Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Иновативен метод за лечение на фиброаденом

Иновативен метод за лечение на фиброаденом

Нов ултразвуков метод за нехирургично лечение на фиброаденом на гърдата бе представен през януари т.г. на специална пресконференция в БТА. Технологията е разработена от френската компания Theraclion и вече се прилага експериментално в Университетската болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“ в София.

По своята същност методът представлява използване на високо интензивен фокусиран ултразвук за третиране на доброкачествения тумор на гърдата, обясни доц. Русанка Ковачева от лечебното заведение. Ултразвукът достига до фиброаденома и причинява термоаблация. Температурата се повишава до 85°, а тъканта се трансформира в неактивна фиброзна тъкан. За пръв път методът е бил приложен при две пациентки на доц. Ковачева през май м.г. Шест месеца след проведената терапия е установено, че при едната пациентка аденомът е намалил размера си с 64,5%, а при другата – с 64,2%. В края на миналата година са били третирани още 2 пациентки. Доц. Ковачева уточни, че положителните резултати от лечението настъпват след третия месец от провеждането на лечението. Процедурата продължава около 30 минути, а при по-малко образувание може да отнеме и 15 минути.

Естествено методът има и своите ограничения – около 1/5 от жените с фиброаденом на гърдата са показани за модерната терапия. Подборът на пациентите се извършва от мултидисциплинарен екип, в който участват ендокринолози, мамолози и гръдни хирурзи. Ултразвуковото лечение се прилага при аденом с размери от 1 до 3 см, докато при аденом с големина над 3 см се препоръчва хирургично лечение. Изборът на терапия зависи и от дълбочината и местоположението на аденома. Така например има два участъка, които са недостъпни за третиране с новия апарат.

Самият апарат е компактен, заема площ от 1 кв. м и се управлява лесно чрез touch screen. Роботизирана третираща глава позволява висока прецизност при работа. Сред предимствата на метода са бързото възстановяване, липсата на болка и белези, запазване на целостта на кожата.

Доц. Р. Ковачева съобщи, че по програма на френската компания производител чрез апарата у нас ще могат да бъдат лекувани безплатно още 10 пациентки. Целта на производителя е да се разшири обхватът на приложение на новата технология и в други специалности. Методът вече рутинно е навлязъл в лечението на рак на простатата, на образувания на паращитовидните жлези и на възли на щитовидната жлеза. Предстои неинвазивното лечение на фиброаденома на гърдата да започне да се прилага и в 2 водещи лечебни заведения във Франция – в Париж и в Лил.

Специалистите напомнят, че фиброаденомът е най-разпространеният доброкачествен тумор на гърдата. Заболяването се наблюдава във всички възрасти, но засяга предимно жените между 20- и 30-годишна възраст. 10% от жените развиват фиброаденом през живота си.

4 Отговори to " Иновативен метод за лечение на фиброаденом "

 1. pirga казва:

  Здравейте!
  Преди половин година ми откриха фиброаденом на едната гърда при профилактичен преглед.
  Уча във Франция и там ми направиха и премахването точно с такъв ултразвук .Нямам белег и цялата формация изчезна, само трябва да ходя на контролни прегледи.Ето тук има повече информация:
  http://www.medgadget.com/2012/12/theraclion-echopulse-ultrasound-therapy-for-breast-fibroadenomas-cleared-in-eu.html

 2. Maria Rumenova казва:

  Здравей …
  Чувала съм за тази нова алтернатива за лечение на фиброаденома на гърдата. Сестра ми се лекуваше с Ехотерапия в болница Света София в град София. Тя остана доста доволна, защото се възстанови бързо, а фиброаденомата намаля съвсем скоро. Цялата процедура преминава амбулаторно в рамките на 1 час и половина, като предимствата са, че няма белези и не е необходимо да се хоспитализира човек и да се използва каквато и да е упойка. Намерих им страницата на facebook, където може да получиш повече информация за този метод http://www.facebook.com/pages/Theraclion/303792825050 или да се свържете със самата болница

 3. Martin Pedinski казва:

  Здравейте,
  Моята приятелка също имаше подобен проблем и се подложи на този метод и остана много доволна, а също така се възстанови бързо и не й се налагше да отсъства от работа. Може да прочетете повече за метода на следния линк: http://www.monitor.bg/article?id=321787

 4. красицата казва:

  Аз също съм оперирана три пъти от фиброаденом и сега ми откриха още няколко. Чета за мнения относно алтернативно лечение и ми е много болно, че няма истински коментари на потърпевши от това заболяване относно ултразвуковата терапия, а само такива на хора, рекламиращи уреда, използван в Първа АГ. Намирам един и същи коментар, публикуван от различни по пол хора, с различни имена. Нооооо коментарът е едно към едно навсякъде… Само се сменява мъжкия или женски род на автора и неговото име. Много жалък опит за реклама, който само цели лична и професионална изгода. Дори мисля, че темата се създава от точно тези хора, уж пише болен човек. Хайде със здраве!
  А ето това е коментаът:
  „Здравей …
  Чувала съм за тази нова алтернатива за лечение на фиброаденома на гърдата. Сестра ми се лекуваше с Ехотерапия в болница Света София в град София. Тя остана доста доволна, защото се възстанови бързо, а фиброаденомата намаля съвсем скоро. Цялата процедура преминава амбулаторно в рамките на 1 час и половина, като предимствата са, че няма белези и не е необходимо да се хоспитализира човек и да се използва каквато и да е упойка. Намерих им страницата на facebook, където може да получиш повече информация за този метод http://www.facebook.com/pages/Theraclion/303792825050 или да се свържете със самата болница“

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.