Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Регионално сътрудничество с европейски параметри

Регионално сътрудничество с европейски параметри

От 10 до 12 януари т. г. в София бе проведена среща на оперативното ръководство на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ). В рамките на събитието бе подписано споразумение между организацията и Словенската медицинска асоциация, свързано с подготовката на предстоящия ІV Международен медицински конгрес, който ще се проведе през есента на т. г. в Словения. Участие в срещата взеха д-р Андрей Кехайов – президент на ЮЕМФ, проф. Павел Поредош от Словения – вицепрезидент, проф. Йован Тофоски от Македония – генерален секретар, и др. В рамките на посещението гостите посетиха столични лечебни заведения, срещнаха се и разговаряха с водещи български медицински специалисти.

Специално за „Форум Медикус“ проф. П. Поредош разказва за смисъла и целите на ЮЕМФ, за предстоящия конгрес и за впечатленията си от нашата страна.

- Уважаеми проф. Поредош, моля да се представите за нашите читатели.

- Лекар съм, завършил съм медицина в Любляна през 1972 година. Специализирах вътрешни болести, след което се посветих на кардиоваскуларната медицина. През 1982 г. приключих специализацията и започнах работа в Катедрата по сърдечно-съдови болести в Любляна. Сред създателите съм на Катедрата по съдови болести, която е самостоятелна. От 1991 г. съм професор, като дълги години ръководих катедрата, както и Медицинския факултет в Любляна.

От 1996 г. съм президент на Словенската медицинска асоциация, която обединява около 6000 (97 на сто) от словенските лекари. Членството в тази организация не е задължително. В Словения има и Медицинска камара, където всеки, желаещ да практикува медицина в нашата страна, задължително трябва да членува. Асоциацията ни включва 67 секции, занимаваме се с непрекъснатото медицинско образование, организираме различни научни събития и международни конференции. Дейността ни включва също така изработването на насоки за различните дисциплини. Преди няколко години подготвихме програмата за специализациите, която включва 45 направления, адаптирани към европейските стандарти за специализация.

- Вие сте вицепрезидент на ЮЕМФ. Каква е вашата оценка за дейността на организацията?

- Знаех за ЮЕМФ от проф. Тофоски от Македония. Той и д-р Кехайов ме поканиха в София да дискутираме какво можем да правим заедно. Бях много щастлив от предложението, защото Словения е част от централноевропейските страни. С много от държавите в региона имаме общо социалистическо минало, когато бяхме сравнително далеч от случващото се в медицината на Запад. Ето защо всички ние – учени и лекари, сме заинтересовани по-бързо да заличим границите и да се доближим до колегите от развитите европейски страни. Целите ни са да обединим своя потенциал, да се опознаем като хора, да стимулираме развитието на медицината в нашите страни и да постигнем най-доброто ниво в практиката.

Оцених целите на ЮЕМФ като много важни и интересни, бях и сред участниците в конгреса в Белград през миналата година. Научната програма на форума бе изключително богата – представени бяха доклади от различни медицински специалности. Имахме възможност също така да дискутираме по важни въпроси. После разговарях с колегите от Словенската медицинска асоциация и те се съгласиха да се присъединим към ЮЕМФ. Така се роди идеята ние да бъдем домакин на следващия конгрес, който ще се проведе в Порторож – на брега на Адриатическо море. Представители на ръководството на ЮЕМФ вече посетиха страната ни и одобриха мястото. Искам да подчертая, че ние имаме възможностите, способностите и знанието как да организираме подобен форум.

- Може ли да се каже, че сходното минало на нашите страни е сред аргументите да приемете организацията на следващия конгрес?

- Да, точно така. Ще имаме възможност да обменим опит, да съберем заедно лекари, да създадем нови групи от хора, които се занимават с едни и същи медицински проблеми и са склонни да си сътрудничат в науката и практиката. Много важно е да се подчертае, че не става дума за някакви финансови облаги.

- Обикновено подобни форуми са сложни за организиране. На какъв етап от подготовката сте?

- Заедно с ръководството на ЮЕМФ вече сме определили водещите теми и лектори, които ще оформят „гръбнака“ на програмата. Сега обсъждаме детайли по предварителната информация, която ще изпратим до всички 14 страни – членки на ЮЕМФ. Работим върху конкретната програма на форума, който ще се проведе от 11 до 15 септември т.г. Изготвяме предварителни разчети и т.н.

- Тези събития са интердисциплинарни, но все пак има ли водеща тема?

- Да. Избрахме най-важните и популярни теми. Това не е лесно, защото ще участват представители от различни асоциации, а ние трябва да обединим интересите на всички.

Както е известно обаче, най-сериозният проблем за Европа и за нашия регион са сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Много важна тема са трансплантациите, защото е необходимо да провокираме интереса и действията за осигуряване на повече донори в нашите страни. Само така трансплантационните програми могат да бъдат реализирани успешно. Битката с диабета е друга основна тема, защото епидемиологичните данни показват, че заболяемостта нараства застрашително. Лекарите трябва да знаят най-новото в методите за намеса и лечение при това заболяване. Ще има и кръгли маси за дискусия по актуални въпроси.

- В рамките на гостуването Ви у нас проведохте срещи с водещи български специалисти и болнични мениджъри. Какви са впечатленията Ви?

- Бил съм два пъти в България, като първият път бе преди 5-6 години. Трябва да призная, че съм изненадан от познанията и от високото ниво на българската медицина. По време на настоящата визита посетих три болници в София – Военната болница, “Св. Екатерина“ и „Токуда“. Не съм очаквал толкова добра обстановка, толкова високо ниво на оборудването.

Това, което ме впечатли, е, че лечебните заведения работеха на високи обороти и всичко беше изключително чисто. За тези три болници мога да кажа, че наистина са на европейско ниво. Смятам, че в полето на медицината България е постигнала много голям прогрес.

Разговаря Георги ГЕОРГИЕВ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.