Вие сте в: Начало // Всички публикации // Октоберфест от здравна гледна точка

Октоберфест от здравна гледна точка

Всякакви суперлативи са валидни за Октоберфест, който от 1990 г. е с официално название „Празник на мюнхенската бира“. Това е най-голямото народно веселие в света със средно 6 млн. посетители, които през 16-те дни на празника изпиват около 7 млн. халби бира. През тази година празникът бе открит на 21 септември и продължи до 6 октомври.
Бирата за Октоберфест, произведена от шест баварски пивоварни,  също е запазена марка, с репутация, базирана на 5 века традиции. От 1516 г. е в сила Баварският закон за чистотата на бирата, който постановява, че за нейното производство могат да бъдат използвани само вода, малц, хмел и мая. Така се гарантира, че тази бира не съдържа химически добавки или малцови заместители с по-ниско качество. Съдържанието на алкохол варира между 6,4% и 5,9%.
Бирата на Октоберфест’2019 е с 3,11% по-скъпа в сравнение с миналата година – еднолитровата халба струва между 10,80 и 11,80 евро.
Близо 600 полицаи и още толкова охранители от частни фирми се грижат за сигурността на гостите, които с хиляди на ден щурмуват подстъпите към прочутата ливада Theresienwiese – Терезиенвизе. Обемистите чанти и раниците са забранени, а през уикендите, когато посетителите са най-много, под забрана попадат и детските колички.
Струпването на хиляди хора от цял свят на едно място е предизвикателство и за здравните власти. По време на Октоберфест отпуските в мюнхенските клиники не са желателни, а на място дежурят 50 лекари и близо 600 души нелекарски персонал – парамедици, доброволци от Червения кръст и други организации, обучени за оказване на първа помощ.
„Шумни тълпи, баварски вкуснотии и много, много бира – здравословно ли е това?“, пита германското издание „Aerztezeitung“ и в полушеговит тон прави анамнеза на Октоберфест.

„Ливадните“ вируси

Минават няколко дни от старта на събитието и се започва: подсмърчащи носове, омекнали крайници – Терезиенвизе не е само място за веселие и наздравици, но и истинска борса за вируси. В препълнените палатки и бирарии лесно се обменят патогени, а в допълнение алкохолът, както твърдят вирусолозите,  отслабва защитните сили. В района на  Мюнхен  зачестяването на есенните респираторни инфекции бива регистрирано сравнително по-рано в сравнение с останалата част на Германия.

Синдромът на „ваканционното“ сърце

Когато гостите на Октоберфест получават сърцебиене, това често се дължи не на горещ флирт по време на наздравиците с халбите бира, а на самите халби. Изследване на учени от университета „Лудвиг Максимилиян“ в Мюнхен, проведено през 2015 г. сред 3000 посетители на Терезиенвизе, показва, че в зависимост от количеството алкохол нараства рискът от ритъмни нарушения, включително до предсърдно мъждене. На участниците в проучването е направена ЕКГ чрез смартфон, както и тест за алкохол. Според резултатите, публикувани в „European Heart Journal“, при почти една трета от анкетираните са налице ритъмни нарушения, а при една четвърт – тахикардия. И проблемите нарастват заедно с количеството алкохол.

Паниката

Намираме се сред тълпата, изгубили сме компанията си и …доста сме пийнали – губим ориентация, не можем да намерим хотела си… Както при всяка масова проява, посетителите могат да изпаднат в паника при внезапна суматоха или силен шум. Появяват се симптомите на паническата атака – сърцебиене, задух, тремор, студена пот. Пострадалият мис-
ли, че животът му е застрашен, но за лекарите симптомите са ясни и в повечето случаи разговорът в спокойна обстановка е достатъчен.

Интоксикации и рани

По време на миналогодишния Октоберфест медицинска помощ са получили 3580 души, като при 760 от случаите става дума за интоксикация, разбирай – прекалено много алкохол. Следват оплакванията от страна на сърдечно-съдовата система и порезните рани. Лекарите често хващат иглата, най-вече при пострадали от счупени стъклени халби. Това особено засяга посетителките и за тях важи предупреждението – не на обувките балеринки, на тънките подметки, на високите токчета, и в никакъв случай не ходете боси!

Калориите

Всякакви баварски вкуснотии, бира, вурстчета, печени бадеми – не може да се каже, че става дума за диетична кухня, макар че на Октоберфест се предлага и диетично меню, и меню за вегани. Въпросът е особено актуален за дамите, облечени в силно вталената баварска носия Dirndl, която, заедно с кожените къси панталонки при мъжете, е типична за празника. Достатъчно е да се има предвид, че една халба бира носи 500 kkal, така че не предизвикват учудване някой и друг килограм в повече.

Източник: „AerzteZeitung“

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.