно без упоритостта и всеотдайността на всеки един член на федерацията, във всяко едно кътче на страната, във всеки кабинет, отделение или клиника – там, където се реализират здравните специалисти, там, където се раждат вечните конфликти на терена на труда.

Скъпи приятели,

Ние от „Форум Медикус“ бяхме непрестанно с вас през тези трудни, повратни и изпълнени с напрежение години. Ние от „Форум Медикус“ отразявахме вашите справедливи искания, давахме гласност на вашите тревоги, разпространявахме вашата вяра за постигане на едно по-добро и по-справедливо българско здравеопазване. Бъдете сигурни, че  продължаваме да бъдем заедно и в бъдеще.

Честит празник!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.