Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Изпълнителната агенция „Медицински одит” – 100 дни в действие

Изпълнителната агенция „Медицински одит” – 100 дни в действие

От средата на март до края на май т.г. експертите от Изпълнителната агенция „Медицински одит” ( ИАМО) са извършили 70 проверки – в 60 лечебни заведения, в 6 РЗОК, в 4 доброволни здравноосигурителни фонда. Това обяви директорът на агенцията доц. Златица Петрова на специална пресконференция на 28 май т.г.

В 17 от инспекциите като консултанти са участвали и водещи специалисти от съответните области.

- Получаваме пълно съдействие от представителите на научните дружества, от националните консултанти и от съсловните организации, обясни доц. Петрова. Тя допълни, че са проведени срещи с представителите на сдружението на Областните болници. Предстои също така да бъде завършено изработването на методика за контрол, който ще бъде осъществяван съвместно с представители на НЗОК.

През първите 100 дни от създаването общият брой на постъпилите в ИАМО жалби е над 200, като по 60% от сигналите са извършени проверки.

- За съжаление в 80% от случаите се потвърждават констатациите за влошено качество на здравеопазването, коментира доц. Петрова. Тя допълни, че до момента са наложени 19 глоби на болници заради занижени стандарти, като санкциите са в размер между 1000 и 2000 лв. Отчетени са неизпълнение на стандартите по кардиология, хирургия, анестезиология и реанимация, както и за квалификация на лекарите.

От представените данни стана ясно, че най-често са били проверявани болниците в Благоевград и Бургас, откъдето са и най-много получените сигнали. Нарушения са констатирани и в някои частни лечебни заведения, в които е отчетен обем от дейност, несъответстващ на реално извършената работа. В някои от многопрофилните структури пък се е оказало, че изобщо липсват отделения по реанимация. На пресконференцията все пак стана ясно, че сред лечебните заведения има и отличници – УБ „Св. Марина” във Варна, УБ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, Спешното отделение в Областната болница в Хасково, болница „Токуда” в София.

Доц. Петрова обясни, че по-голяма част от задачите на агенцията са свързани с реализирането на методологичен контрол, като на този етап основните направления са две. В областта на инвазивната кардиология например се осъществяват съвместни проверки с експерти, посочени от самата гилдия. По инициатива на министър Борисова пък е другата тематична проверка, която включва контрол и мониториране на спешните портали и звена.

Успоредно с оперативната дейност в ИАМО отчитат и сериозен напредък в организационен план. Резултатите показват, че за 100 дни от създаването на агенцията са издадени няколко нормативни документа – наредба за извършване на проверките, правилник на агенцията, подписан е меморандум за сътрудничество с Агенцията за финансов надзор.

- Това е една от съществените стъпки, които сме предприели, с цел изцяло да мониторираме въпроса за задължителното и доброволното здравно осигуряване както по изпълнението на пакетите от здравни услуги, така и по отношение на сключените договори, обясни доц. Петрова. Като успех тя отчете и създаването на целия набор от документи, които регламентират дейността на агенцията – правилници за вътрешния ред, длъжностни характеристики и т.н.

Доц. Петрова припомни, че на страницата на ИАМО в интернет (http://www.eama.bg/) са качени изработени до момента документи, графикът на плановите проверки, както и резултатите от осъществения контрол.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.