Вие сте в: Начало // Всички публикации // Токсичност и хранителни добавки за фитнес

Токсичност и хранителни добавки за фитнес

Според проучване, проведено в САЩ, събрани са налични данни за нарастване на чернодробната токсичност от различни хранителни добавки, най-вече използвани във фитнеса.

Много от съставките на хранителните добавки, прилагани за бодибилдинг във фитнес залите, имат хепатотоксично действие. Хранителните добавки са вещества с изкуствен или естествен произход, които обикновено не се използват самостоятелно като храна или като преобладаваща съставка при производството на храни, независимо от хранителните им свойства. Добавят се по технологични индикации към храната при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението и остават като съставка дори и в променена форма.

Когато днес говорим за хранителни добавки, обикновено се има предвид специално изготвени препарати, внасящи в организма вещества, които той не изработва сам, набавя си ги много трудно или които биха го предпазили от вредни външни влияния и болести. Тези добавки естествено не заместват храната нито лекарствата.

Особен интерес към хранителните добавки проявяват активно спортуващите, най-вече хората, занимаващи се с бодибилдинг. Тези хранителни добавки могат да бъдат разделени на няколко групи според различни критерии:

- От значение за усвояването са свойствата на хранителната добавка и целта, за която се употребяват. Има определени добавки, които са свързани единствено с тренировъчния процес, докато други оптимизират възстановяването или цялостната функция на тялото. По същия начин някои добавки имат ефект при определени състояния (например дефицити или болести), а други запълват липсата на вещества от храната.

- Предназначението на добавките може да бъде свързано с предтренировъчното стимулиране, интратренировъчното или следтренировъчното възстановяване,

които пък са обвързани с покачване на мускулна маса, изгаряне на мазнини или увеличаване на издръжливостта.

- От значение е съотношението на добавките спрямо храната, а храната има немалко значение за действието на добавките. Причините могат да бъдат затрудняване на усвояването,  нуждата от храна за усвояване на някои вещества, специфичното действие на добавките, свързани с храносмилателния процес или метаболизма на макронутриентите (белтъци, въглехидрати, мазнини).

- Значителен фактор е времето, по което се приема добавката – дали това е ранната част на деня или вечер преди лягане. Това разпределение е в голяма степен свързано със свойствата и целите на добавките.

Категории хранителни добавки според разпределението

Добавките могат да бъдат категоризирани според следните качества:

- според тренировката – предтренировъчни, интратренировъчни и следтренировъчни;

- спортно предназначение – покачване на мускулна маса, възстановяване, изгаряне на мазнини, увеличаване на сила или издръжливост;

- здравословни цели – засилване на имунната система, противовъзпалителен ефект, понижаване на стреса и подобряване на настроението, подобряване на храносмилането, подобряване на съня, срещу дефицити, при отделни болестни състояния, за подобряване на концентрацията и мозъчните функции при учене или при натоварваща умствена дейност и много други;

- време на прием – сутрин, през деня, вечер преди лягане;

- обвързване с храната – на гладно или с храна;

- според останалите съставки – такива, които трябва да се приемат самостоятелно, такива, които трябва да избягват антагонисти или такива добавки, за които е добре да бъдат комбинирани с други вещества.

Във фитнес средите са се създали цели „научни дружества” за тренировъчното хранене и използването на допълнителни средства за стимулиране на тренировъчния процес. Обаче много често не се осъзнават страничните действия на тези хранителни добавки.

Според д-р Виктор Наваро от Einstein Healthcare Network in Philadelphiа: „Всички хранителни добавки, независимо от категориите и своя състав, са вредни за черния дроб. Много е трудно да се определи кои точно съставки имат най-токсичен ефект, но тъй като те често се приемат като смес, трябва да се приеме фактът, че всички те могат да причинят увреждане на организма.”

Информацията за това проучване e публикувана от Drug Induced Liver Injury Network. Изследването е направено в 11 центъра в САЩ съвместно от националните институти за диабет, за храносмилателната система и за бъбречни заболявания. Целта на това мащабно проучване е било да се създаде „мрежа”, която да събира данни и анализи за различни чернодробни, бъбречни и метаболитни нарушения, предизвикани от хранителни добавки.

През тази година на годишния чернодробен форум (The Liver Meeting ‘2013.) д-р. Наваро е представил резултатите от проучването относно чернодробно увреждане поради хранителни добавки, използвани в бодибилдинга, и за „препарати”, свързани с бързото сваляне на килограми.

Учените са установили значителна разлика в хепатотоксичността, свързана с различни медикаменти и хранителни добавки. Храните, използвани за бодибилдинг и фитнес, са на първо място по предизвикване на чернодробно увреждане. Единственото успокоително в цялата ситуация е, че  приемането на хранителните добавки може лесно да бъде преустановено , а с някои медикаменти не е така (например химиотерапевтици, антимикотици, антивирусни). В повечето случаи чернодробните увреждания, причинени от хранителни добавки за бодибилдинг, са по-леки като тежест в сравнение с уврежданията, причинени от лекарства. Но честотата на хепатотоксичните ефекти при добавките е значително по-висока.

Друг интересен момент в това проучване е, че 50% от хората, които използват хранителни добавки, не се занимават с фитнес. Това са хора, които приемат тези храни при различни диети, свързани с бързо отслабване, „прочистване” на организма и др. Всички лекари в анамнезата трябва да питат пациентите си дали са приемали хранителни добавки, независимо дали се занимават активно с фитнес.

Нарастващата популярност на тези съставки, независимо дали са за фитнес или за отслабване, независимо дали са растителни или синтетични, е сериозен проблем, защото хората не мислят, че те имат странични реакции. Според д-р Мари Ринела от Northwestern University в Чикаго: „Проблемът се корени в това, че повечето хранителни добавки не подлежат на такъв сериозен контрол както лекарствата. Много често на етикета на хранителната добавка не са описани всички съдържащи се съставки или пък са добавени компоненти, които реално не се съдържат. Изводът е, че поради слабия контрол от властите няма голяма достоверност и не се знае какво се съдържа в продукта”. Много честа е практиката да се заменят или допълват някои фитнес продукти с алтернативни съставки като различни растителни видове и различни пълнители – ориз, пшеница и др., които не са отбелязани на етикета.

Самото проучване е проведено сред 845 пациенти,  които са били наблюдавани за период от 6 до 12 месеца. От тези 845 наблюдавани, 136 пациенти са имали развита хепатотоксичност. Всички те са приемали или хранителни добавки, или някакви медикаменти, една трета от тях са били бодибилдъри, една трета са използвали медикаменти, а другите са приемали други добавки. Данните са обобщени в следната таблица.

Характеристика на пациенти с чернодробно увреждане.

Както се вижда след статистическата преработка на данните, съвсем не са малко страничните ефекти на хранителните добавки за бодибилдинг и за други цели (отслабване, прочистване и др.). Според данни от проучването много по-дълъг е периодът на нормализиране на общия билирубин при пациенти, които са бодибилдъри. Общият билирубин се нормализира средно  за 91 дни след приема на хранителна добавка,  докато при другите добавки той се нормализира средно  за 35 дни, а при лекарствата – средно за 45 дни. Следователно жълтеницата при тези пациенти ще изчезне чак след нормализирането на билирубина в кръвта. При другите биохимични показатели времето за нормализиране е почти еднакво във всички групи от изследваните. От трите групи хората, които приемат хранителни добавки за фитнес, много по-късно повишават биохимичните показатели (52 дни срещу 38 дни, срещу 34 дни). Изводът е, че хранителните добавки (бодибилдинг + други хранителни добавки) много по-често предизвикват хепатотоксичност, отколкото медикаментите. Чернодробното увреждане при добавките се развива след продължителна употреба, но остатъчният ефект изчезва след повече време.

Основен съвет към пациентите е да изискват информация за точния състав на компонентите на хранителните добавки от техните производители или разпространители, да търсят лекарска помощ при първа необходимост. По-голяма част от населението дори не знае колко опасни могат да бъдат тези вещества.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.