Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Европейска имунизационна седмица – Предпази, защити, ваксинирай

Европейска имунизационна седмица – Предпази, защити, ваксинирай

Европейската имунизационна седмица (21 – 27 април т.г.) е инициатива на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и се отбелязва  от всички страни – членки на ЕС. Кампанията стартира за пръв път през 2006 г., а от 2008 г. се откроява и в нашата страна. В рамките на една седмица през април държавите от европейския регион се обединяват под лозунга „Предпази, защити, ваксинирай”. Страните членки изпълняват различни дейности, чрез които да информират и ангажират основните прицелни групи. Водещата цел на кампанията е насочена към предизивикателствата, които срещаме по отношение на имунизацията като цяло. Идеята е да се повиши имунизационният обхват на населението чрез издигане на високо ниво на общественото съзнание за нуждите и правото на всеки гражданин да бъде защитен от ваксинопредотвратими заболявания, както и да се укрепва всяка национална имунизационна система със специално внимание към уязвимите групи.

През последните 10 месеца в страната ни не е регистриран нито един случай на морбили. С тази добра новина главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев откри V национална среща „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“, организирана от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет, съвместно с Комисията по здравеопазване в НС и Министерството на здравеопазването по повод на Европейската имунизационна седмица. Водеща цел на форума бе да се затвърди доброто сътрудничество между основните участници в кампаниите за превенция на ваксинопредотвратимите заболявания сред уязвимите групи. По време на срещата бяха коментирани ролята на здравните медиатори в национален и европейски план, методите за подобряване на взаимодействието между здравната система и малцинствените общности, както и националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

Специален гост на форума бе д-р Марк Шпренгер – директор на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията, който приветства усилията на българската държава и на неправителствения сектор за масова ваксинация на 12-годишните момичета с ваксина срещу човешки папиломен вирус. В своето изказване той напомни, че основна цел на СЗО до края на 2015 г. е елиминирането на морбили и рубеола във всички европейски държави. По този повод той подчерта, че българският модел на партньорство между държавата и неправителствения сектор дава отлични резултати в областта на имунопрофилактиката на населението и специално на рисковите и уязвими групи. Според него системата с включване на здравни медиатори в малцинствените общности е важен опит от полза за много страни.

В своето приветствие министърът на здравеопазването Десислава Атанасова подчерта, че именно съвместните действия между общопрактикуващи лекари, представители на регионалните здравни инспекции, здравни медиатори и социални работници са сред най-успешните подходи за повишаване на имунизационното покритие сред малцинствените групи и за овладяване на евентуалните епидемични взривове.

Председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова съшо изтъкна, че работата на здравните медиатори е изключително високо оценявана както в България, така и на европейско ниво. Тя допълни, че има политическа воля за провеждане на ефективна политика по отношение на профилактиката на заболяванията и красноречив пример за това са включените през 2010 г. две нови ваксини в задължителния имунизационен календар и одобреното финансиране за реимбурсация на ваксината срещу рак на маточната шийка.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.