Вие сте в: Начало // Всички публикации // Замяната на аналогови инсулини е възможна при улеснени условия

Замяната на аналогови инсулини е възможна при улеснени условия

Поради въпроси, постъпили в редакцията, отново съобщаваме, че Министерството на здравеопазването предприе действия за улеснена замяна на аналогови инсулини още през юли т.г.
Известно е, че провеждането на инсулиново лечение на захарен диабет при лица над 18 години и заплащането му от НЗОК се осъществява след експертиза от комисия, съгласно утвърдените изисквания на Националната здравноосигурителна каса, в които са регламентирани определени медицински критерии – лабораторни и клинични. Тези критерии бяха задължителни при замяна на един аналогов инсулин с друг, или на една аналогова схема с друга.
МЗ изготви предложение тази замяна да може да се извършва от лекуващия ендокринолог, без да е необходимо изпълнение на заложените в изискванията критерии. НЗОК изготви изменение на изискванията при издаване на протоколи за провеждане на инсулиново лечение на захарен диабет тип 1 и тип 2 при лица над 18 години.
Още на 29 юни т.г. Надзорният съвет на НЗОК гласува за отпадане на критериите при лечение с аналогови инсулини и преминаване към друг аналогов инсулин с оглед безпроблемно осигуряване лечението на хората със захарен диабет. Повод за това бяха недостигът на инсулин и информацията за производствени проблеми. Предлаганите промени са медицински целесъобразни и осигуряват безалтернативното инсулиново лечение за пациентите със захарен диабет. Защото е доказано, че всяка смяна на един вид инсулин с друг може да наложи корекция на дневните дози и период на адаптация с наличния инсулин, но липсата на заместително инсулиново лечение императивно застрашава живота на пациентите. С предлаганите промени се осигурява улеснен административен ред за ползване на наличните инсулинови аналози.
Медицинските критерии при започване на лечение с аналогови инсулини, след поне шестмесечно лечение с човешки инсулинови продукти, остават непроменени.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.