Вие сте в: Начало // Всички публикации // Перфектната буря

Перфектната буря

Цунами от коронавирус и грипна вълна – учени прогнозират как светът ще премине през това изпитание.

В началото на октомври Facebook отстрани пост на президента Доналд Тръмп, в който той сравнява COVID-19 и сезонния грип. От своя страна Twitter постави гриф „заблуждаваща информация“ на президентския  текст, който гласи: „Задава се грипният сезон! Всяка година много хора, понякога над 100 000 и то въпреки ваксината, умират от грип. Ще затворим ли страната си? Не, ние се научихме да живеем с него, точно както се учим да живеем с COVID-19, сред по-голямата част от населението далеч по-малко смъртоносен!“.

Никой сред научната общност не си позволява да подценява  възможните тежки усложнения от инфлуенца вируса, но още от началото на пандемията има консенсус, че COVID-19 не е „просто един обикновен грип“. По данни на Университета „Джонс Хопкинс“ жертвите на COVID-19 до 1 ноември в САЩ са близо 230 000. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщи, че 22 000 американци са починали от грип  през изминалия сезон 2019/20, а в предишния сезон – 34 000.  Въпреки първоначалните прогнози за очакван тежък грипен сезон, след рязък спад на случаите  епидемията приключи 6 седмици предсрочно.

На базата на статистическите данни за т. нар. смъртност над нормалното институтът „Роберт Кох“ изчислява, че в най-тежкия за Германия грипен сезон в последно време – 2017/18, жертвите на грипната епидемия са били 25 000, макар че лабораторно са потвърдени само 1674 смъртни случая. Според тазгодишния епидемиологичен бюлетин на института жертвите на грипа през изминалия сезон са 541 – значително по-малко от предходните години, а епидемията е приключила 4 седмици по-рано. Заслугата за това „по всяка вероятност в значителна степен е на предприетите на федерално равнище мерки за ограничаване на пандемията от  COVID-19 и по-специално на отмяната на присъствените занятия в училищата в началото на март“. За разлика от COVID-19, при която децата не са смятани за рисков контингент за разпространение на инфекцията, при грипа и при другите респираторни заболявания те са основен двигател на това разпространение, посочват от института „Роберт Кох“.

Протичането на епидемията от грип в Южното полукълбо се смята за индикатор за това какво ще се случи в нашите географски ширини. „Никога в 40-годишната си кариера не съм бил свидетел на такива ниски стойности“, казва  д-р Грег Поланд, експерт по грипа в Mayo Clinic, САЩ, по повод на грипния сезон на юг от екватора. Учени, цитирани от Scientific American, изтъкват, че мерки като миенето на ръцете, носенето на маски и социална дистанция действат и срещу предаването на грипните вируси. „Ако продължи прилагането на тези мерки, може би ще станем свидетели на най-драматичния спад на случаите на инфлуенца в най-новата история“, посочва д-р Поланд.

Според Брендън Фланери от Американската мрежа за изследване на ефективността на противогрипните ваксини има и друго обяснение за по-мекия грипен сезон в Южното полукълбо. Възможен е и песимистичен вариант, при който COVID-19 е претоварила здравните системи, хората с грип са си стоели вкъщи и не са регистрирани, или са търсили помощ, но са се „претопили“ в тълпите болни от COVID-19.

Пациентите с COVID-19 имат много по-голям риск от повече и по-тежки усложнения в сравнение с пациентите с грип, твърди проучване на Здравната асоциация на ветераните в САЩ, която се грижи за здравето на над 9 млн. американски ветерани в над 1200 здравни заведения. В проучването, публикувано в British Medical Journal, се сравняват данните на 3948 пациенти с COVID-19, хоспитализирани в периода 1 март – 31 май т.г. и 5453 пациенти с грип, хоспитализирани в периода 1 октомври 2018 г. – 1 февруари 2020 г. Cредната възраст на хоспитализираните е сравнително висока, съответно 70 и 69 години. Почти всички пациенти в двете групи са със съпътстващи заболявания (93,6% срещу 95,1%). При пациентите с COVID-19 рискът от смърт е 5 пъти по-голям в сравнение с тези с грип (21% срещу 3,8%); 19 пъти по-висок е рискът от остър респираторен дистрес синдром; двойно по-голям е рискът от миокардит, дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия, мозъчен  кръвоизлив, чернодробна недостатъчност. Единствено рискът от екзацербации при астма и ХОББ е малко по-малък при пациентите с COVID-19, отколкото при пациентите с грип.

На другия полюс – при децата, ситуацията не е толкова драматична. Според публикувани в JAMA резултати от проучване във Вашингтон сред 315 деца с СOVID-19 и 1402 деца с грип тип А и В, не съществува статистически значима разлика по отношение на нуждата от хоспитализация (17% срещу 21%), както и при необходимостта от прием в интензивно отделение (6% срещу 7%), и нуждата от механична белодробна вентилация (3% срещу 2%).

„При положение, че симптомите на двете заболявания се препокриват, с изключение на загубата на вкус и обоняние, която не е налична при грип, разграничаването чрез систематично тестване е особено важно, включително поради различния терапевтичен подход“, посочва Тимоти Уейки, ръководител на Центъра по респираторни заболявания към CDC. Той дава пример с предписвания при тежък COVID-19 дексаметазон, докато при грип кортикостероидите всъщност удължават вирусната репликация.

В навечерието на грипния сезон

все по-актуален е и въпросът за случаите на инфекция едновременно с коронавирус и инфлуенца вирус. Все още има много неизвестни, включително за честотата на тези случаи, за синергичния ефект от двете заболявания и за рисковите фактори за коинфекция. Проучване от Ухан, Китай, още през  февруари т. г. описа 93 клинични  случая на възрастни пациенти с COVID-19, при  49,5% от които серологично е потвърдена и инфекция с грипен вирус.

Рискът от смърт при коинфекция е повече от два пъти по-голям, отколкото при наличието само на COVID-19, сочи публикувано в края на септември в medRxiv проучване на Public Health England (PHE). Сред общо 19 256 души, тествани в периода януари – април т. г. едновременно за грип и за SARS-CoV-2, са открити 58 случая на коинфекция. Смъртността при тях е 43,1% (25). 80% (20) от починалите са на възраст над 70 години.  „Множат се доказателствата, че комбинацията от COVID-19 и грип води до неблагоприятен изход“, заяви представител на РНЕ и допълни: „Едното от двете заболявания е предотвратимо с ваксина и в случая това е важното“. Във Великобритания започна мащабна кампания, в рамките на която 30 млн. души ще получат противогрипна ваксина.

Цялото внимание на публиката е насочено към опасността от

Twindemic

(от англ. twin – близнак), т. е. пандемия на квадрат от коронавирусна инфекция и грип. Но в есенно-зимния сезон ни разболяват и редица други респираторни вируси, сред тях и четири сезонни коронавируси, които предизвикват обикновена настинка. Именно те са обект на много научни проучвания, които изследват възможността за кръстосана имунна реактивност, на базата на хипотезата, че ако човек е заразен с един от тях, вероятността да се зарази с новия коронавирус е по-малка.

Междувременно се появяват и резултати от подобни проучвания. В публикувана наскоро статия в Journal of Clinical Investigation учени от Boston University School of Medicine заключават, че инфекцията със сезонен коронавирус не предотвратява заразяването със SARS-CoV-2, но значително намалява тежестта на протичане на COVID-19. Екипът е използвал комплексното изследване Multiplex PCR, при което едновременно се идентифицират 20 от най-честите причинители на респираторни заболявания, сред тях и четирите сезонни коронавируси  OC43, HKU1, NL63 и 229E. Изследвани са Multiplex PCR пробите на над 15 000 души, взети в 5-годишен период преди появата на SARS-CoV-2. Част от тези хора сега, по време на пандемията, имат положителен тест за новия коронавирус. В групата на SARS-CoV-2-позитивните пациенти с предистория на инфекция със сезонен коронавирус само при 4,8% се е наложило приемането в интензивно отделение. В групата без такава предистория този дял е 28,1%. Подобна значима разлика се наблюдава и по отношение на необходимостта от механична вентилация. По-ниски в първата група са и лабораторните стойности на два възпалителни маркера – (24,0 срещу 55,1 ng/l) за CRP, (284,0 срещу  344,5 U/l) за LDL, което също свидетелства за значимо предпазно действие от тежък COVID-19. Механизмът на защита се нуждае от по-нататъшни проучвания, посочват учените от Бостън.

„Много хора биха се радвали да получат симптоми на една обикновена настинка в замяна на възможността да се намали дори само с 10 – 20% вероятността от тежко протичане и смърт при COVID-19. Този междинен вариант на предпазване може да спаси живота на много хора преди идването на ваксините“, смята Кевин Инвелт от Масачузетския технологичен институт и призовава да се даде приоритет на научните проучвания в тази област.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.