Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Нова надежда

Нова надежда

На 25 януари т.г. за пети пореден път Народното събрание бе домакин на кръгла маса, посветена на профилактиката и лечението на рака на маточната шийка (РМШ). Инициативата е на Комисията по здравеопазване и преминава под патронажа на председателя на парламента г-жа Цецка Цачева. През тази година съорганизатор на събитието бе и Столичната община. В дискусията участваха депутати, представители на МЗ, на НЗОК, на БЛС, на неправителствени организации, ръководители на лечебни заведения, експерти в областта на онкологичните заболявания.

В кратко приветствено слово Ц. Цачева подчерта значимостта на обсъждания проблем и припомни, че през 2012 г. за пръв път ще бъдат отпуснати 2 млн. лв. за ваксина, с която да бъдат обхванати момичетата до 12-годишна възраст.

Гост-лектор на събитието бе д-р Ана Жорже от Португалия – директор на Европейската асоциация за превенция на рака на маточната шийка (EССА). Тя припомни, че РМШ е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените в света и посочи имунизациите като основно средство за предотвратяване на инфекцията. Експертът запозна присъстващите със стратегиите и политиките, които някои европейски страни прилагат за увеличаване на имунизационния обхват. Така например в Шотландия са осигурили 90% покритие сред младите момичета чрез базирана в училищата програма. Същата стратегия прилагат и в Англия, където имунизационният обхват е 88%. В Португалия и Холандия пък провеждат образователни кампании, а в борбата срещу болестта активно участие взимат центровете за доболнична помощ. В заключение д-р Жорже подчерта, че въпреки високата ефикасност на ваксините, те са само част от цялостен и по-мащабен подход в борбата с коварното заболяване.

- България е на първо място по разпространение на РМШ, алармира директорът на СБАЛО доц. Здравка Валерианова. От представените данни стана ясно, че през последните 30 години заболяемостта у нас е нараснала почти двойно. Макар и по-плавно, смъртните случаи също се увеличават. Експертите обясняват този тревожен факт с преустановяване на скрининга за РМШ, провеждан в страната до 1985 година.

Според статистиката годишно у нас се разболяват над 1100 жени, а 340 умират. Болестта поразява най-често жени между 50- и 59-годишна възраст. Петгодишната преживяемост у нас е 44%, докато средно за Европа тя е 62,6%. Епидемиологичните проучвания показват, че болестта е най-широко разпространена в областите Перник, Враца и Варна, бе посочено още в доклада.

- Едновременното приложение на дейностите по първична и вторична профилактика дава най-голям ефект на популационно ниво за предотвратяване на заболяването, подчерта в заключение доц. Валерианова.

Думите й бяха подкрепени и от доц. Милко Сираков от УБ „Майчин дом“, според когото честотата на РМШ може да бъде редуцирана с над 94%, ако бъде прилаган комбиниран подход от първична профилактика – ваксинация, и вторична профилактика – редовни АГ прегледи, „онкопрофилактична цитонамазка“, колпоскопия.

От доклада на доц. Сираков стана ясно, че първият пик на заболяването започва между 15 и 19 години, а вторият – между 30- и 39- годишна възраст.

- За съжаление у нас жените не са достатъчно запознати с болестта, констатира експертът. Той подчерта, че профилактичните ваксини срещу рака на маточната шийка са разрешени в над 80 страни по света и показват данни за широка ефикасност. Експертите препоръчват имунизацията да се извършва при момичета във възрастовата група 12 – 18 години, преди започване на полов живот, с възможност за приложение и при жени до 25 години.

Върху комплексния подход срещу рака на маточната шийка акцентира д-р Любомир Киров – национален консултант по обща медицина.

- Личните лекари заемат централна позиция в този процес, но е важно активното участие на цялото общество, обясни той. Не на последно място д-р Киров подчерта нуждата от адекватно финансиране, като предложи увеличаване на бюджета за първична доболнична медицинска помощ с 20%.

За ролята на педиатъра при профилактиката на рака на маточната шийка говори д-р Клара Балджиева – председател на Националното сдружение на педиатрите – специалисти от извънболничната помощ. Тя открои някои основни проблеми, свързани с прилагането на препоръчителните ваксини у нас: необходимостта те да бъдат заплащани от населението; недостатъчната информираност на обществото за значението на имунизациите; липсата на програми за мащабна образователна дейност. От сдружението на педиатрите предлагат за 12-годишните момичета ваксината за рак на маточната шийка да бъде напълно безплатна, а за момичетата над тази възраст реимбурсирането да бъде непълно, но чувствително. Очаква се по този начин родителите да бъдат стимулирани да имунизират своевременно децата си.

НЗОК ще предложи в профилактичния пакет да бъде върнато цитологичното изследване за РМШ, което да обхваща жените между 25- и 60-годишна възраст, стана ясно по време на форума.

- За целта ще бъдат необходими някои промени в Наредба № 39 на МЗ, както и около 8-10 млн. лв. годишно, които ще бъдат отделени от административните разходи на НЗОК, коментира управителят д-р Нели Нешева. Тя допълни, че от осигурителната институция имат готовност да въведат изследването от средата на тази година.

Според д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор, вариантът ваксината да се заплаща от НЗОК е по-добър, но на първо място трябва да бъде създадена национална програма за профилактика на РМШ. Той увери, че МЗ ще направи всичко възможно програмата да бъде факт до края на март тази година, но подчерта и необходимостта от широка, професионално направена и проведена информационна кампания.

- Независимо дали ваксината ще бъде 100% реимбурсирана, ако родителите не са убедени, че това е полезно, те няма да имунизират детето си, коментира експертът. Като лош пример бе посочена Румъния, където обхватът сред целевите групи момичета е бил едва 11%.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова застъпи тезата, че местната власт трябва да бъде активен фактор при провеждането на профилактични програми сред децата и същевременно да работи с родителите в областта на здравното възпитание и превенцията. Тя благодари на всички директори на общински училища в София, в които здравното образование е поставено на важно място.

- В момента 14 софийски училища развиват дейност в тази посока, като една от главните цели ще бъде търсенето на допирни точки между деца, родители, учители, училищни настоятелства и медицински специалисти, завърши г-жа Фандъкова.

По време на дискусията участниците във форума приветстваха решението да бъдат отпуснати 2 млн. лева за ваксинация на момичетата до 12-годишна възраст, както и направеното от НЗОК предложение за връщане на цитологичното изследване за РМШ в профилактичния пакет. Представителите на пациентските организации изказаха специални благодарности към Комисията по здравеопазване в парламента. Всички бяха единодушни, че национална програма за борба с коварното заболяване е абсолютно необходима и това трябва да се случи в най-скоро време.

Проблемът с разпространението на РМШ в България не е нов. Тревожните данни също са добре известни сред експертите и представителите на отговорните институции. За пръв път обаче сме свидетели на реални действия и предложения в посока превенция и профилактика на заболяването. Всичко това дава надежда, че в битката с РМШ може да бъде постигнат успех

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.