Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Кожата говори… за общото здраве

Кожата говори… за общото здраве

От гледна точка на медицината специалистите спокойно могат да кажат, че пациентът се „посреща” по кожата. Изпращането обаче зависи от сигналите, които тя излъчва, от правилното им разчитане и от компетентното навлизане в скритите дебри на организма.

Ако добре познаваме кожата, можем да разчетем нейните знаци. Някои от тях означават „спокойно, ще се оправя сам”, други обаче са сигнал за тревога, сигнал, че нещо дълбоко в организма не е наред и е нужна професионална намеса.

За интелигентното поведение на кожата, за езика, на който тя „изписва” важна за здравето информация, за ролята й на вестоносец, макар и на недобри новини, разказва доц. Жана Казанджиева – квалифициран тълковател на кодирани дермални послания и тяхната връзка с тайните на нашия организъм.

- Кожата може да бъде индикатор не само за дерматологични, но и за наличието на редица системни заболявания. Тя реагира на проблеми в организма по различен начин. Първото, което лекарят забелязва, е промяната в цвета на кожата. За съжаление тази промяна не е еднозначна. Пигментации като потъмняване, пожълтяване или почервеняване могат да крият много причини, част от които се дължат на кожни заболявания, а други – на вътрешни. Не е рядкост едно потъмняване на кожата да доведе пациента при дерматолог и той да се усъмни за Адисонова болест. При редица ензимни нарушения също се наблюдава промяна в цвета на кожата. Т.нар. аргерия се получава при натрупването в организма на сребро, което се използва в редица хранителни добавки. При прекаляване с приема кожата реагира с особен бледосив цвят. Но тъй като цветът се променя постепенно, не е лесно веднага да се насочим към аргерия. Отлагането на други тежки метали в организма, например олово, се идентифицира по характерната синкавочерна ивица на венците. Почервеняването на кожата на лицето в някои от случаите се дължи на добре известната розацея. Като усложнение на диабета обаче може да се появи рубеоза, която представлява трайно или пристъпно появяващо се зачервяване на бузите, чиято активност зависи от състоянието на нивата на кръвната захар. Когато те са регулирани, цветът на лицето обикновено се нормализира. Като вторична проява синкаво червени оцветявания най-често се наблюдават при сърдечно-болните, особено в случаите с клапни пороци.

Правят се опити да се изчислят причините, които могат да доведат до промяна в цвета на кожата. Източниците са много, но средностатистически обобщението е, че зад бледата кожа освен за анемия може да се мисли за още поне 50-60 причини. А зад пожълтяването освен за хепатит – за над 100 причини.

Има заболявания, при които кожата променя структурата и релефа си, а лицето – чертите си. Такъв пример е акромегалията, но се случва и при различни други синдроми. Например заболяването морбус мателонг се характеризира с мастни натрупвания по лицето и раменете. И тъй като болните не откриват особен проблем, не търсят помощ и остават недиагностицирани.

Промени се откриват и при кожните придатъци, каквото е окосмяването. Прекаленото окосмяване най-често се свързва с хормонални нарушения. Чест видим представител на тези ендокринни проблеми е хирзутизмът. При хипертрихозите има различия – понякога те са част от синдроми, друг път са в резултат от хормонално нарушение. Например при поликистоза на яйчниците могат да се проявят и акне, и хипертрихоза, и много други белези, които насочват дерматолозите преди акушер-гинеколозите в тази посока.

Кожата наистина ни говори и по нейния вид, ако имаме достатъчно познания, бихме могли да разберем много неща за здравословното състояние на пациента. Но кожата е само указател, който насочва към задълбочени изследвания, за да се докажат или отхвърлят предположенията на дерматолога. Например едни калцификати, които опипваме в кожата, евентуално могат да ни насочат към различни бъбречни заболявания. Или началните прояви на хелиотропен еритем, който е сред критериите за дерматомиозит. Кожни прояви се откриват в клиничните критерии на много системни заболявания като лупус, дерматомиозит, склеродермия, при която драстично се променя мимиката, сковават се пръстите и други…

Доц. Казанджиева казва, че по темата може да се говори дълго. И затова обобщава, че е важно на кожата да се гледа като на сигнална лампа, която може да освети пътя към своевременното диагностициране на някое сериозно заболяване.

А може би е огледалото, което първо ни предупреждава, че вече не сме най-красивите на света…

Снежана Бориславова

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.