Вие сте в: Начало // Всички публикации // Повод за здравни и за политически дебати

Повод за здравни и за политически дебати

Калифорния е щатът, където през 1998 г. за пръв път бе забранено тютюнопушенето на обществени места. Кампанията бързо се разпространи по целия свят. Днес обаче пред калифорнийските политици и тютюневата промишленост се появява ново предизвикателство – електронните цигари.

Градският съвет на Лос Анджелис обяви наскоро, че се подготвя законодателство за забрана на е-цигари на открити и закрити обществени места – пазари, паркове, зони за отдих, плажове, барове, нощни клубове и заведения за хранене.

По-рано – през януари т.г., градският съвет на Чикаго одобри забрана за е-цигари в закрити обществени места. А в Ню Йорк одобриха изменение на досегашната забрана на тютюнопушенето на обществени места, като включиха и електронните цигари.

Фактът, че и законодателите дебатират по темата, добавя допълнително гориво към вече разгорещения спор относно рисковете за здравето, свързани с електронните цигари.

Е-цигарите са захранват от батерии, чрез които се нагрява течност, съдържаща никотин и пропиленгликол, а получената пара се вдишва от пушача. Основното им предимство е, че не съдържат катран – фаталната съставка в традиционните цигари, която е в основата на повечето здравословни проблеми, свързани с пушенето. Затова електронните цигари са по-здравословна алтернатива на тютюневите изделия. Но електронните цигари също съдържат никотин – стимулант в тютюна, който създава мощния „глад“ при пушачите.

В проучване, публикувано в списание Nicotine & Tobacco Research, се твърди, че е-цигарите „доставят“ никотин по-бързо от други заместители на цигари – дъвки, таблетки за смучене и др. Но може ли да бъдат също толкова пристрастяващи, колкото конвенционалните цигари?

Все още няма категорични данни, че е-цигарите са по-здравословна алтернатива. А дали имат пристрастяващи свойства е една от основните дилеми, върху която се фокусира вниманието на изследователите и на групите за обществено здраве.

Про- и антитезите за феномена е-цигари се състезават все по-ожесточено, защото на този ранен етап резултатите от медицинските изследвания за ползите и за нежеланите ефекти са противоречиви или твърде неопределени.

Е-цигарите се превърнаха в уникален проблем за учени, законодатели, тютюневите компании, обществеността като цяло. Популярността на новите устройства за пушене расте много по-бързо, отколкото медицинските знания, необходими за вземане на информирани решения относно тяхната безопасност и ефикасност.

Оказва се, че електронното пушене не е прищявка или мода. За разлика от сравнително бавното възприемане на никотиновите дъвки и таблетки за смучене продажбите на електронни цигари са огромни. От 2008 г. насам през всяка следваща година продажбите в САЩ са се удвоявали, а прогнози сочат, че през следващото десетилетие ще надминат продажбите на традиционните цигари.

Тази динамична ситуация оказва натиск върху политиците и регулаторните органи да вземат бързи решения по проблеми, свързани с общественото здраве, без необходимите за целта доказателства.

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) например все още няма позиция за устройствата, които засега не се контролират. Изключение правят електронни цигари, които се предлагат на пазара като средство за отказване от пушенето.

Липсата на регулаторен надзор върху процеса на производство, пускане на пазара, както и контрол на качеството FDA обяснява с недостатъчна научна информация за рисковете и ползите от е-цигарите, за количеството никотин или други потенциално вредни химикали в течностите, за праговете на токсичност на замърсителите в парите, както и за възможностите чрез промяна в концепцията и в продуктовата формула максимално да се избегнат рисковете. Не на последно място FDA търси отговор на въпроса, възможно ли е електронните цигари да провокират интереса на младите хора към тютюнопушене, което да застраши здравето и живота им. Когато се събере необходимата информация, експертите на агенцията ще приемат съответните стандарти за продуктите, влагани в електронните цигари.

Някои проучвания са породили безпокойство относно начина, по който електронните цигари се предлагат на пазара.

Наскоро в Института за рака Roswell Park (RCPI) в Бъфало, Ню Йорк, са изследвали химичния състав на течностите за електронни цигари. Установено било, че концентрацията на никотин в един от 4 продукта се различава с повече от 20% от количеството, обявено на етикета. А в течности, етикетирани като безникотинови, бил открит никотин…

Проучване от 2012 г., фокусирано върху откриване на потенциално вредни емисии в парите от електронните цигари, не е установило емисии на формалдехид, а само ниски емисии на летливи органични съединения. Според изследователите няма риск за здравето за т. нар. пасивни пушачи. Според RCPI обаче от изпарената във въздуха течност се отделят значителни никотинови остатъци. Това било доказано с помощта на специална камера, по чиято повърхност е полепнал т.нар. „трета ръка дим“* – никотинът от изпарената течност.

- Ние трябва да разберем по-добре клиничните последствия и от третата ръка дим – споделя д-р Мачей Гониевич от RCPI. – Това е нова област на изследвания, а ние все още не разполагаме с цялостната картина. Ясно е, че потребителите на е-цигари издишват част от никотина. Вече знаем, че никотин от електронните цигари полепва върху различни повърхности и дълго продължава да се „излъчва“ във въздуха. Но още не знаем със сигурност как се отразява това на здравето.

В края на февруари т.г. Европейският парламент одобри окончателно Директива за тютюневите изделия. Тя влиза в сила 2 години след обнародването й през 2016 г.

Според директивата електронните цигари няма да се определят като медицински продукт, а като тютюневи изделия.

Производителите и вносителите на е-цигари и пълнители за тях ще трябва да уведомяват компетентните органи както за всички технически параметри на устройството, така и за всички съставки, техните количества, токсикологичните им данни, за нежелани ефекти върху здравето и опасността от пристрастяване.

На опаковките на електронните цигари трябва да има предупреждение за здравето, че: „Този продукт съдържа никотин, който е силно пристрастяващо вещество“.

*Трета ръка дим – димът, полепнал по околните повърхности

Първа ръка дим – димът, вдишан в белите дробове

Втора ръка дим – издишаният дим

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.