Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Шевица на един достоен празник

Шевица на един достоен празник

Тържественото отбелязване на 80-годишнината на най-авторитетното лечебно заведение в Източните Родопи премина през много събития и случки, през дискусии и срещи, през знакови и символични действия, събрали в едно история и настояще, минало и бъдеще. Организаторите бяха подредили програмата като в пъстра шевица, отразяваща духа на стореното през годините, на очакваното занапред.

Една от забележителните характеристики на празничните събития бе присъствието на белокоси лекари и медицински сестри, вградили своите младост и сила в темелите на своята болница. Навсякъде те бяха посрещани с уважение и респект. Така бе още в началото, когато в специално подготвена ниша бе вградена капсула с обръщение към бъдещите поколения. На дърво – символ на победата на живота над смъртта, изписано с трайните ценности за любов, милосърдие, благост, доброта, в присъствието на много гости директорът на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ д-р Т. Черкезов и областната управителка на Кърджали Ив. Таушанова поставиха капсулата с послание – да се отвори след 20 години, да се продължат традициите, да се гради и надгражда направеното досега.

Сред развълнуваните ветерани на здравното дело в града, разбира се, на празника се отличаваха и днешните лекари, професионалисти по здравни грижи, служители на болницата. Символично протегната ръка към бъдещето може да бъде наречено засаждането на аржентински кипарис в двора на лечебното заведение от най-младата лекарка в болницата – д-р Ширин Рамаданова, работеща от 4 месеца в спешното отделение, от  областната управителка и директора. Посланието – д-р Рамаданова и нейните колеги да продължат традициите, да влагат труд и всеотдайност за здравето на хората, докато дървото расте през годините.

Специално подготвената, изящно издадена книга за юбилея бе представена в присъствието на авторския колектив и издателите. В стройна подредба са събрани исторически факти и илюстрации за началото на здравното дело в града, за първата болница, открита през 1932 година, за първите лекари, фелдшери, акушерки, милосърдни сестри. Проследени са факти, личности и събития, белязали „пътя към юбилея“. Особен акцент в книгата е поставен върху личността на д-р Ат. Дафовски, с чието име се свързва процес на бурно развитие и модернизиране на лечебното заведение. „Новият век“ е наречена тази част от книгата, в която подробно се описва случилото се от 2002 г. насам – време, в което д-р Т. Черкезов ръководи болницата, време, изпълнено с трудности и промени, време на обрати и спадове, време на градеж. Създаден е медицинският център „Авицена“, пребазирано е детското отделение, основно са преобразени родилното и неонатологичното отделение, с ново оборудване и в нова обстановка действат секторите за интензивна медицина в кардиологията и неврологията. През 2005 г. болницата получава сертификат за изпълнение на международния стандарт ISO 9001-2000. След 2005 г. започва обогатяване на оборудването с нов клас медицинска апаратура, изградено е ново и модерно АГ отделение,продължава модернизацията на апаратурата.През 2006 г. акредитационната оценка е отлична, създаден е Болничен център за обучение и развитие, а през 2007 г. е открито и спешно приемно отделение, оборудвано съобразно стандартите и изискванията. Болницата получава сертификат за „Лидер по престиж и качество“ от независимата организация „Актуалидат“. През 2008 г. е открит хоспис „Добролюбие“ – изключително ценна придобивка, модерна структура за медицинско и социално обслужване. В края на същата година започва да действа нов информационен център с централна регистратура, изцяло са обновени стопанските обслужващи звена. През 2009 г. е закупен и инсталиран единственият в Родопите ядреномагнитен резонанс. През 2010 г. започва дейност и лаборатория за инвазивна кардиологична диагностика и терапия, започва изграждане на отделение за еднодневна хирургия. През 2011 г. МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ е вписана сред европейските болници, които гарантират качествено медицинско обслужване, а д-р Т. Черкезов получава „Златна книга“ и „Златен печат“.  Предстои реализирането на проекта за създаване на високотехнологичен сектор за ранна точна диагностика на онкологични заболявания.

Книгата „Пътят към юбилея“ е своеобразно продължение на първата история на здравеопазването в региона, написана от д-р Д. Калайджиев, който получи  специален плакет и бе наречен „Лекар от душа и сърце, лекар на сто процента“.

Специален плакет получи и г-жа Катя Паракозова – председател на Съвета на директорите към болницата от  2002 г. Изтъкната бе нейната неоценима помощ и важна роля за реализиране на крупните инвестиционни проекти в лечебното заведение, за постигане на високите цели. „Работата в съвета за мен е кауза“ – благодари развълнувана К. Паракозова.

Пъстротата на празника бе защитена и чрез специалното посещение на министъра на здравеопазването  Д. Атанасова. Тя откри нова стерилизационна на болницата, изградена с финансови средства от МЗ, разгледа лечебното заведение, постави цветя пред паметника на ген. В. Делов за приноса му за освобождаването на Кърджали през 1912 г. На тържественото събрание по повод на юбилея министър Атанасова подчерта, че „80 години означават зрелост и работещите в областната болница в Кърджали доказват това“. Тя изрази респект към всички, които спомагат за утвърждаването на авторитета на лечебното заведение и помагат на хората в беда. Министър Атанасова връчи на ръководството на болницата отличието на МЗ „Сребърен почетен знак – II степен“.

„Нашата болница е забележителна част от историята на Кърджали и ние се гордеем с всичко, което е направено и се прави“ – такава оценка даде в приветствието си кметът на Кърджали Хасан Азис. Той обяви решението за награждаване на д-р Т. Черкезов с почетен знак – „Герб на община Кърджали – позлатен“.

В плетеницата от празнични моменти трябва да се споменат поздравителните адреси от президента на републиката Р. Плевнелиев и от министър-председателя Б. Борисов, от председателя на Комисията по здравеопазване в НС д-р Д. Дариткова, от национални и регионални организации, от ЮЕМФ, от БЧК и др.

Трудно е да се разкаже още за просълзените от спомени очи, за засмените и жизнерадостни млади лекари и медицински сестри, за протегнатите за поздрав ръце, за спонтанните ръкопляскания при прожекцията на филма за историята на болницата.

Осемдесет години бод по бод поколения специалисти, ентусиасти, достойни българи са рисували своите символи върху канавата на историята на здравното дело в Източните Родопи. Днес шевицата е богата и пъстра. Но не и завършена. Ще я довършват и обогатяват следващите. И ще помнят, че болницата е храм не само на медицината, не само на хуманността, но и на живота. Пътят продължава…

1 Отговор to " Шевица на един достоен празник "

  1. Стефан Матеев казва:

    Роден съм в тази болницца през 1940г Тази болница растеше и се модернизираше в годините, независимо и въпреки дейноста на деятели от рода на д-р Дариткова и м-р Атанасова .Не живея отдавна в Кж , но зная колко много мои близки и приятели бяха успешно лекувани в нея. Тя израсна на високо, съвременно ниво и съхрани морала на първите-д-р СтСтоенчев, д-р Дафовски, д.р попМаринов, д-р Трифонов

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.