Вие сте в: Начало // Всички публикации // Трансплантация в катарзис

Трансплантация в катарзис

Съдебен процес в Германия за нарушения в сферата на чернодробната трансплантация.

На 19 август т.г. скандалът, разтърсил из основи трансплантационната медицина в Германия, навлезе в съдебната си фаза. По обвинение в непредумишлено убийство и нанасяне на тежка телесна повреда със смъртен изход пред съда застана 46-годишният проф. Айман О., ръководител и водещ хирург в центъра по чернодробна трансплантация на Университетската клиника в Гьотинген. Хирургът, който е от палестински произход, от януари т.г. е в ареста след разкритията за манипулация на листите на пациенти, чакащи за трансплантация на черен дроб. С подправени данни в кръвната картина и дори за несъществуваща диализа пациенти на д-р О. са характеризирани като по-болни, отколкото са, получавайки предимство при разпределението на наличните донорски органи. По този начин болни, които са били на 10-о и на 34-то място в листата, са се придвижили на второ и трето място и за кратко време са получавали нов черен дроб. При това, посочват от прокуратурата, лекарят е бил наясно, че други тежко болни пациенти са били лишени от тази възможност, в резултат на което са починали. Другото обвинение – за телесна повреда, се базира на три случая, при които сравнително млади пациенти с по-малка спешност са били трансплантирани от проф. О., въпреки съществуващи контраиндикации, в резултат на което са починали. В друг случай, споменат от прокуратурата, млада жена получила нов черен дроб, въпреки че непосредствено преди операцията пиела по половин бутилка водка на ден.

Разследването не е открило доказателства за подкуп и парични потоци при манипулацията на листите. Като недостатък на системата обаче се отчитат получаваните от хирурзите бонуси. Според договора си проф. О. е получавал допълнително по 1500 евро за всяка следваща трансплантация след първите 20.

Още в първия ден на процеса в Гьотинген стана ясно, че защитата има намерение да атакува цялата система на трансплантация в Германия. Според двамата адвокати на обвиняемия правилата на Федералната лекарска камара дискриминират определени пациентски групи, изключвайки например част от алкохолно зависимите с изискването за най-малко шест месеца „сух режим“ преди операцията. В подобни случаи нарушаването на тези правила от страна на подсъдимия всъщност е корекция на една порочна система, смята защитата.

Предисторията

Разкритията за нерегламентирани действия в клиниката по трансплантация на черен дроб в Гьотинген бяха направени от журналистката от в-к „Зюддойче цайтунг“ Кристина Бернт. През юни м.г. тя първа съобщи за случай, при който на руски гражданин с алкохолна зависимост е присаден черен дроб на донор от системата на Eurotransplant, след като са дадени фалшиви данни, че е подложен на диализа. В един от коментарите си, озаглавен „Когато лекарите си играят на богове“, журналистката нарича водещите лекари и хирурзите в трансплантационните центрове „последните абсолютни монарси“. „Вместо да предоставят съдбата на пациентите на листите на чакащи и на компютрите, те я вземат в собствените си ръце, както в много от случаите са действали лекари от Гьотинген и Регенсбург“, пише Кристина Бернт.

Преди да се премести в Гьотинген през 2008 г., обвиняемият хирург проф. О. е работил 5 години в Регенсбург. По време на престоя му там чернодробните трансплантации скачат от десетина на 50 годишно. Почти същата успеваемост хирургът постига и в Гьотинген, където подобни трансплантации дотогава са сравнително рядко правени – от двайсетина годишно те нарастват на 50, което е сравнително висок показател за германските клиники. Най-големите центрове, какъвто е този в Есен, извършват по около 100 чернодробни трансплантации от общо 1000 годишно за цялата страна.

Последиците

Скандалът предизвика силен отзвук в Германия. Вече месеци тече проверката на 24-те центъра за чернодробна трансплантация в страната, като докладът за резултатите се очаква всеки момент. От междинни данни стана ясно, че нарушения, подобни на тези в Гьотинген, са допуснати при близо 40 случая и в Университетската клиника в Лайпциг. На две баварски клиники – в Мюнхен и в Ерланген, бе отнето правото да извършват чернодробни трансплантации, след като разследващата комисия открила „криминален потенциал“ в три случая. В клиниката в Мюнстер са трансплантирани пациенти с недостатъчно индикации, а в Есен е голям броят на присадки от черен дроб с недостатъчно качество. Оттам отговарят, че Университетската клиника в Есен с голям успех извършва най-много чернодробни трансплантации именно защото е постигнала напредък в научните изследвания по присаждането на подобни „критични“ органи, които са отказвани от други клиники.

Основната последица от скандала е резкият спад на общественото доверие в системата на донорство въпреки струващата милиони кампания на правителството и здравните каси в обратната посока. Според данни на германската Фондация за органна трансплантация, цитирани от сп. „Шпигел“, за първите шест месеца на тази година донорите в мозъчна смърт са с 18,3 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

По повод началото на съдебния процес в Гьотинген германският министър на здравеопазването Даниел Бар призова за възстановяване на доверието в донорството на органи. Според министъра благодарение на работата на разследващите комисии и правосъдните органи вече не са възможни подобни нарушения както случая в Гьотинген. В резултат на скандала всички партии в германския Бундестаг постигнаха съгласие манипулацията на пациентските листи да се наказва с лишаване от свобода до 2 години. В бъдеще изработваните от Лекарската камара правила ще бъдат одобрявани от здравното министерство. От своя страна правителството ще представя годишен доклад пред парламента по въпроса за трансплантациите.

Дискусиите

Според някои експерти комерсиализацията в хирургията е сред основните причини, довели до скандала в Гьотинген. Наред със стремежа да се помогне на болния и гордостта от по-големия брой трансплантации роля играят и икономическите стимули, смята вицепредседателят на фракцията на Християн-социалния съюз в Бундестага Йоханес Зингхамер и призовава за забрана на клаузите за бонуси в договорите на ръководителите на клиники. В зависимост от вида трансплантация клиниките получават за всяка операция средно около 150 хиляди евро. „Всеки хирург в тази област е подложен на натиск от своята клиника, защото трансплантационната хирургия е значителен икономически фактор“, посочва чернодробният хирург Ксавие Рожиер от Университетската клиника в белгийския град Гент, който дълги години е бил ръководител на клиника в Хамбург.

Президентът на Германското хирургическо дружество Карл-Валтер Яух отива по-далеч и призовава да се оперира по-малко. „Ние пилеем ресурси, като при това не допринасяме с нищо добро за пациента“, казва той в интервю за „Зюддойче цайтунг“.

След скандала за манипулация на листите, с която едни пациенти са предпочитани за трансплантация за сметка на други, в Германия се разгоря и философска дискусия за справедливото разпределение на шансовете за живот. Кого да спасим, след като не можем да спасим всички, питат се лекари, политици, конституционалисти.

Проф. Томас Гутман – специалист по медицинско право в университета в Мюнстер, определя принципите на разпределение на донорските органи като „тумор в тъканта на правовата държава“. „В страни като Великобритания, Франция, Швейцария са единодушни, че законодателят трябва да регулира разпределението на шансовете за живот. Единствено в Германия политиците са абдикирали от този въпрос и са го оставили само на лекарите.“

Подобно е и мнението на Андреас Умгелтер – главен лекар – интернист в клиника за чернодробна трансплантация в Мюнхен: „Трансплантационната медицина в значителна степен зависи от подкрепата на обществото. На обществото и на избраните от него законодатели лежи отговорността да създадат рамковите условия, за да имат еднаква тежест двете противоположни цели – за спасяване на живот, от една страна, и от друга – за оптимизиране на резултатите за всеки трансплантиран орган. Това решение не може да бъде обосновано по медицински и научен път. Това е етично решение, чиято легитимност в условията на демокрация трябва да бъде гарантирана по установения демократичен механизъм. Само по този начин може да се върне доверието в трансплантационната медицина и да се създадат предпоставки в Германия да бъде достигната квота на донорство, достойна за едно солидарно общество.“

Обстойните проверки в германските клиники за чернодробна трансплантация ще бъдат последвани от подобни ревизии и на трансплантациите на сърце и бъбреци, като целта е да се върне доверието в трансплантационната медицина. „Въпреки скандалите самото донорство на органи не е изгубило своята значимост“, посочва председателят на Фондацията за органна трансплантация Райнер Хес и изтъква красноречивия аргумент: „Един донор може да спаси до седем човешки живота.“

Маргарита ШАПКАРОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.