Вие сте в: Начало // Всички публикации // ХИВ/СПИН – целогодишна тревога

ХИВ/СПИН – целогодишна тревога

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към МЗ към 22 ноември т. г. общият брой на официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1811.

През първите девет месеца на 2013 г. общият брой на лицата, които са изследвани за ХИВ в лабораториите в страната, е 228 405. Отделно в 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и в 17 мобилни медицински кабинета на програмата 62 557 лица са получили анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

- От началото на годината в страната са регистрирани нови 181 ХИВ-позитивни лица. От тях 150 са мъже, 31 са жени, т.е. броят на новоинфектираните мъже е пет пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. Горната възрастова граница при мъжете е 73 години, а при жените – 52 години. Най много от новорегистрираните случаи са в София град – 67, Пловдив – 26,  Пазарджик – 13, Варна –12.

Близо половината от новите случаи са открити в КАБКИС и неправителствени организации, работещи с най-уязвимите групи. Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже, и инжекционно употребяващи наркотици.

Анализът на данните показва, че 12% от новорегистрираните са чуждестранни граждани с различна продължителност на пребиваване в страната.

- Няма регистрирани ХИВ позитивни лица сред сирийските бежанци

През 2013 г. са открити и три ХИВ-позитивни жени сред общо консултирани  и изследвани над 30 000 бременни. През тази година близо 39% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

През 2013 г. МЗ е осигурило антиретровирусна терапия за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са пет сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта е предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Към 30 септември т.г. общо 596 души получават необходимата терапия, а общо 829 са регистрирани за проследяване в секторите за лечение на пациенти с ХИВ. През 2013 г. МЗ осигурява средства за закупуване на 23 медикамента на стойност близо 12 млн. лева.

За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден и резерв от медикаменти на стойност около 1 млн. лева.

През 2014 г. се предвижда да бъдат закупени 26 медикамента на обща стойност около 15 млн. лева, като са включени три нови медикамента.

През 2013 г. дейностите по програма се изпълняват от мрежа от 19 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и от над 50 неправителствени организации, като за целта са разкрити 35 здравно-превантивни центъра, 8 здравно-социални центъра за работа в ромска общност, 9 дневни центъра за услуги за проституиращи, 5 здравно-образователни центъра за превантивни услуги сред мъже, които правят секс с мъже и др.

Във връзка с увеличаването на броя на бежанците и мигрантите в страната и с оглед превенцията на ХИВ/СПИН са удвоени графиците на НПО, които предоставят безплатно и анонимно изследване и консултиране и превантивни услуги при работа на терен.

В Европа

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията и Регионалния офис на СЗО през 2012 г. се наблюдава увеличение на новорегистрираните с над 8 %, като броят на новоинфектираните с ХИВ в Източна Европа и Централна Азия е 102 000 души, а за страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство – 29 000 души. Федералната статистическа агенция на Руската федерация докладва за 76 000 нови случаи.

България успява да задържи ниското разпространение на ХИВ/СПИН в страната благодарение на изпълнението на международно препоръчаните интервенции както за превенция на ХИВ, така и за универсален достъп до диагностика, лечение и грижи на засегнатите от болестта, като всички превантивни дейности до края на 2014 г. ще бъдат финансирани от Глобалния фонд.

1 Отговор to " ХИВ/СПИН – целогодишна тревога "

  1. Моника казва:

    Здравейте ! Аз работя камериерка веднаж по време на пабота в една стая се ободох на една медицинска игла непомня дали преди или след това мш излезе обрив по корема и гърба някоде след 3 седмици си направих пълна кравна картина въпросът ми е дали е възможно да съм се заразила от хив? Благодаря

    monika1 1 Съб Фев 27, 2016 11:03 am

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.