Вие сте в: Начало // Всички публикации, Научно-приложни статии // Пролетната депресия

Пролетната депресия

Коментира проф. Вихра Миланова – началник на Клиника по психиатрия към Александровска болница и национален консултант по психиатрия

България е разположена в географски пояс, в който има 4 годишни времена. Известно е, че преходните сезони – пролет и есен, влияят на някои психични заболявания. През пролетта и есента заболяемостта от депресия нараства. Основната причина е свързана с промяната на продължителността на деня – съответно удължаването му през пролетта. Друг сезонен фактор е намаленото слънчево греене, който има значение за депресията през есента. В последно време настъпиха промени в климата, но независимо от това през март и април депресията е по-често срещана. Друго състояние, характерно за пролетта, е пролетната умора. Много често се оказва, че пролетната умора всъщност представлява лека депресия, която при някои хора се повтаря всяка година.

Уязвими групи

Депресията засяга два пъти по-често жените. В групата на уязвимите попадат и самотници, лица без семейство и близки, хора от по-ниските социални слоеве, безработни. Установено е, че представителите на някои професионални групи също боледуват по-често – например учители, лекари. Не е направено изследване, което да ни даде точни статистически данни колко души страдат от пролетна депресия, но много често се оказва, че при тях е налице повторяемост на това състояние през годините. Известно е, че между 9 и 15% от хората боледуват от депресия някога през живота си.

През пролетта много хора си взимат отпуски, приемат витамини, търсят други начини да се подкрепят. Това са едни от белезите за пролетна депресия. Някои от заболелите се обръщат сами към лекар, други се насочват от близките си, а голяма част изобщо не търсят медицинска помощ и не стигат до психиатър. Малко са болните с депресия, които се обръщат към психиатър, насочени от общопрактикуващ лекар. Повечето решават да посетят психиатричен кабинет, след като споделят проблемите си с друг пациент със сходни симптоми, който вече е посещавал специалист. Други пък са получавали помощ от психиатър преди, те знаят кога отново да се обърнат към специалист. Сравнително малко са болните, които посещават кабинета на специалиста за пръв път.

Симптоми

Типичните симптоми за пролетна депресия са чувство на отпадналост, умора, безсилие, песимистично настроение, нарушен сън и апетит, ранно сутрешно събуждане. Някои от симптомите, характерни и за друга патология, често са свързани с депресията – оплаквания от стомашно-чревния тракт, дихателни нарушения (недостиг на въздух, лесна уморяемост), сърцебиене, тежест в гърдите, изтръпване на крайниците.

Диагностика и лечение

Основният диагностичен метод на психиатрите е разговорът с пациента, по време на който се провежда подробно интервю. Освен това търсим  допълнителна информация от близки хора, които могат да дадат още данни за състоянието. Естествено еднократната среща не е достатъчна – необходимо е по-продължително наблюдение на пациента. В зависимост от тежестта на депресията някои пациенти се лекуват амбулаторно – медикаментозно, с психотерапия или комплексно, а други се приемат в болница. Лечението в болнично заведение може да бъде стационарно или в условията на дневен стационар. При дневния стационар пациентите посещават болницата през деня, получават необходимата помощ и вечер се прибират вкъщи. Най-тежките случаи се хоспитализират и получават денонощно комплексна медицинска грижа.

В медикаментозната терапия на депресията се прилагат лекарства от групата на антидепресантите. Фармацевтичният пазар предлага много голям избор на медикаменти. Съвременните антидепресанти са с добър терапевтичен ефект и нямат странични действия. Те не предизвикват зависимост, а взети в големи количества, не водят до токсични явления. Лечението продължава около 4-5 седмици, а понякога и няколко месеца в зависимост от тежестта на депресивното разстройство.

При адекватно лечение болният запазва социалната си активност и качеството на живот. Тези, които не провеждат терапия, са неработоспособни. Често някои от тях губят работата си, приятелите си, а болестта се отразява сериозно на техния начин на живот. При някои болни, които не потърсят лекарска помощ, депресията може да се задълбочи, да утежни състоянието им, да хронифицира. И съответно това може да доведе до по-сериозни последици. Не е тайна, че хората с депресия често мислят за самоубийство, някои от тях правят опити, а малка част ги реализират. Ето защо при депресивни състояния е необходимо навременно лечение с адекватна продължителност и доза.

Като профилактична мярка се препоръчва хората, които всяка година страдат от пролетна депресия и вече добре познават това състояние, да се натоварват по-малко в тези периоди. Още при първите симптоми е добре да потърсят психиатър, който да им назначи медикаментозно лечение при необходимост. Така проблемът ще бъде овладян по-лесно и по-рано.

Надявам се общопрактикуващите лекари да станат по-чувствителни към психиатричните заболявания, да разпознават пациентите с психиатрична патология и след това да ги насочат към специалист. Все още често болните с психични разстройства са насочвани от семейните лекари към други специалисти – кардиолог, невролог, ендокринолог и т.н. Това се дължи преди всичко на някои общи симптоми, които вече споменах. Специалистите в други области на медицината често търсят причината за даден симптом единствено и само в патологията на конкретната специалност, а понякога се оказва, че пациентът има психиатричен проблем.

Специфично за пациентите с психиатрични заболявания е, че малко от тях биха споделили и признали проблема си. Заболяванията в нашата област са съпътствани от стигмата. Ходенето при психиатър сякаш поставя белег на пациента и съответно никой не иска да бъде свързван с психиатрично заболяване. Надявам се, че макар и бавно и в нашето общество е започнал процес на промяна в този начин на мислене. Един от факторите, който ще спомогне за промяната, е реновирането на психиатричните клиники. Например след обновяването на нашата структура отношението към нея вече е по-различно. Клиниката предлага уютни условия, опитали сме се да създадем обстановка близка до домашната. А всичко това влияе на болните – те са по-спокойни, чувстват се по-добре. Дори през пролетта.

4 Отговори to " Пролетната депресия "

 1. Скоро ми предстои да посетя психиатър, след дългогодишно канене да го направя, срам и неудобство и какво ли не. Проблема е от години, но е на периоди
  тук се оправяш ту пак се появява. Именно страх като отидеш на публични места където има много хора или понякога далеч от града където живееш, че ще ти стане нещо, обхваща те паника и е ужас бързаш да се прибереш. Срам те е да споделиш. Като ходех на работа беше долугоре добре, но сега съм безработна от 4-5 години и пак започвам да се паникьосвам. Губя самочуствие особено като остана у дома сама все си мисля, че ще ми стане нещо и е адски гадно. На 54 години съм. Дъщеря ми се омъжи за мъж който е комарджия и с него имаме много много проблеми и това обще повече ме напряга. Незнам но ще видим като го посетя лекаря какво ще ми изпише.
  Вие какво бихте ме посъветвали? Мога и Вас да посетя. Знаете ли какво е това майка ми живее в В.Търново и мен ме е страх да отида да я видя сама там, как и с кого да го споделя това.Това най-много ме боли и незнам какво да правя?

 2. Петър Йотов казва:

  Искам да изкажа моите най-големи благодарности на психолог Христова.Спаси ме от смъртта ,която желаех всеки ден .Извади ме от депресията,за която всеки „специалист“казваше ,че повече от това не може да се направи.Тъпчеха ме с лекарства ,които ме смазваха .!!!Благодаря доцент Христова !!!!!

 3. Петър Йотов казва:

  Ако мога да помогна и на други хора ,то е само телефон /дано да не е сменен/:0884549733 доцент Христова

 4. Radka Ilieva казва:

  Лечебните гъби рейши се отразяват много добре на психиката на човека. Те съдържат органичен германий и внасят в кръвта повече кислород, прочистват кръвоносните капиляри към мозъка от малките тромбчета и подобряват оросяването на мозъка. Мозъкът е основен консуматор на кислород и се подобрява протичането на всички процеси в него. Фирмата е поставила по малко екстракт от рейши в кафето, чая и горещия шоколад. Пиейки си любимата топла напитка, всеки може да се погрижи и за здравето си. Подобрява се настроението, успокоява се нервната система, човек спи по-добре, по-концентриран е и е по-работоспособен. Особено подходящи са за хора на смени и подложени на стрес .
  От 1 пкаетче стават 2 чаши кафе и така на цената на едно нормално кафе, бихме могли да си спестим много проблеми.
  http://www.kafe-ganoderma.eu/products

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.