Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Територия за здраве и надежда

Територия за здраве и надежда

Д-р Мария Стойчева – зам.-директор по лечебната дейност на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, пред „Форум Медикус“

- Нашата болница е основана през 1946 г. и тогава е било създадено рехабилитационно здравно заведение, което се развива доста добре през годините. Именно в този период са формирани и основите на специалността физикална и рехабилитационна медицина. При нас са развити всички направления: физиотерапия, кинезитерапия, топлолечение, рефлексотерапия, курортология. Използваме методики и апаратура, които все още са актуални в подобен род лечебници. След като беше променен Законът за лечебните заведения, болницата е преименувана на НСБФТР, принципал е МЗ. Преди години бе направен основен ремонт и сега нашите отделения и цялата сграда са напълно реновирани. Това ни дава основание да се борим за запазване на нашите приоритети и да съществуваме въпреки конкуренцията на много други лечебни заведения със сходна дейност.

Основно в болницата постъпват пациенти след активно лечение – ние не работим по спешност, а долекуваме при определени състояния, които са показани за дейността ни. Работим по договори с НЗОК за 6 клинични пътеки, в момента осъществяваме договор и с НОИ по тяхната програма за профилактика и рехабилитация. Основната цел е да помогнем на хората, като бъдем в крак с модерните тенденции по света, като внедряваме нови методики и нова апаратура.

Разполагаме с 96 легла в две основни клинични отделения: физикална терапия и рехабилитация на вътрешни болести, физикална терапия и рехабилитация на нервни болести, както и със звено за физикална и рехабилитационна медицина, където се изпълняват назначените процедури. В последните години д-р Татяна Ангелова – изпълнителен директор на болницата, и нашият екип се борим и работим за едно добро ниво – миналата година защитихме акредитация с оценка отличен за срок от 5 години както за цялата лечебна дейност, така и за всяка структура поотделно. Болницата има трето ниво на компетентност, което в нашата система е най-високо. Отделно получихме сертификат за качество и се стремим да поддържаме постоянно добро ниво на компетентност и качество на медицинските услуги. В края на всяка година се стремим да отделяме средства за нова апаратура и обновление.

Отделно към болницата е разкрит Медицински център за извънболнична помощ, в който основно са застъпени физикалната и рехабилитационна медицина. Хора от цяла София идват да ползват услугите на центъра. През лятото към болницата работи и плаж с лечебната минерална вода на Овча купел, тотално показана за заболявания на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система. Водата не е твърде топла, което е условие за ползване и от хора с разширени вени. Тази вода е от малкото минерализирани в района на София, които се използват с лечебна цел. Пак към болницата работи специализирана лаборатория за анализ на минерални води – тя е уникална, тъй като това звено е малък остатък от бившия Научен институт по курортология и физиотерапия. При нас се изследват химията и микробиологията на минералните води. Получава се един много добър резултат – нашата лаборатория премина акредитация от ISO с международен одит и издаденият сертификат е с международно качество.

Екипът на болницата е около 90 души, работят лекари с различни специалности – физикална и рехабилитационна медицина, невролог, интернисти, заедно с тях работят рехабилитатори, кинезитерапевти. Особеното при нас е, че всъщност персоналът е лекарството. Много хора и ръце се грижат за пациентите. Разходите за лекарства са малки, но е огромен трудът на специалистите в грижата за болните.

В духа на полезната информация ще кажа, че освен по клиничните пътеки, договорени с НЗОК, извършваме и платени процедури по утвърден ценоразпис. Пациентите могат да използват и тази услуга, разбира се, след лекарски преглед. Част от хората не са здравноосигурени и ползват услугите ни срещу заплащане. А реално погледнато, не са и чак толкова високи цените при нас, като имаме предвид, че са включени и процедурите, и храната, и леглото. Съвсем приемливи са цените.

Тези шест пътеки, за които споменахме няколко пъти, са основно предназначени за лечение на опорно-двигателния апарат, на периферната и централната нервна система, на някои по-редки заболявания като детска церебрална парализа при хора след 18-годишна възраст. Помагаме и при широко разпространени болести като шипове, дископатия, всякакви…

Разбира се, парите за здравеопазване никога не се коментират, защото винаги са недостатъчни. При липсата на нов НРД ние продължаваме да работим при тези условия, но лошото е, че непрекъснато сме принудени да бягаме, да бързаме, за да наваксаме и да си осигурим парите. Пътеките са същите, условията са същите, за съжаление. Искахме някои промени, но като няма споразумение, оставаме с условията на стария рамков договор и на досегашните клинични пътеки.

Анализите за изминалата година показват доста добри резултати. Висок е процентът на натовареност на базата и е извършена огромна работа. Лошото е, че при нас има известна сезонност в работата и това ни създава проблеми, понеже се съобразяваме и с лимитите на касата. Ето например сега през зимата постъпват по-малко хора, докато през лятото и през есента на моменти няма и едно празно легло. През изминалата година някъде около 4000 души са потърсили помощ при нас. И хубавото е, че са я получили. При това качествено и професионално. Това с езика на цифрите означава над 80% използваемост на капацитета на болницата. Освен това трябва да подчертая, че условията са много добри. Стаите са ремонтирани, храната е добра. Много хора остават доволни. Но и недоволни има.

Друг проблем е, че клиничните пътеки продължават 7 дни, а това в повечето случаи е недостатъчно. Който е по-паметлив, знае, че навремето това лечение се провеждаше в продължение на 3 седмици, после стана 14 дни, накрая 10, а сега 7. Единствено лечението на детска церебрална парализа над 18 години може да бъде проведено три пъти в годината. При децата, мисля, че е още по-често. Всичко останало е еднократно. Миналата година ни разрешиха двукратно да бъде лечението след прекаран инсулт. Но по изключение. Седем дни е недостатъчно, но е по-добре, отколкото само веднъж.

Особено важна е преценката на момента за провеждане на процедурите, най-вече след операция, след фрактура. Пациентите идват при нас, насочени главно от невролози, по-малко от ревматолози и ортопеди. Много лични лекари и някои болници работят целенасочено и ни дават добра препоръка. Нерядко водим и битка за лечението на редки болести, като Бехтерев например. От болестта са засегнати предимно млади хора, но въпреки усилията тяхното лечение остана на стария режим и могат да ползват медицинските услуги при нас веднъж годишно.

Тези 7 дни от медицинска гледна точка са едно нищо. Тъкмо започне повлияването, подобрението – около 5-ия ден, когато може да настъпи и обостряне, и процедурите приключват. Класиката е ясна – 21, дори 28 дни са оптималните според добрата медицинска практика. Но друга е действителността.

Друг проблем, който за радост при нас не е усетен още, са кадрите, младите лекари. Оказва се, че нашата специалност не е много атрактивна, тъй като не сме кардиохирурзи или кардиолози. При нас и цените на клиничните пътеки, и заплащането на кадрите е значително по-ниско. Но се борим. През изминалата година при последната акредитация се акредитирахме и за учебна дейност, сега сме отпуснали едно място за колега, който иска да специализира физикална и рехабилитационна медицина. Идват млади хора при нас и това ни зарежда с оптимизъм.

Понякога трудно се формира екип, но когато успееш, трябва да си го пазиш!

Старата баня на Овча купел е останала като призрак насред парка, но сондажът на водата е на наша територия, ето защо продължаваме да я ползваме за лечебни цели. Не е много голям дебитът, но и не е редно да я разхищаваме, защото нашата минерална вода не е за удоволствие, тя е за здраве.

Малко по-тежка вода е и винаги трябва да имаш едно наум при използването й. Защото тя също е лекарство, а не вода за обикновена хигиенна баня.

Достъпът при нас е строго регламентиран – за болнично лечение с направление №7, за Медицинския център с направление №3, като е гарантиран и свободният платен прием. Съществува много добра връзка с колегите от останалите медицински звена, защото е много важно да се подбере точният момент за започване на рехабилитационно лечение. И много често контактуваме с тях и уточняваме и показанията, и противопоказанията. Тоест отговаряме на основния въпрос: кога може и кога не бива? Всеки човек иска това лечение, стреми се да получи подобрение, но не всеки е компетентен да прецени кога да бъде проведено. Този, който изпраща, носи отговорността и трябва да бъде информиран, за да не направим зло. И когато ние приемаме пациентите, много сме внимателни – защото една лоша преценка води до загуба и за болния, и за лечебното заведение. Ето защо никога не отказваме консултация, съвет и информация по тези въпроси.

Показанията са ясни: всички състояния, изброени в самите клинични пътеки. А противопоказанията са по-сложни: злокачествено заболяване, активна туберкулоза, остър фебрилен или възпалителен процес, ритъмни сърдечни нарушения и заболявания в стадий на декомпенсация, остри заболявания на черния дроб, цистит, белодробна или дихателна недостатъчност, някои тромбози, смущения в кръвосъсирването. Много тънка е нишката и трябва да бъдем много отговорни пред пациентите и пред себе си. Затова при приемане на болните събираме максималната информация за здравословното им състояние. И те не бива да спестяват нищо, макар често да си викат – а бе то една минерална вода, малко натоварване, масажи…Не е така!

Годината за нашата болница започна много добре. Може би и благодарение на по-хубавото време има много хора. Миналата година по това време студът малко ги поуплаши, макар че при нас е топличко, уютно.

Болницата наистина дарява не само здраве, но и надежда. Съжалявам, че вчера изписахме едно момче, което не можахте да видите. Дойде при нас с много тежка черепно-мозъчна травма и беше около месец в кома. В края на изминалата година беше все още на легло и само го учихме да сяда. Не можеше да говори. Страшно беше. Сега полежа при нас около 20 дни и вече е на инвалидна количка, а предстои и на патерици да проходи. Учи се и да говори, роди му се дете през миналата година – с детето заедно ще се учат и да ходят, и да говорят. Това е надежда, нали?! И сила. Велислав се казва момчето…

Записа Стойчо СТОЕВ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.