Вие сте в: Начало // Всички публикации // Пак за малките болници

Пак за малките болници

Списък с общински болници, които имат нужда от допълнително субсидиране, ще бъде готов до края на септември.

Това стана ясно на среща на министър д-р Таня Андреева с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

На срещата присъстваха Гинка Чавдарова – изп. директор на НСОРБ; д-р Емил Караиванов – кмет на община Асеновград, Донка Михайлова – кмет на община Троян, д-р Димитър Ермов – управител на МБАЛ в Свиленград, Мария Куманова – ръководител на екип в НСОРБ.

- Няма алтернатива по отношение на достъпа на населението в регионите, в които се намират съответните общински лечебни заведения, тъй като единствено те имат денонощен цикъл на работа. Общинските  болници обслужват близо 2 млн. души – хора, които разчитат само на тези лечебни заведения, тъй като нямат финансови средства и транспорт, нямат близки, които да ги придружават до по-далечните областни болници. Политиката на ГЕРБ за ликвидация на общинските болници на практика оставяше населението в тези райони без лекарска помощ, заяви министър Андреева в началото на срещата.

- Убедих се колко много могат да направят общините за своите болници – наскоро бях в Троян, където общината е бенефициент по ОПРР, по която болницата ще получи 1 200 000 лв. за модернизация и оборудване, допълни д-р Андреева.

На срещата от НСОРБ подчертаха готовността си да подпомагат експертите на МЗ при разработването на Националната карта на спешните центрове в страната. Министър Андреева изтъкна, че са важни не само местонахождението и броят на екипите в един спешен център, а доколко това центърът реално осигурява населението в региона. За по-гъвкаво отношение към спешната помощ, съобразено с конкретните нужди на гражданите, настояват и от сдружението.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.